Dünyaca Ünlü Genç Mucitler - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 04 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

04 Temmuz, 2022

Dünyaca Ünlü Genç Mucitler - TeknoCase

Kendi küçük kasabalarının sorunlarından yola çıkanlar da var, küresel sorunları kendine dert edip çözüm bulanlar da. Çok küçük yaşta buluşlara imza atıp dünyaca ünlenen genç mucitlerin hikayelerini okuyacaksınız.

Dünyaca Ünlü Genç Mucitler - TeknoCase

Gitanjali Rao

Gitanjali Rao’nun dünyaca tanınan bir genç mucit olduğunu söylesem abartmış olmam çünkü The Times dergisi ilk kez “yılın çocuğu”nu seçti ve bu Gitanjali Rao idi.

Rao, Michigan’daki Flint bölgesinde yaşıyordu ve bölge halkı uzun süredir su kirliliğiyle mücadele ediyordu. Gitanjali Rao, henüz 11 yaşındayken bu soruna çözüm buldu. Bölge suyundaki kurşun miktarını ölçen iskambil destesi büyüklüğünde Tethys adını verdiği bir cihaz icat etti. Tethys’in içinde nanotüpler bulunuyor. Bu tüplerdeki karbon atomları, kurşun metalini çekerek bir direnç oluşturuyor ve bu cihaz tarafından ölçülüyor. Gitanjali Rao’nun Tethys’den başka siber zorbalığı tespit eden bir telefon uygulaması da var.

Rao, Times’a “Ben yapabiliyorsam siz de yapabilirsiniz, herkes yapabilir” diyor ve ekliyor “Amacım sadece dünyanın sorunlarını çözmek için kendi icatlarımı geliştirmek değil ama aynı zamanda başkalarını da bunu yapmaya teşvik etmek çünkü kişisel deneyimimden söylüyorum, kendiniz gibi birinin yaptığını görmezseniz bu işe girişmeniz kolay değil.”

Dünyaca Ünlü Genç Mucitler - TeknoCase

Param Jaggi

Teksas doğumlu olan Param Jaggi, daha çocukken bile yaşıtları oyuncaklarla oynarken teknolojik aletleri parçalayıp birleştirmeye çalışıyormuş. Bu da henüz 13 yaşında küresel bir soruna çözüm getirecek icadı yapan bir mucit oluşunu açıklıyor. Jaggi, araba egzozundan kaynaklanan karbondioksit emisyonunu azaltan bir otomobil eki olan EcoTube’ü icat etti. İcat yapmaya devam eden Param şu anda kodlama olmadan çevrimiçi uygulamalar oluşturan Hatch’in CEO’su konumunda.

Dünyaca Ünlü Genç Mucitler - TeknoCase

Hannah Herbst

Florida doğumlu olan Hannah Herbst, Afrika’nın Sahra Altı bölgesinden bir mektup arkadaşı edindi ve bu hayatının dönüm noktalarından biri oldu. Dünyada pek çok insanın güvenli elektriğe erişimi kısıtlı. Afrika da bu bölgelerden biri. Hannah Herbst, henüz 13 yaşındayken kendi kendine “neden okyanus dalgalarını kullanarak elektrik üretemeyelim ki?” diye soruyor, tam da bu sorusuna kendi cevap oluyor ve BEACON Projesi böyle başlıyor. BEACON, Bringing Electricity Access to Countries through Ocean Energy yani okyanus enejisi yoluyla ülkelere elektrik erişimi sağlamak anlamına gelir. Herbst, bu buluşu ile 2015 Discovery Education 3M Young Scientist Challenge'ı kazandı ve 2016 Beyaz Saray Bilim Fuarı'nda dönemin ABD başkanı Barack Obama tarafından şahsen tebrik edildi. Hannah Herbst halen yeni icatlar yapmaya devam ediyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.