En Temel Girişimcilik Terimleri - EnterCase

Girişimcilik - 13 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

13 Haziran, 2022

En Temel Girişimcilik Terimleri - EnterCase

Bir girişim fikrine sahip olan insanlar, iş hayatından sıyrılıp zorluklara göğüs gererek girişimlerini gerçekleştirmek için çabalarlar. Fakat henüz girişimcilik dünyasının terimlerine hakim olmayabilirler. En temel girişimcilik terimlerini yazımda derledim.

Çalışma hayatının çoğumuz için en ağır yanı başkasının emri altında çalışmaktır. Buradaki ağırdan kasıt, iş yükü de olabilir iş yerindeki ortam da olabilir. Bunların dışında bir de verdiğiniz emeğin bir başkasına daha fazla para kazandırması içten içe bizleri huzursuz eder. Tam bu noktada durup bir düşünen insanlar, girişimcilik kavramını paçasından yakalamış oluyor. Eğer ki tuttuğu paçayı sıkıca kavrayıp gerekli adımları atarlarsa başarılı girişim kaçınılmaz oluyor. Ancak anlattığımız kadar kolay değil elbette. Birçok sorumluluğu ve yükü de beraberinde getiriyor. Bu aşamada “Azıcık Aşım Ağrısız Başım” diyor ve zorluklara göğüs germiyorsanız girişiminizi yarım bırakıp çalışma hayatına dönmeniz kaçınılmaz oluyor. Ne mutlu bunca sorumluluğu ve yükü kaldırabilene çünkü bu yolun sonunda emeğinin karşılığını alabilmek eşsiz bir haz. Bir girişim planınız varsa tüm bunların yanında bilmeniz gereken birçok terim de hayatınıza girmiş oluyor. En temel girişimcilik terimlerini bu yazımda hep birlikte öğrenelim. 

En Temel Girişimcilik Terimleri - EnterCase

Angel Investor (Melek Yatırımcı): Henüz yeni adımlar atan girişimlere ortak olarak yatırım yapar. Bu yatırımcılar bireyseldir ve 10,000 ila 100,000 TL arasında yatırım yapabilirler. Aynı zamanda melek yatırımcı olabilmek için gerekli şartlar da vardır. Örneğin bir melek yatırımcının ayda 200,000 TL’nin üzerinde geliri olmalıdır.

Social Entrepreneur (Sosyal Girişimci): Kâr amacı güden ancak ettiği kârı toplumun faydası adına kullanan girişimcidir. Günümüzde oldukça popülerdir. Sosyal sorumluluk projeleri içerisinde oldukça fazla sayıda görebilirsiniz.

Brand Equity (Marka Değeri): Ürünlerinize ve hizmetinize kazandırdığınız itibar, marka değeri olarak adlandırılır. Tüketicinin gözünde değerlenir.

Launch: Girişiminizin veya web sitenizin hayata geçmesi olarak adlandırabiliriz.

Business Model Canvas (İş Modeli Kanvası): Girişiminize dair hedef, gelir, gider, vizyon, misyon ve pazarlama faaliyetleri gibi özelliklerini gösteren iş modelidir. Aynı zamanda yatırımcıların girişiminiz hakkında fikir sahibi olması için gereklidir.

En Temel Girişimcilik Terimleri - EnterCase

Bonus: Start Up – Girişim Arasındaki Farklar

İlk bakışta aynı anlamlara geldiğini düşünebiliriz ancak bu iki terim tamamen farklıdır. Start-up, ölçeklendirilebilir bir iş modeli hedefleyen organizasyona verilen isimdir. Girişim, aşırı belirsiz şartlar altında insanlar için yeni ürünlerin ulaştırılmasıdır. Genel olarak benzeseler bile girişimin aşırı belirsiz olması sebebiyle birbirinden anlam olarak ayrılırlar.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.