Online Eğitim mi Yoksa Yüz Yüze Eğitim mi? -BaimsCase

Kampüsten Haberler - 01 Mayıs, 2023 - Okuma Süresi: 6 Dk.

01 Mayıs, 2023

 Online Eğitim mi Yoksa Yüz Yüze Eğitim mi? -BaimsCase

Pandemi ile birlikte zorunluluk olarak hayatımıza giren online eğitim, yüz yüze eğitimle çokça kıyaslanıyor. Ancak bu kıyası yapanlar genelde akademisyenler oluyor. Bu yazımızda her iki eğitim yönteminin avantajlarını ve dezavantajlarını bir öğrenci olarak kendi gözümden değerlendireceğim. İyi okumalar!

Pandemi ile birlikte zorunlu olarak hayatımıza giren online eğitim kavramı günümüzde yüz yüze eğitim kavramının yerini almaya başlıyor. Ancak yine de bu eğitim modelinin avantajlarından çok dezavantajları olduğuna dair çeşitli tartışmalar var. Bu yazımızda her iki eğitim yönteminin avantajlarını ve dezavantajlarını bir öğrenci olarak kendi gözümden değerlendireceğim. O zaman başlayalım!

Online Eğitim

Avantajları

  • Esneklik ve Zaman Tasarrufu: Birçok üniversitede dersler kayıt altına alındığı için öğrenciler derslere kendi kişisel programlarına göre katılıp zamanlarını daha verimli kullanma olanağına kavuşurlar. Bu sayede, öğrenciler zamanlarını istedikleri gibi düzenleyebilirler.

  • Derslere Her Yerden Erişim: Online eğitimde derslere katılmak için sadece internet bağlantısına ve bilgisayara sahip olmak yeterlidir. Öğrenciler, Türkiye'nin herhangi bir yerinden derslere erişebilir ve seyahat etme zorunluluğu olmaksızın derslere katılabilirler.

Dezavantajları

  • İnternet Bağlantısı Sorunları: İnternet bağlantısı sorunları, eğitim sürecini olumsuz etkileyebilir. Birçok üniversitenin altyapısı online eğitim için yeterli değildir. Buna ek olarak dersi veren hocanın bağlantısının kopması ya da dersi anlatırken dersin sunumunu paylaşamaması ya da paylaşmayı unutması da bir diğer sorundur. 

  • Dikkat Dağınıklığı Riski: Online eğitimde, öğrencilerin dikkat dağınıklığı yaşaması daha olasıdır. Evde veya dış ortamlarda çeşitli faktörler, öğrencinin derslere odaklanmasını zorlaştırabilir. Her öğrencinin evi ders ortamına müsait olmayabilir.

  • Fırsat Eşitsizliği: Ülkemizin doğu bölgesindeki köylerde ya da deprem bölgesinde yaşayan öğrenciler derslere erişim konusunda çeşitli sorunlar yaşayabilir. Bundan dolayı da diğer öğrencilerle aralarında eşitsizlik meydana gelir.

  • Kopya Sorunsalı: Online eğitimin bence en büyük handikabı sınavlarda kopya çekilmesinin önüne geçilememesidir. Bundan dolayı birçok kişi hak etmediği notlar alır. Kopya çekmeyen öğrenciler çan eğrisinden dolayı hak ettiğinden daha düşük harf notuyla derslerden geçerler.

  • Sosyalleşememe: Online eğitim üniversitelerin kısmi olarak kapanmasına neden olduğu için birçok üniversite öğrencisi memleketlerine dönmek zorunda kalır. Akranlarından uzak kalan öğrenciler topluma daha zor adapte olur.

  • Sınav Zorluğu: Online eğitimde kopya çekildiği için birçok hoca sınavları olduğundan daha zor yapar. Bu da kendi başına sınavı çözmeye çalışan birçok öğrencinin sınavı yetiştirememesine neden olur. Ayrıca sınavlar internet ortamına yüklendiği için sınav esnasında internet erişimi kesilirse sınavın tekrar telafisi olmamaktadır.

 Online Eğitim mi Yoksa Yüz Yüze Eğitim mi? -BaimsCase

Yüz Yüze Eğitim

Avantajları

  • Sosyallik: Üniversite ortamı sadece eğitim alınan yer değildir. Aynı zamanda öğrencilerin kendi aralarında sosyalleştiği, farklı görüşteki insanların birbirlerini tanıyıp birbirlerine saygı duymayı öğrendiği yerdir. Bundan dolayı öğrenciler farklı kültürden insanlarla birlikte yaşamayı yüz yüze eğitim ile birlikte daha iyi öğrenir.
  • Rekabet Sonucu Motivasyon: Sınıf ortamında başarılı olan öğrencilerin öne çıkması ve dikkat çekmesi daha kolay olmaktadır. Bu da diğer öğrencileri derslerine motive olmasına neden olur.
  • Anlık Geri Bildirim: Ders esnasında anlaşılmayan kısımları hocaya soru sormak ve hocanın sorulan soruya hızlı bir şekilde geri bildirim vermesi yüz yüze eğitimde çok daha kolaydır.
  • Laboratuvar Çalışmaları: Yüz yüze eğitimin belki de en büyük faydalarından birisi alınan eğitimin sadece teoride kalmamasıdır. Alınan bilgi uygulamalarla, deneysel çalışmalarla pekiştirilir.
  • Grup Çalışması: Derslere çalışırken öğrenciler birbirleriyle daha sık kontak kurarak verimli bir şekilde grup çalışması yapıp online eğitimdeki verimliliklerine oranla çok verimli bilgi edinimi sağlayabilir.
  • Sınavların Nispeten Kolay Olması: Yukarıda saydığım nedenin tam tersi olarak sınavlar yüz yüze eğitimde daha kolay olmaktadır. Bu da çalışan kişinin hak ettiği sonuca ulaşmasını daha kolay hale getirmektedir. Ayrıca çan eğrisinin de olması gerektiği gibi dağılması sonucu harf aralıkları arasında uçurum fark yoktur.

Dezavantajları

  • Ders Tekrarının Olmaması: Yüz yüze eğitimde dersler kaydedilmediği için dersi derste dinlemek gerekmektedir. Eğer ders kaçırılırsa tekrar dersi dinlemek gibi bir imkân yoktur. (Bu sorun özellikle pandemi döneminde birçok üniversitenin derslerini kaydetmesinden dolayı 2022-2023 akademik yılı özelinde çözülmüş durumdadır. Dersi kaçıran öğrenci önceki yıllarda işlenen dersi dinleyerek kaçırdığı dersin telafisini yapabilmektedir.)
  • Maliyet: Barınma, ulaşım ve yeme içme gibi zorunlu insani ihtiyaçlardan dolayı birçok mali yükümlülükler ortaya çıkmaktadır.

 Online Eğitim mi Yoksa Yüz Yüze Eğitim mi? -BaimsCase

Online Eğitimi Destekleme Yöntemlerim

Ülkemizi etkilemiş olan deprem felaketinden dolayı önümüzdeki bir buçuk ayı maalesef online olarak geçirmek zorunda kalacağız. Peki bu bir buçuk aylık süreci daha verimli hale getirmek için ne gibi yöntemlere başvurmalıyız? Emektar bir üniversite öğrencisi olarak pandemide edindiğim birkaç tecrübeyi burada paylaşarak bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım.

  1. Online Sertifika: Üniversitelerin online olmasından dolayı birçok kurum ve kuruluş seminerlerini, kamplarını, konferanslarını, kurslarını online olarak yapıyor. Bu da sizin için bir fırsat. Bu online etkinlikler sonucunda edineceğiniz sertifikaları CV'nize ekleyip, CV'nizin dolu olarak gözükmesini sağlayabilirsiniz.
  2. Dersleri 1.5 Hızda İzleme: Bazı hocalar itiraf etmek gerekirse dersleri çok yavaş anlatıyor. Bu da normalde 1 saatlik olan dersi 2 saate çıkmasına neden oluyor. Bu dersleri hızlı bir şekilde izleyip, kişisel gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.