Gölge Bize Ne Anlatır?

Bilim ve Teknoloji - 18 Mart, 2024 - Okuma Süresi: 3 Dk.

18 Mart, 2024

Gölge Bize Ne Anlatır?

Gölge bize ne anlatır, ışık zemine düşerken karşılaştığı engellerden neler çıkar, ışık uzaklığı, ışık şiddeti, ışık miktarı gölgeyi nasıl etkiler ve ne gibi sonuçlar doğurur, gölgenin bilimsel ve eğlenceli yönleri nelerdir gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız gelin bu konuyu hep birlikte inceleyelim!

Hemen her nesne ışıkla çarpıştığında ortaya çıkan gölgeler yansımalar ve düştükleri yüzeylere göre bizlere bir şeyler anlatır. Bu anlatılar kimi zaman fizikte işlenen bir konu kimi zaman seyredilen bir oyun kimi zaman görüş kolaylığı sağlamasıyla birçok noktada karşımıza çıkmaktadır. Bu yazıda da gölgenin bize anlatacağı 8 farklı olay ya da durumu ele alacağız.

Gölge ışık ışınları ile yüzey arasına gelen bir cismin oluşturduğu koyu renkli şekil olarak tanımlanabilir. Öğelerin ışıkla ya da ışıklarla etkileşimini ve zemine ilişkisini anlatır.

                                                                                                 Gölge Bize Ne Anlatır?

Mimaride ve görsel sanatların birçok dalında işe yarayacak olan plan düzleminde öğelerin yükseklik farkını anlatır. Gölge boyu öğelerin yüksekliği ile doğru orantılı olarak değişecektir. Bu da teknik çizim ve resimde nesnelerin birbiriyle olan ilişkisinin ifadesinin yanı sıra gerçeklik algısının ortaya çıkışının da ifadesi olmaktadır.

 Başka bir etkisi de plan düzleminde öğelerin derinlik farklılıklarını anlatır. Gölge boyu derinlik miktarı ile doğru orantılı olarak değişecek ve şekillenecektir.

                                                                                                                 Gölge Bize Ne Anlatır?

Gölge günlük hayatımızda kullanılacak olan zamansal bilgi de verir, hava durumunu anlatır. Bulutlu ve az ışıklı ortamlarda açık renkli ve flu olan gölge, güneşli havalarda veya ışık kaynağının güçlü olduğu ortamlarda net ve belirgin olarak görülür.

                                                                                                               Gölge Bize Ne Anlatır?

Gölge ışık kaynağının gücünü anlatır. Objelerin aynı yüzeye farklı güçteki ışık kaynakları nedeniyle farklı yoğunlukta gölge düşürebilir. Aynı zamanda farklı uzaklıktakı ışık kaynakları aynı etkiyi gösterir.

                                                                                                                      Gölge Bize Ne Anlatır?

Gölge aynı zamanda ışık kaynağının sayısını ve konumunu anlatır. Her ışık kaynağı kendi bağımsız gölgesini oluşturur. Kesişen gölge alanlarda renk daha koyu görünür, kesişmeyen ve az sayıda kesişen noktalarda daha açık renkli görünmektedir.

                                                                                                            Gölge Bize Ne Anlatır?

Gölge bizlere opaklık/saydamlık özelliklerini anlatır. Saydam öğeler ışığı kısmen geçirdikleri için opak öğelere göre daha açık renkli gölge düşürürler.

Gölge çok önemli bir farkı gözler önüne de sermektedir. Hangi ışığın doğal ışık kaynağı olduğunu anlatır. Aydınlatmanın doğal mı yapay mı olduğu gölge açılarından anlaşılabilir. Güneş en uzak doğal ışık kaynağı olduğu için yan yana duran öğelerin paralel gölge oluşturmasına neden olmaktadır.

Gölge belki de en keyifli olarak elektrik kesildiğinde bir mum ışığının ne kadar eğlenceli olabileceğini anlatır. Daha önceleri ışık olmadığı zamanlarda insanlar eğlenmek adına gölge oyunları sergiler ve izlerlerdi. Işık ve gölgenin belki de en güzel ifadesi bu durumdur diyebiliriz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle!

                                                                                                   Gölge Bize Ne Anlatır?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.