Teknolojinin Müzik Dinleme Alışkanlıklarımıza Etkileri - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 06 Mayıs, 2024 - Okuma Süresi: 3 Dk.

06 Mayıs, 2024

Teknolojinin Müzik Dinleme Alışkanlıklarımıza Etkileri - TeknoCase

Dünden bugüne dinleme alışkanlıklarımızda neler değiştiğini, sosyal medyanın dinlediğimiz müziklere etkisini, istediğimiz her şarkıya anında ulaşabilmenin avantajlarını ve dezavantajlarını merak ediyorsan doğru yer burası!

Eğer sen de benim gibi bir 2000’ler çocuğuysan, küçükken mp3’ten dinlediğimiz o şarkıların tadını eminim biliyorsun. Hatta çok geçmeden mp4’ler çıkmıştı, o zaman bile teknoloji süratle ilerliyordu. Şimdi ise akıllı telefonlarımızı elimizden bir an olsun düşürmüyoruz, neredeyse her işimizi telefondan hallediyoruz, elbette büyük çoğunluğumuz en sevdiğimiz müzikleri de akıllı telefonlarımızdan dinliyoruz, üstelik indirmeden ve tamamen online bir şekilde! O zamanlar, bana binlerce şarkıya tek tıkla ulaşabileceğimi, üstelik indirmeme gerek olmadığını, bir de üzerine bana özel çalma listelerinin otomatik olarak oluşturulduğunu söyleseler herhalde mutluluktan havaya uçardım. Şimdiyse bu hepimiz için oldukça sıradan bir durum. Sanatçıların keşfedilebilirliğinin artması da, teknolojinin getirdiği bir diğer avantaj elbette. Başka bir olumlu yan ekleyecek olursam, bu tabii ki de müzik dinlemeye özel olarak ilgi gösterenlerin tercih edebileceği yüksek kaliteli kulaklıkların bulunması. Fiyatları dolayısıyla ulaşılabilirlikleri tartışılır olsa da bu teknolojinin olması mutluluk verici.

Teknolojinin Müzik Dinleme Alışkanlıklarımıza Etkileri - TeknoCase

Peki bu kadar şarkıya kolayca ulaşabilmemiz onları daha hızlı tüketmemize mi sebep oluyor? Yoksa bu hızlı tüketimin sorumlusu sosyal medya mı? Bana kalırsa buna sebep olan durum genel olarak her şeyi çok hızlı hızlı tükettiğimiz bir çağın içinde yuvarlanmamız. Sanatçıların büyük emekler verip çıkardığı şarkıları bir çırpıda harcayıp tüketmek çok üzücü. Örneğin, sosyal medyada viral olan şarkılar sadece bir haftada inanılmaz derecede popülarite kazanıyor, ardından bu popülarite grafiği yere çakılıyor. Şarkıcının keşfedilmesi açısından belki avantajlı olabilir fakat gerçekten sanat icra eden insanların eserlerinin bunu yaşaması bana hiç iç açıcı gelmiyor diyebilirim.

Peki sosyal medyanın etkisiyle dinlediğimiz şarkılar değişti mi? Bir araştırmaya göre sonuçlar bu şekilde:

Gençlerin “Dinlediğiniz müziği seçerken daha çok neye göre tercih yapıyorsunuz?” sorusuna ilişkin görüşler:

Teknolojinin Müzik Dinleme Alışkanlıklarımıza Etkileri - TeknoCase

Bu ankete göre gençler, dinledikleri şarkıyı sosyal medyadan etkilenmeyerek seçtiklerini söylüyorlar. Fakat en çok kullandığımız müzik platformları olan spotify, apple music ve youtube music’de, sosyal medyada popüler olan şarkıların dinlenmeleri popüler oldukları süre boyunca büyük bir artış gösteriyor.

İncelemek istersen anketin kaynağı: https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/bgudek/137250/Bahar%20G%C3%BCdek_Dijital%20Medya%20ve%20M%C3%BCzik-%C4%B0pek%20Yolu.docx

Son bir hatırlatma, sevdiğimiz sanatçılara destek olmak da teknolojiyle birlikte artık çok kolay, onların şarkılarını legal platformlardan dinleyip destekçisi olmayı unutma! Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.