Monofobi: Yalnızlık Korkusu & Monofobi Nedir?

Bilim ve Teknoloji - 23 Mayıs, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

23 Mayıs, 2022

Monofobi: Yalnızlık Korkusu & Monofobi Nedir?

Yalnızlık, bazen arzuladığımız bazen ise kaçmak istediğimiz bir durumdur. Peki, yalnızlıktan korktunuz mu hiç ? Monofobi adı verilen yalnızlık korkusunu incelemek için yazımı inceleyebilirsiniz.

Monofobi Ne Demek?

   "Mono" tek anlamına, "fobi" ise korku anlamına gelir. Bu birleşimden monofobi kelimesi oluşmuştur. Monofobi, kelime anlamı olarak yalnızlık korkusu demektir.

Monofobi Nedir?

Aslında hepimiz bazen yalnız kalmaktan hoşlanmaz, kalabalığa karışınca kendimizi daha güvende hissederiz. Fakat monofobi rahatsızlığı olan insanlar yalnız kaldığında huzursuz olmak ile beraber fiziksel olarak da sıkıntı yaşarlar. Örneğin, herhangi bir sebepten dolayı yalnız kaldığını hissettiğinde terlemeye başlar ve nabzı hızlanır. Bunlara ek olarak mide bulantısı, sıcak basması, nefes almada güçlük gibi sorunlar da yaşayabilir. Monofobisi olan bazı insanlar, ölüm korkusunu daha fazla yaşarlar ve buna bağlı olarak tanatofobi (ölüm korkusu) rahatsızlığı da yaşayabilirler.

  Bu psikolojik durum sadece insanlarda değil, hayvanlarda da görülür. Monofobi, diğer fobilere kıyasla kurtulması daha zor bir durumdur ve psikolojik olarak yardım almak son derece önemlidir. Kişide depresyon, anksiyete, aşırı sinir durumları gözlenebilir. Kişi, kendini güvenli bir alanda hissetmediği sürece fiziksel ve psikolojik olarak rahatlayamaz. 

Monofobi: Yalnızlık Korkusu & Monofobi Nedir? 

   Monofobisi olan insanlar, sürekli olarak yanlarında birilerinin olmasını ve onu desteklemesini beklerleyip yalnızlık korkusu yaşarlar. Beklediği destek gelmediğinde ise yanındakilere karşı agresif bir ruh haline bürünürler. Aşk hayatında ise sırf yalnız kalmamak uğruna ilişkiyi devam ettirme potansiyelleri vardır. Monofobi rahatsızlığı yaşayan insanlar için kendi başlarına tuvalete gitmek, yemek yemek, dışarıda dolaşmak bile rahatsızlık vericidir. Yalnız uyumaları gerekirse genellikle televizyonu veya lambayı açık bırakarak uyurlar.  

  Yaşanan her yalnızlık korkusu Monofobi değildir. Kimi zaman insan yanında birisinin olmasını ve hayat yükünü hafifletmesini ister. Bunlar dönem dönem yaşanabilecek olağan şeylerdir. 

Monofobi Neden Oluşur?

  Kişinin hayatta karşılaşmış olduğu zorluklar monofobiyi tetikleyebilir. Çoğu zaman kişisel olmakla beraber genetik faktörler de etkili olabilir. Monofobiyi tetikleyen bazı durumlar; 

  • Kişinin hayatındaki çeşitli zorluklar
  • Travmatik bir kayıp
  • Terk edilme 
  • Yalnızken başına kötü bir şey gelmesi
  • Yalnızken bir yerde mahsur kalmak
  • Başarısız insan ilişkileri
  • Kaygı

 gibi etmenlerdir. 

Monofobi Belirtileri Nelerdir? 

  • Kişinin sırf yalnız hissetmemek için ilgisini çekmeyen etkinlik vs. katılır.
  • Eğer bir ortamda yalnızsa o ortamda ses oluşturacak herhangi bir şey açar (radyo, müzik, tv gibi). 
  • Kendini yalnız hissedip panik yaptığında fiziksel etkileri gösterir.
  • Her an bayılma korkusu yaşarlar.
  • Arkadaşları ve ailesi üzerinde baskınlık kurmak ister.
  • Psikolojik rahatsızlığı yüzünden normalden fazla kaygı duyup gerçek olmayan şeylere inanabilirler.

Monofobi Tedavisi

Yoğun bir şekilde yalnızlık korkusu belirtisi gösteren kişiler, bir psikologa veya psikiyatriste başvurarak psikoterapiyle monofobiden kurtulabilirler. Monofobi tedavisi için yaklaşık %75 oranında bilişsel davranışçı tedavi yöntemi kullanılır. Kişinin belirtilerine ve yalnızlık korkusu fobisinin derecesine göre duyarsızlaştırma terapisi, maruz bırakma veya ilaç tedavisi gibi yöntemlerden uygun olanı da kullanılabilir. Henüz monofobi için medikal bir yöntem bulunmasa da ilaç tedavisi, kişiyi sakinleştirip semptomlarını hafifleterek terapinin devam etmesini sağlamak için gerekli ve etkili olabilir. Ufak boyutlardaki monofobi ise, kişinin yalnız kaldığı zamanlarda arka planda müzik veya başka bir ses açıp kişinin zamanla bu korkuyu yenmesiyle tedavi edilebilir. Gündelik hayatınızı etkileyecek boyutta yalnızlık korkusu yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışınız.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.