Erasmus Öğrenim Hareketliliği

Eğitim - 13 Mart, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.

13 Mart, 2023

Erasmus Öğrenim Hareketliliği

Erasmus Hareketliliği her üniversite öğrencisine sunulan fırsatlardan sadece biridir. Erasmus ile öğrenciler farklı ülkeler ve kültürler tanınmaktadır. Erasmus sürecinin nasıl başladığı ve ilerlediği hakkında bilgilendirici bir içerik hazırladım. Birlikte inceleyelim!

                          Erasmus Öğrenim Hareketliliği

Erasmus faaliyeti ülkeler ve üniversiteler arasında bir değişim programıdır. Bu program ile en az bir dönem en fazla bir eğitim yılını kapsayacak şekilde farklı bir ülkede eğitim alınmaktadır. Her okulun anlaşma yaptığı ülkeler ve okullar farklıdır. Bu listeye okulun ''Anlaşmalar Listesi'' üzerinden ulaşılmaktadır. Erasmus süreci her ne kadar stresli olsa da her güzel şeyin bir zorluğu vardır. Erasmus Öğrenim Hareketliliği

Erasmus Hareketliliğine Başvuru

Erasmus öğrenim hareketliliğini gerçekleştirmek için öncelikle okulun belirlediği şartları başarı ile tamamlamak gerekmektedir. Bu şartlar öncelikle ders ortalamasıdır. Ders ortalaması okuldan okula göre değişmektedir. Diğer önemli olan şart ise Erasmus için yabancı dil seviye tespit sınavıdır. Bu sınav sadece İngilizce olarak yapılmamaktadır. Almanca, Fransızca vb. dillerde de sınava katılım sağlanılmaktadır. Bu sınavdan okulun belirlediği geçerli puan alındıktan sonra Erasmus için gidilecek üke tercihleri yapılmaktadır. Yaklaşık bir ay içinde tercih edilen ülkelerden kabul alınıp alınmadığına dair liste yayınlanmaktadır. Daha sonra gönderen okulun Erasmus ofisinden istenilen evraklar tamamlanmalıdır. Bunlardan en önemlisi Ulusal Ajans tarafından öğrencilere verilecek olan hibenin yatırılacağı bir euro hesabının açılmasıdır. Tüm bu süreçler başarı ile tamamlandıktan sonra vize süreci başlamaktadır.

Vize Süreci

Bunun için öncelikle pasaporta ihtiyaç vardır. 25 yaş altı öğrenciler için harç muafiyeti uygulanmaktadır. Böylece sadece pasaporta ödeme yapılmaktadır. Pasaport çıkarılırken kaç yıllık çıkarıldığına dikkat edilmelidir. Yaklaşık en fazla bir ay içerisinde pasaport kişiye ulaşmaktadır. Daha sonra kabul alınan ülke için eğer ülke vize istiyor ise vizeye başvurulmalıdır. Vize için randevu elçilikler üzerinden alınmaktadır. Vize için alınan randevu ne kadar erken bir tarihe alınırsa başvuru yapan kişi için o kadar iyidir çünkü elçilikler oldukça yoğun çalışmaktadır ve vizenin olası bir sebepten ötürü geç çıkma ihtimali vardır. Genelde vize almak için elçilikler aracı bir kurum ile çalışmaktadır. Randevu tarihi elçiliklerin sitesi üzerinden alındıktan sonra gerekli olan evraklar ve ödeme aracı kuruma yapılmaktadır. Vizeye başvurmadan önce gidilen ülkede bir referans gösterilmesi başvuru esnasında kolaylık sağlamaktadır. Bu referans herhangi bir davetiye mektubu da olabilmektedir. Başvurmadan önce gerekli evraklar listesi mutlaka kontrol edilmeli ve buna göre belgeler hazırlanmalıdır. Genelde ülkelerin istediği evraklar belirlidir. Pasaport, pasaport fotoğrafı, referans, sağlık sigortası, banka hesap dökümü ya da gelir belgesi ve konaklanacak yer istenilen evraklardan birkaçıdır. 

Erasmus Öğrenim Hareketliliği

Bu işlemleri eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra vize sorunsuz bir şekilde başvuran kişiye ulaşmaktadır. Artık tek yapılması gereken şey yurtdışı çıkış harcının ve uçak biletinin alınmasıdır. 

Ve tüm bu işlemlerden sonra Erasmus dönemi başlamıştır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.