Yatay Geçiş Rehberi: Merkezi Yerleştirme Puanı

Eğitim - 17 Temmuz, 2023 - Okuma Süresi: 4 Dk.

17 Temmuz, 2023

Yatay Geçiş Rehberi: Merkezi Yerleştirme Puanı

Bir önceki eğitim içeriğimde, yatay geçiş yapmak için genel not ortalamasıyla başvurunun nasıl yapılacağından bahsetmiştim. Şimdi ise diğer yatay geçiş yöntemi olan merkezi yerleştirme puanını inceleyelim!

Bir önceki içeriğimde yatay geçiş yapmanın iki türü olduğundan bahsetmiştim. Yine aynı yazımda genel not ortalamasıyla yatay geçiş nasıl yapılır, detaylıca anlatmıştım. Bu haftaki içeriğimde, yatay geçişin ikinci türü olan merkezi yerleştirme puanı ile yapılan yatay geçişten bahsedeceğim. 

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş, MYP "Ek-1 Madde ile Yatay Geçiş" olarak adlandırılmaktadır. Şu anda kaydınızın bulunduğu üniversiteye kayıt olduğunuz yıl aldığınız merkezi yerleştirme puanını kullanarak başka bir okula yatay geçiş yapabilirsiniz. Bu puan şu anki sınav sistemine göre YKS yerleştirme puanı olarak adlandırılmaktadır. MYP ile yatay geçişte esas olan, üniversiteye kayıt yaptırdığınız yıl aldığınız puanın, başvurmak istediğiniz üniversitenin ilgili bölümünün puanına eşit ya da daha yüksek bir puan olması olması. 

Yatay Geçiş Rehberi: Merkezi Yerleştirme Puanı

MYP ile yatay geçiş, bölümler arası yatay geçiş yapabilme fırsatı sunar. Şu an okuduğu bölümden memnun olmayan, başka bölüme geçmek isteyen, bunun için de YKS'ye girmesi gerekli olan öğrenci, bu yatay geçiş yöntemiyle tekrar sınava girmesine gerek kalmadan hayallerine bir adım daha yaklaşabilecek. Örneğin X üniversitesi Y bölümünde okuyan öğrenci  Z, V, T bölümlerinden istediğine başvuru yapabiliyor. Başvurunuzu yapmadan önce YÖK Atlas üzerinden başvuruda bulunacağınız üniversitelerin taban puanlarına bakabilir, ona göre tekrar tercih oluşturabilir ve başvuru yapabilirsiniz. MYP ile başvuru yapabilmeniz için herhangi bir sınıfta bulunma şartı yoktur, istediğiniz sınıfta başvurabilirsiniz. Aldığınız derslerden başarıyla geçme ya da belirli ortalamaya sahip olma koşulları aranmamaktadır. Hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler de başvuru yapabilmektedir. 

Yatay Geçiş Rehberi: Merkezi Yerleştirme Puanı

Başvuru tarihleri, detayları ve koşulları başvurmak istediğiniz üniversitenin web sitesinde duyurular kısmında ilan edilir. Herhangi bir sorunuz olması durumunda veya daha detaylı bilgi almak için ilgili üniversiteyi arayabilirsiniz. Kontenjanlar, ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuza göre her bölümdeki öğrenci sayısı üzerinden belirlenmektedir. Yine duyurularda kontenjanlara bakarak bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu yatay geçiş başvuru yönteminde, yalnızca merkezi yerleştirme puanı dikkate alınmaktadır. Başvuran öğrencilerin sıralaması da bu puanlar üzerinden yapılmaktadır. MYP yatay geçiş bahar döneminde yapılmamaktadır. Başvurular her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce alınmaktadır. 

Yatay Geçiş Rehberi: Merkezi Yerleştirme Puanı

İngilizce bölümlere geçiş yapmak isteyen öğrencilerin ilgili muafiyet ve dil başarı koşulunu sağlaması gerekmektedir. Yine yayınlanan duyurularda bu açıklamaya da yer verilecektir. Gerekli olması durumunda hazırlık okunabilmektedir. Başvurulan bölümün herhangi bir koşul araması durumunda da o koşulu, sonradan ek -1 madde ile başvursanız bile ilgili bölümü, tercih günlerinde öğrencilerin tercih ederken sağladığı gibi sağlamalısınız. Öğrenciler MYP ile yalnızca bir defa yatay geçiş yapabilmektedir. Ancak MYP ile yatay geçiş yaptığınız bölümden eski bölümünüze tekrar geçiş yapabilirsiniz. Bu daha sonraki başvuru tarihlerinde olabilmektedir. Özel yetenek sınavı ile kayıt olan öğrenciler de merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu yapabilir. Ancak şu an okuduğu bölümü özel yetenek sınavıyla kazanmış olması gereklidir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara öğrenci daha önce özel yetenek sınavı kazanmadıysa yatay geçiş yapamaz. 

Sonuçlar ilan edildikten sonra kayıt işlemi yaptırırken her yükseköğretim kurumunda ortak okutulan Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi 1-2, Türk Dili 1-2 ve Yabancı Dil 1-2 derslerinden muaf olmak isteyen öğrenciler, bu dersleri aldıkları üniversiteden alacakları onaylı ders içerikleri ve transkriptle beraber kazandıkları bölümde saydırabilirler. Ayrıca geçiş yaptığınız bölümün ders programını incelemeniz ve daha önce bu programda olan dersleri almanız durumunda, aldığınız dersleri kanıtlayarak yine bu ek derslerden de muaf olabilirsiniz. 

Başarılar dilerim! 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.