Teknoloji Kadına Ses Oluyor - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 19 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

19 Nisan, 2021

Teknoloji Kadına Ses Oluyor - TeknoCase

Gelişen teknoloji ile kadına yönelik şiddetten ve bunun boyutundan hepimiz haberdarız. Şimdi şiddet gören kadının teknolojiye erişiminin öneminden ve teknolojinin nasıl kadının sesi olduğundan bahsedelim.

  Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Dumanla, güvercinle haberleşmeye çalışılan dünyada şimdi Mars'a keşif aracı gönderiliyor. Evimizde günlük hayatımızı kolaylaştıracak bir çok teknolojik alet var. Peki teknoloji herkese ulaşıyor mu? Mesela kadına. Şiddet gören kadına?  

  Kadına şiddet, gelişen ve değişen dünyanın değişmeyen gerçeği olmaya devam ediyor. Kadınlar psikolojik, cinsel, ekonomik ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte biz bu şiddetin boyutunu daha çok görebiliyoruz. Çünkü kadına şiddet hep vardı. Ama teknoloji bu kadar gelişmediği için biz haberdar olamıyorduk. Mesela kayınvalidesinin ya da görümcesinin gözleri önünde dövülen sonra da hak etti söylemlerine maruz kalan kadınlar, kendi annesinden yardım isteyip "sesini çıkarma otur" cevabını alan kadınlar var. Çünkü daha önce annesi de şiddet görmüş ama sessiz kalmıştı. Ve böylelikle bu anneden evlada miras olarak kalıyor erkek çocuk şiddet uygulamaya kız çocuk şiddet görmeye devam ediyor. Kol kırılır yen içinde kalır deyip şiddete maruz kalmaya devam ediyor ve belki bu kadının ölümü ile sonuçlanıyor. Bu konuda duyarlılığın artması ve teknolojinin de gelişmesi ile birlikle kadınlar bu tabularını yıkıyor, artık seslerini duyurmaya çalışıyorlar farklı mecralarda teknoloji ile.  

  Kadının sesine ses olmak için bir çok alanda çalışmalar ve uygulamalar yapılıyor. Örneğin Alo 183 Sosyal Destek Hattı ve KADES uygulaması şiddet gören kadınlar için yardım eli oluyor. Hacettepe Üniversitesi'nin 2014 yılında yaptığı bir çalışmaya göre şiddet gören kadınların yüzde 89'u kimseye söylemiyor ve yardım istemiyor. Fakat Alo 183 ve KADES uygulamalarından sonra bu oran çok azalmış. Duyarlılığın da artması ile birlikte kadınlar artık susmuyorlar. Etrafında yardım isteyecek kimse olmasa bile bu uygulamalar sayesinde sesini duyurabiliyor. Fakat bu uygulamalar yeterli kalmıyor. Çünkü telefonu olmayan kadınlar bu uygulamayı indirip yardım çağrısında bulunamaz. Telefonu olan bazı kadınlar ise uygulamaların nasıl kullanacağını bilmiyor olabilir. Bu konuda da Teknosa'nın 2007 yılında başlattığı ve hala devam eden "Kadın İçin Teknoloji" projesinde verdiği ücretsiz eğitimler ile kadınlar teknoloji ile yakınlaşıyor. Bu eğitimler ile kadının teknolojiyi etkin kullanımı amaçlanıyor. Ayrıca akıllı telefonu olmayan kadınlar için de başlattığı proje ile kadınların yanında olmaya devam ediyor. Kullanılmayan akıllı telefonları toplayıp kullanılır hale getiriyor ve telefonu olmayan kadınlara ulaştırıyor. Böylece bir çok kadın yardım çağrısında bulunabilecek bir telefona sahip olacak. Alo183 ve KADES gibi uygulamalara erişimi kolaylaşacak. Umuyoruz ki tüm kadınlar teknoloji ile buluşur ve kendini hiç yalnız hissetmez. Elbette öncelikli temennimiz bu şiddetin son bulması...

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.