James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler

Bilim ve Teknoloji - 22 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

22 Ağustos, 2022

James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler

Aralık 2021’de NASA James Webb Uzay Teleskobu’nu uzaya gönderdi. Başarılı bir şekilde görevine başlayan Webb, bizlere ilk fotoğrafları ulaştırdı bile! Gelin hep birlikte bu fotoğrafları inceleyelim.

Astronomide yeni bir çağın başlangıcı olarak bilinen James Webb Uzay Teleskobu uzun yıllar bekleyişin sonucunda 2021 Aralık ayında uzaya gönderilmiştir. Bu teleskop bizlere evrenin başlangıcından, erken dönemde oluşan galaksilere ve evrendeki var olabilecek canlı yaşam formlarına kadar çok heyecanlı bilgiler verecektir. James Webb Teleskobu hakkında daha detaylı bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Bu yazımda ise görevine sorunsuz bir şekilde devam eden teleskopun bizlere gönderdiği ilk fotoğrafları inceleyeceğiz. Keyifli okumalar!

Karina Bulutsusu

James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler

Fotoğrafa ilk baktığınızda dağ, vadi veya deniz kıyısı görebilirsiniz. Sosyal medyada bu fotoğraf Karadeniz kıyılarına bile benzetildi. Aslına bakacak olursak; bu bölgeyi bir yıldız fabrikası olarak düşünebilirsiniz. Fotoğrafta gördüğünüz renkli gaz ve toz bulutları, kütle çekimsel bir olay sonucu belirli miktarda bir araya toplanarak yıldızları doğurur. Etrafında ok şekilde ışık olan cisimler yıldız, diğer parlaklıklar ise bu fotoğrafta bizlere galaksileri gösteriyor. James Webb Uzay Teleskobu bu fotoğrafı yaklaşık 12.5 saat süren çalışma ile bizlere sundu. Bu süre uzay araştırmaları ölçeğinde 5 dakika gibi kısa bir süreye karşılık geliyor.

Stephan Beşlisi

James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler

Fotoğrafta görünen galaksilerden yalnızca 4’ü birbirine göründüğü gibi yakındır ve büyük kütle çekim etkileriyle adeta uzayda dans ederler. Soldaki galaksi ise diğerlerine göre daha uzaktır ancak karşıdan baktığımızda hepsini bir aradaymış gibi görürüz. James Webb’in gönderdiği fotoğraflar arasında en büyüğü bu fotoğraftır. Fotoğrafın kapladığı alan Ay’ın yaklaşık 5’te 1 yüzey alanı kadar büyüktür.

Güney Halka Bulutsusu

James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler

Farklı kızılötesi ışıklarda çekilen iki farklı Güney Halka Bulutsusu fotoğrafı görüyorsunuz. Fotoğrafın temelinde yıldızların yaşam döngüsünü anlayabiliyoruz. Orta kısımda bulunan iki yıldızdan beyaz cüce olan yaşam döngüsünü neredeyse tamamlamış ve etrafa gaz, toz bulutları saçmaktadır. Nispeten büyük olan diğer yıldız ise beyaz cüceden saçılan malzemeyi kütle çekimiyle içine çekmekte ve etrafa saçılmasına yardımcı olmaktadır. Bu olay ise bizlerden yaklaşık 2500 ışık yılı uzakta meydana gelmektedir.

SMACS 0723 Gökada Kümesi

James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler

Bu fotoğrafta disk şeklinde görünen ve çoğunlukla sarı-kırmızı renkte olan cisimler bünyesinde milyarlarca yıldız bulunduran galaksilerdir. Etrafına sivri uçlu ışık bırakan cisimler ise yıldızlardır. Tamamı bir gökada kümesi olan SMACS 0723, öyle büyük bir kütle çekimle etrafındaki uzayı büküyor ki James Webb’e ulaşan ışıkta galaksilerin bazıları spagetti gibi uzamış görünüyor. Bu olaya ise kütleçekimsel merceklenme deniyor.

James Webb Uzay Teleskobu bizlere yıllar boyunca kısa süre içerisinde merak ettiğimiz görüntüleri vermeye devam edecek. Zira gördüğümüz bu görüntüler Webb için yalnızca antrenmandı. Önümüzdeki günlerde NASA’dan güzel haberler beklemeye devam edeceğiz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.