Tavuk Dünyası Soruyor, Genç Yazarlar Yanıtlıyor 9 - TDCase

Girişimcilik - 07 Kasım, 2022 - Okuma Süresi: 7 Dk.

07 Kasım, 2022

Tavuk Dünyası Soruyor, Genç Yazarlar Yanıtlıyor 9 - TDCase

İyi bir yemeğin özelliklerinden yemekte aranan lezzetlere, ilginç yemek anılarından yemekhane menü hayallerine kadar cevapladığım lezzet dolu sorulara kendi damak zevkimi yansıttım. Gelin bu soruların cevaplarını birlikte keşfedelim!

Soru 1: İyi yemek nedir?

Herkesin damak zevki değişkendir ama genele hitap edebilecek bir iyi yemek kavramı var mıdır? Belli detaylar ile bir yemeği herkes beğenmese bile çoğunluğun beğenmesini sağlayabilecek püf noktaları sizin için bir araya getirdim.

Sabırla ve hiçbir yapım aşaması aceleye getirilmeden, tüm malzemeleri doğru ayarda birleştirdiğimiz bir yemek; karşı tarafı mutlu edebilir. Benzer lezzetlere sahip malzemelerin bir arada güzel olabileceği gibi zıt tatların kombinasyonu da iyi bir yemek sunabilir. Tatlı-acı birleşimi ile Tavuk Dünyası Chili Lokumu bu lezzete örnektir. Tatların en uç noktada olmaması yediğiniz şeyin doğru noktada kalarak beğenilmesine yardımcı olur. Örneğin bir yemekte baharatın aşırı olması lezzetinin kaybolmasına sebep olurken bir tatlıda aşırı şeker ise tatlının sizi baymasına sebep olabilir. Buraya kadar her şeyi tam ve doğru ilerletirsek geriye sunum kalmıştır. Tabakta dağınık ve karışık görünmeyecek şekilde yemeğin ya da yemeklerin birlikte sunumu aç değilseniz bile sizi acıktıracak şekilde olmalıdır. Görüntüsü, kokusu ve lezzeti bir arada sizi acıktırırken doyurduysa ve bir daha aynı yemeği yemek isteyecek değerde bir puan aldıysa sizden, bu yemek iyi yemektir.

Soru 2: Unutamadığın bir yemek anını bizimle paylaşır mısın?

Aklıma geldikçe yüzümde tebessüm oluşturan ve ilk defa deneyimlediğim muhteşem lezzetin unutulmaz anlarını, o anı tekrardan yaşıyormuşçasına sizlerle paylaşıyorum.

Şubat 2022 ayında Polonya’ya giderek bahar dönemi boyunca Erasmus programı ile bir sürü ülke gezme fırsatım oldu. Arkadaşlarımla Prag şehrine gitmiştik ve tüm gün yürümekten yorularak Paskalya kutlamalarına katılmıştık. Gecenin ilerleyen saatinde çok yorgun ve acıkmış bir şekilde yemek yiyebileceğimiz uygun fiyatlı bir yer arıyorduk. Prag’da, Polonya’ya göre yemek yerleri daha erken kapanıyordu ve biz bunu o gece deneyimleyerek öğrendik. Dakikalarca yürümenin ardından güzel ve uygun fiyatlı bir yer bulmuştuk. Loş ve eski filmlerden çıkma havasıyla bulduğumuz yer bizi çok etkilemişti. Prag’da meşhur bir yemek olan ördek yemeğini tercih ettik. Güzel sunumlu ve lezzeti harika olan bu yemeği şaşkınlıkla yedik çünkü fiyatına göre porsiyonu boldu ve yanında başka yemekler ile gelmişti. Daha sonrasında ödemeye gittiğimizde hesabın yediklerimizden fazla olduğunu gördük ve bunu sorduğumuzda masa kurma parasına benzer bir şey için neredeyse yemeğin kendisi kadar kadar para aldıklarını öğrendik. Meğer Prag’da TIP ücreti her yerde otomatik olarak ekleniyormuş. O anı unutamıyorum, çünkü yediğim en iyi yemekti ve fiyatı bizi hüsrana uğratmıştı. Yine de Prag’a bir daha gidecek olsam, ilerleyen günlerde aç kalacağımı bilsem de, fiyatına rağmen yine o yemekten yerdim. (En sevdiğim hayvan ördek ve ben hala bunun vicdan azabını çekiyorum, çünkü yine olsa yine yerim.)

Tavuk Dünyası Soruyor, Genç Yazarlar Yanıtlıyor 9 - TDCase

Soru 3: Yemek yerken olmazsa olmazların neler?

Yemek yerken herkes ekmek ya da belki bir içecek ararken benim olmazsa olmazım bunlardan biraz daha farklı. 

Evde, okulda, dışarıda bir yerde, nerede olursa olsun eğer teksem yemek yerken telefonumdan ya da bilgisayarımdan mutlaka film veya dizi açarım. Zaten yalnız yemek yemeyi seven bir insan değilim, bu yüzden devamlı izlediğim dizileri ya da yeni keşfettiğim bir filmi izleyerek yemek yemeyi tercih ediyorum. Arkadaşlarımlayken bu durum tabii ki değişiyor. Eğer hep birlikte dışarıdaysak zaten sohbetle birlikte yemek ilerliyor. Ancak evde buluşmuşsak o zaman zaten hep birlikte televizyonun ya da bilgisayarın karşısına geçiyoruz. Aynı şekilde ailemle yemek yerken de yemek hazırlıkları esnasında mutfaktaki televizyondan hemen bir film seçerim veya kanallarda gezinirken eğlenceli bir programa denk gelirsem onu izlemeye başlarım.

Soru 4: Hayalindeki bir haftalık yemekhane menüsünü planla/kurgula.

Her öğrencinin yemekhanede çıkmasını dört gözle beklediği bir yemek vardır. Bense bu yemekleri, herkesi mutlu edebilecek şekilde sınırları zorlayarak bir menüde derledim. Sizin favori gününüz acaba hangisi olacak?

Pazartesi

Öğlen: Domates Çorbası, Pirinç Pilavı, Et Sote, Salata, Islak Kek 

Akşam: Pizza, Kızartma Sepeti (Soğan Halkası, Patates, Sigara Böreği, Nugget), Farklı İçecek Çeşitleri, Cheesecake

Salı

Öğlen: Fettucine Alfredo, Karides ve Kalamar Tabağı, Zeytinyağlı Brokoli, Pasta, Meşrubat

Akşam: Beyti, Şiş Çeşitleri, Meze Çeşitleri (Acılı Ezme, Havuç Tarator, Soğan Salatası…), Alinazik, Künefe, Yayık Ayran

Çarşamba

Öğlen: Mantı (Tereyağlı, salçalı, sarımsaklı yoğurtlu ve baharatlı sunum), Akdeniz Salatası, Baklava

Akşam: Biftek, Patates Püresi, Bezelye, İçecek, Magnolya Tatlısı

Perşembe

Öğlen: Hamburger Çeşitleri, Patates Kızartması, Salata, İçecek Çeşitleri, Waffle

Akşam: Somon, Suşi Çeşitleri, (balık sevmeyenler için) Fırında Sebzeli Tavuk Menüsü, Salata, İçecek Çeşitleri

Cuma

Öğlen: Yaprak ve Lahana Sarması, Kıymalı Börek, Patates Salatası, Meyve Tabağı, İçecek, Tiramisu

Akşam: Lazanya, Sarımsaklı Ekmek, Ratatuy, Farklı İçecek Çeşitleri, Karamelli-Kahveli Pasta

(Not: Her öğün yanına ekmek ve su bulunur.)

Soru 5: Arkadaşlarına akşam yemeği hazırla.

Sevdiğim ve yapabileceğime inandığım yemekleri arkadaşlarımın beğenebileceği bir sofrada hayal ettim. Belki sizler de kendi arkadaşlarınıza hazırlamak isterseniz diye seçimlerimi sebepleriyle açıkladım.

Başlangıç olarak çok sevdiğim ve farklı bir lezzet olan bal kabağı çorbası ve ardından hafif olması ve sebze yemeği olmasından mücver seçerdim.

Ana yemek olarak fırında kremalı patates ve gravy soslu İsveç köfte tercihim olurdu. İkisinin birlikte güzel bir uyum sağlayacağını ayrıca ana yemeklere giriş için iyi bir seçim olacağını düşünüyorum. Ardından hem gösterişli hem doyuruc perde pilav ve hep et ağırlıklı olmaması adına yanında zeytinyağlı biber dolması tercih ederdim. Sofrada tabi ki Arnavut ciğeri, mor lahana salatası, yeşillikli salata ve yoğurtlu mezelere de yer verirdim. Ciğer harici mezeleri yemeği yumuşatması ve ağır olmaması adına hazırlardım. Bunların üzerine ayva tatlısı ve ıslak kek güzel giderdi. Ayrıca masada farklı içecek çeşitlerine yer verirdim. En sonda mevsimine uygun meyve servisi yapardım.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.