21.yy'da Gıda Mühendisi Olmak!

Kampüsten Haberler - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

16 Ağustos, 2021

21.yy'da Gıda Mühendisi Olmak!
Kredi: ÖZGE ÖZCEYLAN

Son günlerde herkesin aklında ''Acaba hangi meslek benim için uygun?'', ‘‘ Acaba …’yı seçsem yapabilir miyim? ’’ sorusu var. Gıda mühendisliğinin inceliklerine ve gıda muhendislerinin ne yaptığına bir gıda mühendisliği öğrencisi olarak değindim.

21.yy'da Gıda Mühendisi Olmak!Ne, Nasıl olmalı? 

Gıda mühendisliği bundan 20 yıl öncesine kadar Türkiye’de ve hatta dünya da çok da bilinmeyen bir meslekti. Günümüzde ise tercih edilen meslek dalları arasında ön sıralarda yer almakta. Zaman içerisinde alanın gelişmesiyle birlikte artan popülaritenin yarattığı olumsuz sonuçlardan biri, verilen fazla mezun sayısı ve bununla birlikte doğan yetersiz istihdam olmuştur. Bu olumsuzluğu bir kenara bırakırsak gıda mühendisliğinin yıllar içinde gelişimi, bir meslek dalı olarak öneminin artması, genele bakıldığında görece olumlu bir gelişmedir.

İnsan nüfusunun hızla artması gıda tüketimini de hızla artması demektir. Buna bağlı olarak gıda sanayii de günbegün hızla büyümekte olup problem teşkil etmeye başlayan konu ve koşullara yeni çözümler getirmeye çalışan dinamik bir sektördür. Böylesine bir alanda gıda mühendislerinin/gıda mühendisi adaylarının da sürekli gelişen ve neredeyse her gün başka bir yeniliğe gebe bir alanda; kendilerini geliştirmeye ve yeniliğe açık olmaları elzemdir.

 

Gıda Mühendisliği Nedir?

Gıda mühendisliği, genelde gıda ve ilgili endüstriler için bilim, mikrobiyoloji ve mühendislik eğitimini birleştiren multi-disipliner bir bilim alanıdır. Gıda mühendisliği, uzmanlık alanı açısından çok geniş bir yelpazeye sahip olduğundan, bölüm içerisinde uğraştığınız konular ve istekleriniz doğrultusunda yöneleceğiniz uzmanlık alanını siz seçersiniz. Gıda mühendisliği, ziraat mühendisliği ve kimya mühendisliği ilkelerinin gıdaya uygulanmasını içerir. Gıda mühendisleri; gıda ürünleri ve hizmetlerinin maliyeti, etkin kullanımı ve ticarileştirilmesi için gerekli olan teknolojik bilgi transferini sağlamaktadır. Üretim ve performans değerlendirmesi yapmak, mevcut ekipmanı ve sistemleri değerlendirmek ve gerek duyulması halinde yeni ekipman ve sistemler tasarlamak ve bunları da uygulamak üzerine çalışmaktadırlar.

 

Gıda Mühendisliği Bölümü Misyon ve Vizyonu

Misyonu yetiştirdiği yenilikçi, yaratıcı, girişimci gıda mühendisleri ve yürüttüğü ve yayınladığı gerçekçi araştırma projeleri ile gıda biliminin, gıda teknolojisinin ve gıda güvenliğinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Vizyonu Türkiye’nin kendi alanında ilk kuruluşu olmanın bilinci ile gıda bilimi, gıda teknolojisi ve gıda güvenliği bağlamında endüstrinin, kamunun ve tüketicinin değişen gereksinimlerini algılayan ve karşılayan, ülke ve dünya ölçeğinde tanınan bir paydaş olmaktır.

Ankara Üniversitesi

 

Gıda Mühendisleri Hangi Alanlarda Çalışır? Gıda Mühendisleri İçin Öncelikli Alanlar

  • Gıdaların tanı değerlerinin belirlenmesi ve taklit veya tağşiş kontrolü
  • Gıdalarda kalite ve raf ömrünün belirlenmesi
  • Gıdalarda mikrobiyolojik bozulma etkenlerinin ve tanı yöntemlerinin belirlenmesi
  • Gıdaların fonksiyonel bileşenleri ve fonksiyonel gıdalar
  • Gıdalarda kalıntı ve kontaminasyon düzeyinin belirlenmesi ve azaltılması
  • Ürün geliştirme ve geleneksel gıdalar için proses iyileştirme
  • Gıda endüstrisi atıklarının değerlendirilmesi
  • Temel işlem, duyusal analiz ve mineral analiz laboratuvarı oluşturulması

21.yy'da Gıda Mühendisi Olmak!

Gıda mühendisleri çoğunlukla gıda sanayii ve danışmanlık şirketlerinde çalışmaktadırlar. Bunu biraz açmak gerekirse:

Gıda işleme, gıda makineleri, paketleme, bileşen üretimi, kalite ve kontrol sistemleri kurmak, enstrümantasyon ile ilgili şirketlerde çalışmaktadırlar. Ayrıca gıda ve tarım malzemelerinin üretimi, işlenmesi, dağıtımı ve depolanması gibi entegre sistemler tasarlar ve geliştirirler. Bunlara ilaveten firmaların AR-GE ve pazarlama alanlarında çalışabilmektedirler.


21.yy'da Gıda Mühendisi Olmak!

Örneğin halk sağlığının düzenlenmesi ve korunması amacıyla yeni ambalajların tasarlanması, bunun sürdürülebilirlik kapsamında çevreye sıfır atık şeklinde tasarlanması, AR-GE ve paketleme alanına girmektedir. Son yıllarda çıkan yenilebilir ambalajlar ve yüzde yüze yakın geri dönüştürülebilir ürün ambalajları, üzerine bolca araştırma yapılan konulardan biridir.

 

Gıda mühendisliğinin ne olduğu, gıda mühendislerinin ne iş yaptıkları/hangi alanlarda çalıştıkları ile ilgili başlangıç düzeyinde fikir sahibi olmanız açısından sizler için kısaca özetlemeye çalıştım. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkürler.

 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.