Metal Yakalılar: Robot Doktorlar

Bilim ve Teknoloji - 07 Ağustos, 2023 - Okuma Süresi: 4 Dk.

07 Ağustos, 2023

Metal Yakalılar: Robot Doktorlar

Günümüzde teknoloji hiç şüphesiz hayatımızın her alanında büyük bir yer kaplıyor. Geçmişten günümüze birçok meslek, teknolojinin gelişmesiyle beraber değişime uğradı. Öyle ki, robotlar artık doktorların yerini almaya başladı. Gelin birlikte robot doktorları öğrenelim.

Son zamanlarda özellikle yapay zeka ve yazılım programları epeyce gelişmiş durumda. Teknolojiye ayak uyduran alanların başında da meslekler geliyor. Artık, insan gücüne gerek kalmadan pek çok meslek teknoloji sayesinde kolaylıkla icra edilebiliyor. Teknolojinin gelişmesi tıp alanında da son zamanlarda bazı gelişmelere yol açtı. Doktorların kullandıkları pek çok makine ve cihaz, hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde yıllardır kullanılıyor. Sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler, hem hastalar hem de doktorlar için önemli katkı sağlıyor. Gelişen teknolojiyle yapılacak olan gen araştırmaları sayesinde, kişinin ileriye dönük olarak hangi yaşta hangi hastalığa yakalanabileceğini bilmesi de mümkün hale gelecek. Ancak bunun yanında teknoloji, hayal bile edemeyeceğiz gelişmelere de yol açmış durumda. Yakın gelecekte robot doktorlar hayatımızda yer alacak! Evet, yanlış duymadınız. Film sahnelerini aratmayan nitelikteki bu gelişmeler sayesinde, artık yapay zeka tarafından programlanan robotlar, doktorların yaptığı ameliyatları yapacak duruma gelecek. 

Metal Yakalılar: Robot Doktorlar

Robot teknolojileri konusunda lider ülkelerden biri olan Çin’de, yapay zeka ile donatılmış robotlar, gündelik hayatta pek çok alanda hizmet veriyor. Bu robotlardan birisi de "Asistan Doktor Al" isimli bir robot. Yapay zekası sayesinde tıp sınavını geçen Al, Çin’in Anhui eyaletinde göreve başladı. Çinli robot firması iFlytek‘in geliştirdiği robot doktor, hastalıklara teşhis koyup reçete yazabiliyor. Ancak robot doktor, şimdilik hizmet verdiği Shuanggang Tıp Merkezi’ndeki doktorlar tarafından kontrol altında tutuluyor. Bir insan görüntüsüne oldukça benzer olarak dizayn edilen Asistan Doktor Al, kalıcı gülümsemesi ve iri mavi gözleriyle oldukça sempatik bir görüntüye sahip. Doktor Al, kendi tedavi ve reçete bilgilerinin yanı sıra diğer doktorların yazdığı reçeteleri ve semptom tanılarını da belleğinde tutabiliyor.

Ülkemizde de sağlık alanında robotların kullanılmasıyla ilgili projeler mevcut. Sağlık Bakanlığı'nın yapay zeka kullanılarak ön hastalık tanısının belirlenmesi konusunda hazırladığı projeye göre, hastalar doktora gitmeden önce robotik muayeneden geçecek. Robot doktorlar, olası ilk beş tanı tespitiyle, hastanın hangi branşa gideceğini belirleyecek. Bu uygulama ilk olarak mamografide uygulanacak. Sağlık alanında robot doktorların kullanılmasına ilişkin Ankara Üniversitesi Belge Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci, yapay zeka ve robotik sistemlere ilişkin şunları kaydediyor:

Robotik sistemler, yapay zekâ, büyük veri, bilgi güvenliği, geniş bant teknolojileri gerçekten önemli. Bunlar -makine öğrenmesi, yapay zekâ-yenilikçi teknolojilerle birlikte devletin gündemine girmiş durumda; kuantum teknolojileri de ayrı bir boyutu oluşturuyor. Yenilikçi teknolojiler içerisinde RPA’lar -ki Sağlık Bakanlığı bir robot kullandığını belirtti- bilgi yönetim sistemlerinde kullanılacak en iyi platformlardan biri olarak gözüküyor. RPA’lara, ‘dijital asistanlar’ olarak da ifade ediliyor, ‘metal yakalılar’ olarak da ifade ediliyor. Robotik sistemlerin bilgi sistemlerinde çok farklı açılardan kullanılacağını, kullanılabileceğini de görüyoruz. RPA’yı kullandığınızda işi hızlandırmasının yanında, neredeyse hata yok.

Metal Yakalılar: Robot Doktorlar

Artık beyaz yakalı doktorların yerini metal yakalı robotlar alacak gibi görünse de elbette ki robotlar, doktorların yerini tutamayacaktır. Unutmayalım ki teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin bir insanın duygularına, düşüncelerine, becerilerine ve meslek adabına robotların sahip olması mümkün değil. Ancak bu robotlar, doktorların iş yükünü hafifletebilir ve tıp alanında büyük gelişmelere yol açabilir. Böylelikle hastaların iyileşmesi için tedavi süreçleri hızlanabilir ve daha iyi sağlık imkanlarına kavuşabiliriz. Bol teknolojili ve sağlıklı günler!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.