Literatür Taramada Kullanılabilecek Platformlar

Eğitim - 26 Aralık, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Aralık, 2022

Literatür Taramada Kullanılabilecek Platformlar

Özellikle üniversitede araştırma yapanların, tez çalışması yürüteceklerin literatür taramasına ihtiyacı vardır. Peki literatür taraması yapmak için kullanabileceğimiz siteler hangileridir? Gelin hep beraber bunlara göz atalım.

1- Google Scholar

Literatür Taramada Kullanılabilecek Platformlar

Birinci sırada araştırmalara çok kez kaynak olan Google Scholar bulunuyor. Türkiye’de en çok tercih edilen kaynak tarama platformlarından bir tanesi olan Google Scholar diğer adıyla Google Akademik birçok araştırma makalesi, derleme gibi kaynakları bulabileceğiniz, Google’ın araştırma odaklı yan arama motorudur. Sitede arama butonuna araştırma konunuzu yazdıktan sonra gelen sonuçlar arasında tarih, dil ve tür gibi filtreme özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Bu da size araştırmanızın konusunun sınırlarını daha net belirlemede yardımcı oluyor. Ayrıca Google Akademik ücretsiz bir şekilde bu kaynakları size sunuyor ancak kaynakların pdf versiyonlarını kendi sitesinden indirmeniz gerektiğinde siteye göre ücret değişikliği olabiliyor. Bazı kaynaklar okul uzantılı mail adresinizle giriş yaparsanız ücretli olan bir makaleye ücretsiz olarak ulaşabilmenizi sağlıyor.

2- YÖK Ulusal Tez Merkezi

Literatür Taramada Kullanılabilecek Platformlar

Doktora veya bitirme tezi hazırlayanların en sık başvurduğu literatür tarama platformlarından bir diğeri ise YÖK Ulusal Tez Merkezi. Daha çok Türkçe kaynakların bulunduğu bu site de ücretsiz ve pdf’lere ulaşmanız çok kolay. Ayrıca çok geçmiş zamanda yayınlanan bir kaynağa bile veritabanından ulaşabilirsiniz. Bu platformda da anahtar kelimeler ve filtreme özellkileri mevcuttur.

3- Science Direct

Literatür Taramada Kullanılabilecek Platformlar

37.000’den fazla kitaba, 3.800’den fazla dergiye ve 14 milyon’dan fazla tam metne ulaşma imkanı sağlayan Science Direct, Dünya’da yayınlanan bilimsel içeriğin %16’sını kullanıcılara sunmaktadır. Anahtar kelimeleri kullanarak arama yapabileceğiniz gibi yazar adı, dergi ya da kitap adı, cilt, sayı ve sayfa bilgileri kullanarak da arama yapabilirsiniz. Üniversite uzantılı mailiniz ile giriş yaptığınızda kaynaklara daha kolay erişebilirsiniz bunun yanı sıra “find a publication to add an alert’’ butonuna bastığınızda ilgilendiğiniz bir konu alanında yeni bir literatür eklendiğinde size mail ile bildirilecektir.

4- Research Gate

Literatür Taramada Kullanılabilecek Platformlar

Research Gate bilim insanları ve araştırmacıların makalelerini paylaştıkları, soru sordukları ve soruları yanıtladıkları, ortak çalışanlar buldukları bir literatür tarama platformudur. Research Gate'de hesap oluşturmak ücretsizdir ve tüm Research Gate üyeleri, açık erişim dergilerinin içeriğine erişebilmektedir.

5- PubMed

Literatür Taramada Kullanılabilecek Platformlar

Diğer kaynaklara oranla bilimsel tıp makalelerinin daha çok bulunduğu PubMed, 30 milyondan fazla dergi ve online kitabın yer aldığı harika bir arşivdir. İngilizce ya da Türkçe olarak yazılmış akademik makalelere yayın kaynağına göre ücretli veya ücretsiz şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.