Online Eğitimde Online Ders Çalışmak: Öğrenci Dostu 7 Ücretsiz Uygulama

Eğitim - 15 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 11 Dk.

15 Aralık, 2020

Online Eğitimde Online Ders Çalışmak: Öğrenci Dostu 7 Ücretsiz Uygulama
Kredi: Kampüste Ne Var

Uzaktan eğitim sürecinde biz öğrenciler için internet hayatımızın en önemli parçası olmuş durumda. Canlı dersler, slaytlar, ödevler derken başımızı ne telefondan ne bilgisayardan kaldıramıyoruz. O halde, bu teknolojik aletleri neden daha verimli kullanmayalım ki? Tüm cihazlarınızdan erişebileceğiniz ücretsiz uygulamalar keşfetmek için yazıya tıklayın!

Bu süreçte istesek de istemesek de hepimiz ekran başına mahkum olduk. Canlı dersten çıkıyoruz ödev yapmaya başlıyoruz, biraz kafa dağıtmak için bile sosyal medyaya bakıyoruz. Bu nedenle dijital ortamdan alabileceğimiz en yüksek verimi almak adına bazı siteler ve uygulamalar araştırdık, bunlardan memnun kaldıklarımızı da sizlerle paylaşacağız. O zaman hadi başlayalım!

 

1. Habitica

Online Eğitimde Online Ders Çalışmak: Öğrenci Dostu 7 Ücretsiz Uygulama

Öncelikle işlerimizi düzenlemekle başlayalım. Habitica, rol yapma oyunu formatında bir alışkanlık takibi ve zaman yönetimi uygulaması.

Uygulamayı hem günlük hayatınızı düzenlemek hem de ders ve ödevlerinizi takip etmek için kullanabilirsiniz. Temel mantığı, günlük işlerinizi işaretledikçe size tecrübe puanı ve altın veriyor. Bu altını ekipman almaya harcıyorsunuz. Aynı zamanda görev yaptıkça hayvan yumurtası ve iksiri buluyorsunuz, buradan da ahırınıza hayvan ekleyebiliyorsunuz. Bir görevi gerçekleştirmedikçe de sağlığınızdan gidiyor ve bunun sıfırlanması sonucunda karakteriniz ölebilir.

Kısaca uygulamanın işleyişinden bahsedelim; görevler kısmında üç ana başlık bulunuyor. Alışkanlıklar kısmına edinmek istediğiniz alışkanlığınızı ekliyorsunuz ve gün içerisinde o işi gerçekleştirdikçe kendinize artı veriyorsunuz. Örneğin "30 dk ders çalışmak" şeklinde bir alışkanlık girip, çalıştığınız her 30 dakika için bir kere artı verebilirsiniz. Ya da tam tersi, sosyal medyaya ayırdığınız vakti azaltmak istediğinizi varsayalım. "1 saat sosyal medya" diyerek alışkanlık girip her bir saat için kendinize eksi verebilirsiniz. Günlük işler kısmına da "erken uyanmak" gibi günlük olarak yapmanız gereken bir işi girebilirsiniz. Her gün yapmak zorunda değilsiniz, haftada 5 gün veya 3 hafta süreyle her gün gibi işinizin zamanını belirleyebilirsiniz. Görevler kısmına ise tek seferlik "ödev teslimi" gibi işlerinizi girebilirsiniz.

Mobil için Android ve IOS uygulamaları, bilgisayardan erişmek için ise sitesi bulunuyor.

 

2- Focus To-Do

 

Focus To-Do, odaklanmak için kullanılabilecek bir uygulama. Tamamlamak istediğiniz görevlerinizi yazıyorsunuz ve pomodoro tekniği eşliğinde çalışmanıza olanak sağlıyor.

Pomodoro tekniğinden de kısaca bahsedelim. Teknik 25 dakika çalışma ve 5 dakika mola verme üzerine dayanıyor ve bu 30 dakikalık süreye bir pomodoro deniyor. 25 dakikalık çalışma sürecinde sadece işinizle ilgileniyorsunuz ve diğer hiçbir dış uyaranlardan etkilenmemeniz gerekiyor. Aynı zamanda her 4 pomodoro sonrasında 15 dakikalık uzun bir mola veriyorsunuz. Amacı çalışmanızı mümkün olduğunca odaklanarak ve verimli gerçekleştirmek. Çünkü insan beyni belirli bir dakikadan sonra konuya olan ilgisini kaybediyor ve yaptığınız her ne ise aldığınız verim düşüyor. Bu yüzden dikkatinizi kaybetmeden, daha kısa süre çalışıp kısa da bir mola vererek daha verimli çalışabiliyorsunuz.

Uygulamamıza gelecek olursak, sade bir arayüze ve basit bir kullanıma sahip. Görevlerinizi giriyorsunuz ve sürenizi başlatarak pomodoro tekniği ile çalışıyorsunuz. Size mola başlangıcında ve bitiminde sesli bildirim gönderiyor. Tamamlanan ve tamamlanması gereken görev sayınızı görebiliyor, geçen sürenizi öğrenebiliyorsunuz. Hangi görevde kaç pomodoro çalıştığınızı gösteriyor. Kullanımınızdan itibaren gerçekleştirdiğiniz çalışmalar için detaylı istatistikleri de görmeniz mümkün. Bütün cihazlarınızla senkronize çalışabilmesi de en önemli artıları arasında. Focus To-Do, pomodoro temelindeki programlar arasında en çok beğenilen ve kullanılan uygulamalardan birisi.

Her türlü cihazdan uygulamaya erişim mevcut. AndoridIOSWindowsMac ve hatta Chrome Uzantısı bile var.

 

3- XMind

Online Eğitimde Online Ders Çalışmak: Öğrenci Dostu 7 Ücretsiz Uygulama

Sırada en sevdiğim ve en çok kullandığım XMind var! Xmind, zihin haritaları oluşturmanızı sağlayan bir platform. Zihin haritası ile çalışmak, hem görsel hafızanızı tetiklediği için akılda kalıcılığı artıyor, hem kavramlar arası ilişki kurmanızı sağlıyor, hem de haritanıza daha kısa ve net bilgiler ekleyerek beyninizi bilgi karmaşasından uzak tutuyorsunuz.

Kendi içerisinde farklı temalar bulunduruyor. Bu temalardan istediğinizi seçerek çalışmaya başlayabiliyorsunuz. Uygulama malesef İngilizce. Fakat bu kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. İlk girişinizde size temel kullanımları gösteriyor; hangi tuşla alt satıra hangisiyle yeni bir maddeye geçebileceğiniz gibi. Sağ üstteki "format" butonundan haritanızın tasarımında eklemeler ve değişiklilkler yapabiliyorsunuz. Kutucukların şeklini ve rengini değiştirebilir, haritanızının tek yönlü mü iki yönlü mü ilerleyeceğini seçebilir, yazılarınızın rengini ve boyutunu ayarlayabilirsiniz. Haritanızı yazıya, hatta pdf dosyalarına bile dönüştürebiliyorsunuz. Gerisi de sizin yaratıcılığınıza kalıyor.

Bilgisayar üzerinden ulaşmak için burayaIOS ve Android için üzerlerine tıklayabilirsiniz.

Uygulamayı deneme modunda kullanıyorsunuz fakat bu kullanımınızda herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Zihin haritası için kullanılan platformlar arasında ücretsiz (veya ücretsiz sürümü kullanışlı olan) bir uygulama bulmak neredeyse imkansız. XMind deneme modunda sadece bilgisayardan oluşturduğunuz bir dosyayı mobilde açamıyorsunuz. Bu benim için problem değil derseniz XMind tam size göre. Fakat ben senkronize çalışmak istiyorum derseniz;

 

Alternatif; MindMeister

Online Eğitimde Online Ders Çalışmak: Öğrenci Dostu 7 Ücretsiz Uygulama

Mindmeister da aynı şekilde işleyen bir diğer zihin haritasıdır.

Farkı; Mindmeister çevrimiçi olarak erişilebilen ve cihazlarınız arası senkronize olabilen bir sitedir. Kullanım açısından daha işlevsel bir platform olmasına karşılık ücretsiz sürümünde 3 tane harita oluşturabilme hakkınız var. Az olsun ama öz olsun derseniz MindMeister'ı tercih edebilirsiniz.

 

4- Quizlet

 

Madem zihin haritası ile çalışmaktan bahsettik, bilgi kartları (flashcard) ile çalışmaktan da bahsedelim. Muhtemelen çoğunuzun bildiği Quizlet, özellikle dil öğreniminde dünyanın dört bir yanında yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır. Quizlet'i kelime ezberlemek amacıyla veya derslerinizde geçen kavramları öğrenmek için kullanabilirsiniz.

Bilgi kartları nasıl kullanılır sorusunu kısaca yanıtlamak gerekirse; kartın bir yüzüne öğrenmek istediğiniz kavram veya kelime yazılır. Kartın diğer yüzüne ise kavramın açıklaması/kelimenin karşılığı yazılır. Tabi burada soru/cevap şeklinde de kartlarınızı hazırlayabilirsiniz, tamamen size kalmış. Bu şekilde öğrenmek istediğiniz tüm kelime veya kavramlar için kartlar hazırlandıktan sonra elinize rastgele bir kart alarak diğer yüzündeki yazıyı tahmin etmeye çalışırsınız. Sonrasında özgürsünüz; ister açıklamadan kelimeyi bulur, ister kelimeden açıklamayı bulur, isterseniz ikisini karışık yapabilirsiniz. Quizlet ise bize tüm bunları dijital ortamda yapma olanağı sunuyor.

Gelelim Quizlet bize nasıl farklılıklar sunuyor onu inceleyim.Kart gruplarınıza fotoğraf ekleyebiliyorsunuz.Kullanırken ister kendi kartlarınızı hazırlar, isterseniz halihazırda site içinde paylaşılmış olan kart gruplarını kullanabiliyorsunuz. Senkronize olarak bilgisayarınızdan da telefonunuzdan da uygulamaya erişebiliyorsunuz. Kartlarınızın çıktısını alabilme imkanınızın olduğunun da altını çizelim.

İşleyişine gelecek olursak; Quizlet önce öğretme aşamasını oluşturuyor. Bu aşamada hem çoktan seçmeli şıklar kullanarak hem açıklamadan kavramı hem de kavramdan açıklamayı bulmanızı isteyen sorular soruyor. Ek olarak amacınıza göre kağıdın bir yüzündeki bilgiyi gösterip diğer yüzündekini yazmanızı da isteyebiliyor. Bu özellik başka bir dil öğrenirken kelimenin nasıl yazıldığını öğrenmek için çok işe yarıyor. Takıldığınız veya yanlış cevapladığınız kartları da önünüze tekrar tekrar getirerek size iyice öğretiyor.

Uygulamaya ulaşmak için: AndroidIOS ve bilgisayardan ulaşmak için Tarayıcı.

 

5- EasePDF

 

Ders notlarımız, ödevlerimiz derken sürekli PDFler ile uğraşıyoruz. Haliyle PDF dönüştürme, birleştirme/bölme, düzenleme, sıkıştırma gibi birçok araca ihtiyaç duyabiliyoruz. EasePDF bu noktada yardımımıza koşuyor. Saydığımız tüm işlemleri yapmamıza olanak sağlayan tarayıcı tabanlı bu platformun kullanımı tamamen ücretsiz. Ayrıca yukarıdaki görselde yer almayan şifreleme, sayfa numaraları ekleme ve PDF imzalama gibi araçlar da sitede yer alıyor. En güzel özelliklerinden birisi ise çoğu PDF dönüştürücü sitelerde bulunmayan URL ile yüklemeye imkan sağlaması. Ayrıca PDF okurken aynı zamanda düzenleme de yapabilirsiniz. Kullanımı basit olan bu platform, gizliliğinize de oldukça önem veriyor. Sunucu tüm dosyaları ve bağlantıları otomatik olarak 24 saat içinde silmektedir, biz de belgelerimizi gönül rahatlığıyla dönüştürebiliriz.

Siteye ulaşmak için buraya, chrome uzantısına ulaşmak için ise buraya tıklayabilirsiniz.

 

Alternatif; Sejda

 

Görselde de görebileceğiniz gibi, site PDF ile ilgili bütün araçları barındırıyor. EasePDF mevcut dosyayı düzenlemenize izin vermezken Sejda size bunu sağlayabiliyor. Bunun için "Metin" aracını kullanabilirsiniz. Fakat bu site, saatte üç kez ücretsiz kullanım hakkı gibi sınırlandırmaya sahip.

Erişmek için: Tarayıcı ve İndirme Bağlantısı

 

6- Flip

Online Eğitimde Online Ders Çalışmak: Öğrenci Dostu 7 Ücretsiz Uygulama

Aslında odaklanmak için bir uygulama önerisinde bulundum ama Flip'e değinmeden geçemeyeceğim. Flip, ders çalışmak için kullanabileceğiniz bir tür odaklanma uygulaması. 

Flip üzerinden odaklanma seviyenizi ve sürenizi görebiliyorsunuz. Süreyi ölçmek için tek yapmanız gereken telefonu ters çevirmek! Telefonunuzu ters çevirin ve süreniz başlasın. Günlük raporunuzda ne kadar süre ve hangi saatler arasında çalıştığınızı görebilir, aynı zamanda haftalık ve aylık istatistiklerle ne kadar düzenli çalıştığınızı kontrol edebilirsiniz. İsterseniz zaman çizelgesiyle isterseniz de zaman şeridiyle görüntüleme sağlayabilirsiniz.

En sevdiğim özelliği ise mini pencere özelliği. Ders videosu izlemeniz veya telefondaki herhangi bir ders kaynağına bakmanız gerektiğinde sayacınızı mini pencere üzerinden görüntülemeye devam edebilirsiniz. Aynı zamanda uygulama içindeki FlipTalk üzerinden gerçek kullanıcılarla sohbet ederek kendinize çalışma arkadaşları edinebilirsiniz.

Uygulamayı Android ve IOS için indirebilirsiniz.

 

7- Pocket

Online Eğitimde Online Ders Çalışmak: Öğrenci Dostu 7 Ücretsiz Uygulama

Ödevlerimiz için araştırmalar yapıyoruz, bu esnada birçok farklı kaynak kullanıyoruz. İnternette gezinirken karşımıza çıkan her yazıyı okuyamıyoruz. Sonra favorilere ekliyoruz ama orada unutuyoruz ve düzensiz, karmaşık gözüküyor. Tüm bunlar için Pocket imdadınıza koşuyor. Pocket, bir tür arşiv uygulaması.

Peki neden favoriler yerine Pocket'ı kullanalım? Çünkü size daha düzenli, organize bir tasarım sunuyor. Yazının başlığı ve içeriğini görüntülerken size daha minimalist bir tasarımla okuma deneyimi sunuyor. Tabi aynı zamanda favorilere ekleyip çürümeye bıraktığımız yazılar elimizin altında oluyor. Mobil veya bilgisayar aracılığıyla eklediğimiz yazılara da senkronize bir şekilde ulaşabilmemiz, uygulamanın değerini arttırıyor.

Uygulama AndroidIOS, Chrome uzantısı ve Opera eklentisi olarak bulunuyor.

 

Listemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Şimdilik bu kadar, umuyoruz ki daha verimli çalışmanıza katkı sağlayabilmişizdir. İyi çalışmalar!

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.