Şiddetsiz Eğitimin Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Koro Film Analizi

Eğitim - 16 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 4 Dk.

16 Aralık, 2020

Şiddetsiz Eğitimin Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Koro Film Analizi

Katı ve otoriter bir sistemin öğrenciler üzerinde olumlu etki yaratacağını mı düşünüyorsunuz? Disiplin anlayışı maalesef yanlış bilinmekte. Şiddetin hiçbir türü kabul edilemez. Çocukların ruh sağlığı ve akademik başarıları için desteğe, sevgiye ve yeteneklerini keşfetmeye ihtiyacı var. Ceza vermek veya şiddet uygulamak, disiplin anlayışı için uygun görünüyor olabilir fakat bu durum çocukların içine kapanmasına, şiddeti öğrenmesine ve bunu diğer insanlara aktarmasına sebep olabilir. Yanlış rol model olunmamalıdır. Şefkat ve sevgi vermenin önemini ne kadar anlatsak az. Hadi gelin bu durumu filmde hep birlikte inceleyelim !

KORO (LES CHORISTES) FİLM ANALİZİ

Yönetmenliğini Christophe Barratier'nin yaptığı 2004 senesine ait Koro filmi eğitim sürecinde etki- tepki yasasının değil, sevginin ve şefkatin önemli olduğunu gösteren bir filmdir. Filmde, Fransa'da erkek çocuklarının kaldığı yatılı okulda göreve başlayan Clement Mathieu adındaki müzik öğretmeninin yaşadıkları ve okuldaki ceza sisteminin uygun olmadığını düşünerek çocuklara karşı sevgiyle yaklaşıp onları müzikle beraber daha olumlu özellikler kazandırmaya çalıştığı anlatılmaktadır. Mathieu anlayışlı, şefkatli ve başarılı bir besteci olmasının yanı sıra çok iyi bir eğitimcidir. Buna karşılık okulun müdürü olan Rachin, ''Etki- Tepki yasasını" savunan, öğrencileri şiddet uygulayarak ve ağır cezalar vererek disiplin etmeye çalışan, sert bir kişiliktedir. Dolayısıyla Mathieu ve Rachin zıt karakterde iki insandır.

Filmde, öğrencilerin sadece ceza sistemiyle eğitilmesi ve öğrencilere pek fazla söz hakkının verilmemesi olumsuz bir eğitim anlayışını göstermektedir. Müzik öğretmeninin bu okula gelmesiyle aslında ceza sisteminin yararlı olmadığını tam tersi negatif sonuçlar doğurduğunu görmekteyiz. Mathieu, öğrencilerin bazı hatalarını görmezden gelir ve öğrencilerin hatalarının farkına varmasına yardımcı olur. Zamanla çocukların içindeki yetenekleri ortaya çıkaran Mathieu, çocukların sanatla iç içe olmasını sağlayarak müziğin psikolojik anlamda yararlı olmasında büyük rol oynamıştır.  Aynı zamanda koro oluşturarak öğrencilerin grup çalışmasına ve işbirliğine dayalı ilişki kurmasına yardımcı olmuştur.   Mathieu, öğrencileri tehdit etmeyerek onları koşulsuz kabul etmiş ve aralarında bir güven duygusu oluşturmuştur. Böylece öğrencilerde zamanla davranışlarını olumlu yönde değiştirmiş ve arkadaşlarıyla arasındaki bağları güçlendirmiştir. Filmde, Mathieu öğrencilere ilerde olmak istedikleri mesleği bir kağıda yazdırmış ve sonuç olarak asker, savaş pilotu gibi daha şiddet içeren meslekleri seçtiklerini görmüştür. Bu durumun, eğitimde bu zamana kadar hep dayak ve hücreye kapatma gibi cezaların verilmesinden kaynaklandığını düşünebiliriz. Mathieu spor alanında da öğrencilere destek olmuştur. Teorik derslerin yanında sosyal anlamda da öğrencilerin gelişmesine önem verilmiştir. Bu durumu filmde öğretmen ve öğrencilerin orman yürüyüşü yapmalarında, bahçede oyun oynamalarında, koro oluşturarak müzik söylemelerinde görmekteyiz. Aynı zamanda öğrencilerin koro sayesinde görev dağılımlarını iyi bir şekilde kavramaları ve sorumluluk duygusu geliştirmeleri olumlu yanlardandır. Mathieu'nun müdüre toplu cezaları kaldırması gerektiğini söylemesi ve suçlunun ismini kendisine saklayacağını söylemesi demokratik bir ortamın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ayrıca, öğrencileri topluluk önünde utandırmak ve azarlamak doğru olmadığından suçlunun isminin gizlenmesi durumu öğrenci psikolojisini de olumlu yönde etkilemektedir.

 ''Asla, asla deme. Her zaman denemeye değer bir şeyler vardır." - Clement Mathieu

Şiddetsiz Eğitimin Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Koro Film AnaliziŞiddetsiz Eğitimin Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Koro Film AnaliziŞiddetsiz Eğitimin Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Koro Film Analizi

 

Filmde etkileyici iki nokta bulunmaktadır. Birincisi, Mathieu'nun Morhange ismindeki öğrencinin yeteneğini keşfetmesi ve annesiyle görüşerek bu durumu belirtmesidir. Bu sayede, Morhange isimli öğrenci gelecekte daha iyi yerlere gelmiş ve yeteneğine göre bir meslek sahibi olmuştur. Ayrıca filmin başlarında onun anlatımıyla sahneye girilmesi oldukça büyüleyicidir. İkinci nokta ise, okulun en küçüğü olan Pepinot ve hikâyesidir. Pepinot, savaşta ailesini kaybeden bir çocuktu ve cumartesi günü babasının onu gelip alacağını bekliyordu. Mathieu ona karşı oldukça şefkatli davranarak ve sevgiyle yaklaşarak onun yalnız kalmasını engellemiştir ve bir ‘cumartesi’ günü Mathieu'nun okuldan kovulmasıyla birlikte Pepinot'u da alarak uzaklara gitmesi çok etkileyicidir. Gerçek anne babanın yokluğunda, Mathieu sıcacık gülümsemesiyle çocuğa kucak açmış ve gerçek sevginin gücünü göstermiştir.

Film, izleyenlere iyiliğin gücünü, cezanın kötülüğünü göstermektedir. Eğitim- öğretim anlayışında öğrencilerin disiplin içinde hareket etmelerini sağlamak için öncelikle kabul gerekli daha sonra anlayış gereklidir. Şiddet içeren cezalar çocukların hem fiziksel hem de ruhsal olumsuz etkilenmelerine neden olmaktadır. Ayrıca, çocukları etiketlemeden ve yargılamadan iletişim kurmanın gerekliliğini ve ceza sisteminin istenmeyen davranışlarda bazen pekiştirici olabileceğini de filmde görebilmekteyiz.

Keyifli seyirler dileriz, sevgiyle kalın.

Kaynak: Link
Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.