İlginç Hava Olayları

Bilim ve Teknoloji - 11 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

11 Temmuz, 2022

İlginç Hava Olayları

Görkemli bulutlar, değişik hortumlar, gökyüzünün renkten renge bürünmesi... Dünya'mızda çok çeşitli ve görkemli hava olayları meydana gelmektedir. Bunlardan birkaçını sizin için derledim. İyi okumalar!

İlginç Hava Olayları

Raf Bulutları

Raf bulutları (Shelf clouds) fırtınaların önünde gelişen bir bulut türüdür. Size doğru yaklaşan bir fırtınanın yani cumulobimbüs bulutunun habercisidirler. Fırtına ileri doğru hareket ederken, fırtınanın içindeki soğuk hava önündeki sıcak havayı hızlı bir şekilde yükselmeye zorlar. Hızlıca yükselen sıcak hava hem yükselimden dolayı soğuduğu hem de soğuk havayla temas ettiği için bağıl nemini arttırır ve yükselirken dikey şekilde bulutlar oluşmasını sağlar. Bazı durumlarda raf bulutuna şimşek ve yıldırımlar da eşlik eder ve oldukça ürkütücü bir görüntü oluşturur. Bulut üstünüzden geçerken sıcaklıkta ani düşüş yaşanır ve ardından yağış getirir.

İlginç Hava Olayları

Toz şeytanı

Diğer ismi dalaz olan toz şeytanları genellikle yarı kurak bölgelerde rüzgarın belli belirsiz estiği öğleden sonraları toprak katmanının ısınmasından sonra oluşan kısa süreli küçük hortumlardır. Genelde yerdeki sıcak havanın üstünde soğuk hava bulunduğunda gerçekleşir. Sıcak hava üstteki soğuk hava katmanına geçerken yükselişi hızlanır, hafif esen rüzgârın etkisiyle hızla dönerek yükselir ve toz şeytanlarını oluşturur. Toz şeytanı sıcak ve soğuk havayı karıştırdığı için iki katman arasında sıcaklık farkı hızla kapanır ve toz şeytanları kısa sürede dağılır. Toz şeytanları kendisiyle beraber havaya kaldırdığı toz parçaları sayesinde görünür bir hal alır.

İlginç Hava Olayları

Kelvin-Helmholtz bulutları

Fotoğrafına bakınca photoshop zannedebileceğiniz nadir görülen bulut türlerinden biri olan Kelvin-Helmholtz bulutları, genelde farklı hareket hızlarına sahip, bazı kaynaklara göre ise zıt yönlerde hareket eden iki hava katmanı arasında oluşur. Üstteki sıcak ve kuru hava katmanı alttaki soğuk ve nemli hava katmanına göre daha hızlı estiğinde, iki katman arasında makaslama dediğimiz bir olay gerçekleşir. Makaslama olayı iki katman arasında türbülans yaratarak bu bulutların oluşmasını sağlar. Bulutu araştıran Lord Kelvin ve Hermann von Helmholtz'dan dolayı bulut Kelvin-Helmholtz bulutu olarak isimlendirilmiştir. 

İlginç Hava Olayları

Gün batımı neden kırmızıdır?

Neden gün batımında gökyüzünü kırmızı görürüz? Güneş ışınları bize beyaz renkli görünmekle birlikte aslında içerisinde çok farklı renkleri barındırır ve her bir rengin farklı dalga boyu özellikleri vardır. Örneğin mavi daha kısa dalga boyuna sahipken kırmızı daha uzun dalga boyuna sahiptir. Renklerin sahip oldukları dalga boyları renklerin atmosferde saçılımı üzerinde de etkilidir. Güneş ışınları atmosfere ulaştıktan sonra en düşük dalga boyuna sahip mavi saçılmaya başlar. Bu nedenle güneşin dik geldiği öğle vakitlerinde güneş ışınları atmosferde kısa mesafe kateder ve mavi daha fazla saçılarak gökyüzünün mavi görünmesini sağlar. Ancak gündoğumu ve gün batımında ışınların atmosferde katettiği mesafe artar. Bu nedenle mavi renk daha çok üst atmosferde saçılır, bize daha az saçılmış olan daha uzun dalga boyları ulaşır ve gökyüzünü kırmızı, turuncu, sarı gibi renklerde görürüz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.