Apple vs Samsung

Bilim ve Teknoloji - 24 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 5 Dk.

24 Aralık, 2020

Apple vs Samsung

Günümüz de pek çok sektör de olduğu gibi Apple ve Samsung arasında da sular durulmuyor. Bu yazımız da iki mobil dev arasında bir zamanlar gerçekleşen davayı Samsung'un kaybedip tüm tazminatı Apple'a cent cent bozukluklar halinde tırlar ile gönderip ödemesini konu aldık.

Samsung - Apple Savaşını Başlatan İlk Reklam

Apple ile Samsung arasındaki rekabet bilhassa son yıllarda teknoloji gündeminde büyük yer kaplıyor. İki mobil devi içinde senelerdir idame eden rekabet, patent davaları ve karşılıklı suçlamalarla bugünlere kadar ulaştı.

Apple’ın 2007 senesinde aniden ortaya çıkıp deyimi yerindeyse telefonu tekrar buluş edişi, halihazırda bulunan mobil devlerini şoke etti. Apple’dan bu şekilde bir telefon beklemeyen sanayi birazcık hazırlıksız yakalanmıştı. İşte bu zamanda Samsung tarafınca gösterilen bir reklam filmi aslen iki firma arasındaki bitmek bilmeyen “zeki telefon” kavgalarının nerede ise başlangıcını oluşturuyor. Reklamın baş rollerinde Apple’ın “original” iPhone modeli (2G) ve Samsung’un bugün kimsenin ismini bile hatırlamadığı modeli Instinct var.

Samsung reklamı Instinct’in daha süratli olduğu iddiasını ispatlamayı amaçlıyor sadece iki şirket içinde büyük kavga çıkarmasının birtakım nedenleri var. Öncelikle, Instinct rakibi iPhone’a web sayfalarının açılma hızında büyük ayrım atıyor. Ancak reklamın yayınlandığı tarih (2008 - Haziran) Apple’ın iPhone 3G modelini satışa sunmasından derhal önceye muadil geliyor. Yani, eski bir iPhone ile yeni bir Samsung aygıt karşılaştırılıyor. Apple’dan buna karşı kuvvetli bir itiraz geliyor fakat tek itiraz mevzusu bu değil. Reklamdaki Samsung Instinct modeli Spring operatörünün geniş bant ağı ile internete erişiyor. Reklamdaki iPhone’da ise AT&T operatörünün EDGE hızında bağlantısı kullanılıyor. Yani şartlar eşit değil. Bu vaziyet reklam sonundaki bit kadar yazılarla verilse de Instinct’in daha süratli olduğu yönünde bir idrak yaratılıyor. Sonuç olarak reklam öncesiz rekabetin ilk fitilini ateşliyor. Aradan geçen seneler ise “harbiden iyi” olanı ayakta tutuyor ve Instinct isminde aygıt tarih oluyor.

İkilinin başını ağrıtan patent davaları

Takvimler 2011 yılı Nisan ayını gösterdiğinde Apple, Samsung’a ilk davasını açıyor. O dönemde oluşturulan dava Samsung’un Galaxy Tab serisinin iPad’in patent haklarını ihlal etmiş olduğu yönündeydi. Bundan sonraki dava Mayıs ayında Samsung tarafınca Apple’a açıldı. Güney Kore’li firma, Apple’ın, kendisine ilişkin 10 patenti ihlal ettiğini öne sürdü.

İki firmanın birbirlerine karşılıklı açmış olduğu davaların ilk tesiri 2011 yılı Ağustos ayında görüldü ve Samsung Galaxy Tab 10.1’in satışını Avusturalya’da erteledi. Bu haberden sonrasında Hollanda mahkemesi Apple’ı haklı bularak Galaxy S, Galaxy S 2 ve Galaxy Ace zeki telefonların satışını durdurdu. Birçok ülkeye görülmeye başlamış olan davaların sayısı 20‘yi buldu. 2011 yılı sonuna doğru Samsung’u rahatlatan ilk karar Amerika’den geldi. Amerika mahkemesi Samsung marka cihazların satışının durdurulması şeklinde bir kararın laf mevzusu olmadığını açıkladı. İkili her ne kadar tabletler mevzusunda birçok defa yüz yüze gelmiş olsa da, İPad’lerin retina ekranını Samsung yapıyor.

30 tır dolusu bozuk para

Patent davalarının bir ötekinin kararına bakıldığında ise Apple’a 1 milyar dolar ödeme meydana getirmeye mahkum edilen Samsung, Apple’dan öcünü akıllıca aldı. Bozuk para halinde 1 milyar dolar doldurulan 30’dan fazla kamyon, dava ertesinde Apple’ın California’daki merkezine ulaştı. Kapıdaki görevlilerin ‘bir yanlışlık olmuştur’ demelerine karşı gerçek, Apple CEO’su Tim Cook ile Samsung CEO’su Kwon Oh Hyun’un konuşmasından sonrasında ortaya çıktı.

Samsung, mahkemenin verdiği kararda bulmuş olduğu bir açığı değerlendirmişti. Verilen kararda 1 milyar doların iyi mi ödeneceği belirtilmiyordu. Samsung da bu üstün dereceli tazminatı bozuk para olarak ödemeyi tercih etti. Yaklaşık 20 milyar tane 5 sent ile doldurulan kamyonları sabah saatlerinde firma bahçesinde bulan çalışanlar şaşkınlıklarını gizleyemezken Tim Cook, Samsung’un öcünü ‘adilik’ olarak yorumladı. Bu i·lginç olayın peşinden tekrarlanmaması adına mahkeme beyanlarında ‘’banka yollarıyla ödeme’’ seçeneği belirdi.

Sam Sung adlı Apple çalışanı

Apple’da Sam Sung adlı bir çalışan. Kulağa farklı geliyor değil mi? Sam Sung adlı genç, 2012 senesinde Apple bünyesinde çalışmaya başladı. Vancouver’daki Pacific Centre avmsinde bulunan Apple Store’da çalışan Sam Sung, Apple’da oldukça uzun vakit çalışmasa da oluşan ironik vaziyet internette fazlaca popüler oldu. Öyle ki Sam Sung, Apple’dan kalan isminin yer almış olduğu kartvizitini ve Apple tişörtünü eBay üstünden satışa çıkardı. Bu satıştan elde etmiş olduğu 80 bin doları ise Children’s Wish adlı kuruluşa bağışladı.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.