Mars'ta Neler Oluyor?

Bilim ve Teknoloji - 12 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

12 Nisan, 2021

Mars'ta Neler Oluyor?
Kredi: 28x15

Yüzyıllar önce gökyüzünü sonra uzayı araştırmaya koyulan insan, artık yeni gezegenlere gidiyor! Dünya uzay araştırmaları yapan pek çok ülkenin gözdesi ise Mars. Son zamanlarda adından pek sık söz ettiğimiz Kızıl Gezegen'in keşiflerine birlikte bir göz atmaya var mısınız?

KIZIL GEZEGEN HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

İsmini Roma Savaş Tanrısı'ndan alan, Dünyamız'a en çok benzettiğimiz ve bildiğimiz gezegenler arasında yaşamaya en elverişli olan Mars'ın aslında ölümcül bir gezegen olduğunu biliyor muydunuz? Bunun iki sebebi var. Birincisi sıcaklık: Yaz zamanında sıcaklık 20 dereceleri bulsa da gezegenin ortamala sıcaklığı -60 derecedir. İkinci sebep ise atmosfer: Mars bir elektromanyetik alana sahip olmadığı için atmosferini kaybetmiş ve Dünyamız'ın %1'i kadar atmosfere sahip. Bu atmosfer ise %95 oranında karbondioksitten oluşuyor!

mars

MARS KEŞİFLERİMİZ

Mars keşif çalışmaları, uzay ile ilgili çalışmaların yapılmaya başlandığı tarihe çok yakındır. SSCB tarafından 1960-1962 yılları arasında Marsnik 1 - 2, Sputnik 22, Mars 1 ve Sputnik 24 araçları, ABD tarafından ise Mariner 3 aracı Mars'a doğru yol almak üzere gönderilmiştir ancak hiçbiri başarılı olamamıştır. 

İlk başarılı Mars görevini gerçekleştiren araç ABD tarafından gönderilen Mariner 4'tür. Başarılı bir şekilde Mars'a uçan ilk araç olma özelliğini taşıyan Mariner 4, Dünya'ya tam 21 fotoğraf göndermiştir. 

Mariner 9, 1971'de Mars'a ulaştığında devasa bir kum fırtınası ile karılaşmış ve Mars tasvirlerimizi gözden geçirmemize sebep olmuştur. Bu araç Mars'ın yörüngesinde neredeyse bir yıl geçirerek 7.329 fotoğraf göndermiştir.                                            Mariner 9

*Mariner 9

Nasa'nın 1975 yılında Mars'a gönderiği Viking 1 ve 2 başarıyla uzun yıllar görev yaptılar. Bu iki uydu Mars'ın ilk geniş çaplı keşfini temsil ediyor. Dünya'ya 50.000 kadar fotoğraf ile geri dönen uyduların yüzeyinde mikrop varlığı ispat edilemediği için gezegendeki yaşama dair umutlar sönmeye başlamıştır. Bu görevin büyük sonucu yerel atmosfer ölçümleri sonucu göktaşlarının Dünya'ya Mars'tan gelmiş olduğunun keşfedilmiş olmasıdır. 

Mars Global Surveyor 1996'da Dünya'dan ayrılmış, görevi sırasında Mars'ın haritasını çıkarmıştır. Ayrıca gezegendeki suya dair eski işaretleri ortaya atmıştır. Çok ses getiren 'marstaki yüz' fotoğrafını çeken uydu da kendisidir.                                            face on mars

1997 Temmuz ayında Nasa tarafından Pathfinder uzay aracı ve Sojourner gönderildi. Pathfinder hava yastığıyla iniş yapan ilk uzay aracı iken; Sojourner Mars'ta gezen ilk tekerlekli araçtır. 

Mars Odysessy 2001 senesinde Mars'a ulaşan ve Mars'a en uzun süre görev yapma rekorunu kıran bir başka uzay aracımızıdır. 350.000'den fazla fotoğraf gönderip birçok farklı elementin küresel dağılım haritasını yapmıştır. 

Nasa'nın 2004'te giden diğer araçları Spirit ve Opportunity, Mars'ta bir zamanlar suyun aktığına dair kanıtlar bulmuşlardır.                                                           Spirit and Opportunity

2007'de Mars'a Phoneix adında gönderilen bir başka uzay aracı, yerin altında donmuş su bulmuştur. Çok fazla zarar gören uzay aracının kırılıp öldüğü NASA tarafından ilan edilmiştir. 

Curiosity adlı gezici araç, yaşamın izlerini bulmak adına 2012'de Mars'a yolculuk yapmıştır. Başlıca keşifleri ıslanmış alanlar bulmak, yüzeyde yaşamın yapı taşı olan 'metan' tespit etmek ve organik bileşikler bulmak olmuştur. 

Geçtiğimiz Şubat ayında Mars'a iniş yapmış olan Perserverance ise Mars'ı astrobiyolojik perspektiften inceleyecek ve jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, Mars'ta daha önce hayat olup olmadığını ve biyolojik izleri araştıracak.                                                         preserverance

Mars, insanlar için hala bilinmeyenlerle dolu bir yer. Uzay çalışmalarının başından beri meraklı gözlerimizi üzerinden alamadığımız Kızıl Gezegen bakalım bizlere ne kapılar açacak!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.