Sahte Bilgiye Karşı Türkçe Haber Doğrulama Platformları

Girişimcilik - 27 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

27 Aralık, 2021

Sahte Bilgiye Karşı Türkçe Haber Doğrulama Platformları

Sosyal medya, gazeteler, televizyonlar... Günümüzde dezenformasyon aracı haline gelen mecralarda hızla yayılan haberleri inceleme görevi de bazı girişimlere düşmeye başladı. Gelin haberleri doğrulamada bize yardımcı olan platformlara göz atalım!

2016 ABD seçimleri ve Brexit süreciyle doruklara ulaşan haber doğrulama platformlarının sayısı artmaya devam ediyor. Ülkemizde de şanslıyız ki bu alanda faaliyet gösteren birçok girişim yer alıyor. Bu listede bağımsız olduğunu düşündüğümüz haber doğrulama platformlarına yer vererek sizlerle buluşturmak istedik. Dolayısıyla ismini vermeyeceğimiz bazı girişimler kendine yer bulamadı. Ancak aşağıya bağımsız olduğunu düşünerek eklediğimiz platformlarla ilgili son görüşü yine size bırakalım ve yazımıza geçelim.

 

1- Teyit

Teyit, 2016'dan beri faaliyet gösteren, bu alanda Türkiye'nin öncü girişimlerinden. Haber doğrulama servisinin yanında toplumun medya okuryazarlığı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için düzenledikleri eğitimleri de bulunuyor. Sizler de tercüme edilen doğrulama el kitaplarına ve e-posta bültenlerine göz atabilirsiniz. Hem siyasi hem aktüel gündemleri inceleyen Teyit, Facebook'un üçüncü taraf haber doğrulama programının da Türkiye'deki tek temsilcisi.

2- Doğruluğu Ne?

Bağımsız doğrulama platformu mottosuyla karşımıza çıkan "Doğruluğu Ne?" tamamen gönüllü bir ekip ve Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Selman Selim Akyüz tarafından koordine ediliyor. Doğruluğu Ne, her kategoriden haber için doğrulama yapıyor.

3- Doğruluk Payı

Çok çeşitli gündemlerden haber ve iddia doğrulama alışkanlığına sahip platform, Teyit gibi Uluslararası Haber Doğrulama Ağı üyelerinden.

4- Malumatfuruş

Kendine daha niş bir inceleme alanı belirlemek isteyen Malumatfuruş yalnızca köşe yazıları ve köşe yazarlarının paylaşımlarıyla ilgileniyor. Yazıların salt bir görüşe değil popülerliğe göre incelenme şansının artabildiğini de ekliyorlar. Kelime anlamı bilmişlik taslayan olan bir platform için bu son derece uygun görünüyor.

5- Yalansavar

Türkiye'nin geçmişi en eskiye dayanan doğrulama platformu Yalansavar, geçtiğimiz senenin başında 10. yılını geride bıraktı. Yalansavar ekibi, bilim karşıtlığına yönelik yazılı içerikler ve podcastler yoluyla savaştıklarını belirtiyor. Yani özel bir konuya odaklanarak diğer web sitelerinden ayrılıyorlar. Yalansavar'ın Covid dönemiyle artan içerik sayısı oldukça sevindirici, zira zaman zaman üretime ara verdiklerini görebilirsiniz. 

6- Doğrula

2021 Şubat ayında isim hakları devredilen Doğrula, her konu başlığından doğrulamalarla okuyucuyu buluşturuyor. Arkasında ise toplumun dijital yollarla öğrenme kabiliyetini kolaylaştırmayı, kaliteli bir eğitim metodolojisini yaygınlaştırmayı hedefleyen DTA var.

Listemizin sonuna geldik. Size tavsiyemiz bu sayfaları sosyal medya üzerinden takibe almanız ve diğer toplum yararı gözeten hizmetlerini de kullanmanız. Hepinize doğrulanmış haberlerle dolu bir gündem diliyoruz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.