Akıllarda Merak Edilen Bir Soru: Robotlar Düşünebilir Mi?

Bilim ve Teknoloji - 18 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

18 Nisan, 2022

Akıllarda Merak Edilen Bir Soru: Robotlar Düşünebilir Mi?

Yıllardır üzerinde çalışılan robot teknolojisi özellikle günümüzde çok ilginç bir noktaya gelmiştir. Robotlar hayatımızın her alanındalar ve neredeyse her gün onlara maruz kalıyoruz. Peki, artık bir robot insan gibi düşünüp karar alabiliyor desem? Bu mümkün mü? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Bilim insanlarının yıllardan beri robotlar üzerinde çalışmalar yaptığını ve bu konuya oldukça önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte bu doğrultudaki çalışmalar ilerlemiş ve hız kazanmıştır. Bir markanın robot kurye denemesi (yebo), robot süpürgeler, akıllı ev sistemleri, günlük hayatta çok kullandığımız Siri, robot teknolojisinin hayatımıza ne kadar entegre olduğunun en önemli örneklerindendir.

Robotlarda yapay zeka algoritmaları kullanılır, bu sayede robotlar daha zeki ve becerikli hale getirilmeye çalışılır. Yapay zeka teknolojisi, insanda ve hayvanda var olan doğal zekanın makineler tarafından taklit edilmesidir. Gelişimi ve ilerlemesi bir dönüm noktası yaratan bu teknoloji, insanlık için çok önemli bir yere sahip olmakla birlikte hayatlarımızı nasıl değiştireceği kestirilememektedir. 

Geçtiğimiz aylarda Tokyo Üniversitesi’nden bilim insanları, ilginç ve bir o kadar da korkutucu bir buluşa imza atarak çevresinde bulunan engellerin üstesinden gelebilen "tarihte ilk kez kendi kendine karar verebilen" oldukça zeki bir robot geliştirdi. Robot için laboratuvar ortamında çoğaltılan canlı beyin hücreleri kullanılmış ve aynı zamanda da yapay zekâyla desteklenmiştir. Robot, yaklaşık olarak 7,5 cm çapında ve 5 metre yüksekliğindedir. Bu robot için Applied Physics Letters adlı bilimsel dergide bir makale yayınlanmıştır. Makaleye göre Tokyo Üniversitesi’nden bazı bilim insanları, makineye bağlı canlı hücrelerden geliştirilmiş sinir hücrelerinin bir labirent içerisinde elektriği nasıl çözeceğini anlamak istemiş ve bunun için herhangi bir sensör ya da uyarıcı olmadan tıpkı insanda olduğu gibi robot yolunu şaşırınca elektrikli bir uyaran ile hücre içerisindeki sinir hücrelerinin harekete geçmesi sağlamış ve yanlış yaptığını gösteren insansı statik işaretçileri devreye sokmuşlardır. Bu şekilde robot, hedefine doğru ilerleyen bir davranış biçimi elde etmiş ve ekstradan öğrenmeye ihtiyacı kalmamıştır.

Akıllarda Merak Edilen Bir Soru: Robotlar Düşünebilir Mi?

Yukarıda bahsettiğimiz bu tekniğe “fiziksel rezervuar hesaplama” adı verilmektedir. Robot, beyin dalgalarını anlamlandırmış ve engelleri aşabilmiştir. Araştırmayı yapan Japon ekip, bu tekniğin beynin bilgiyi nasıl bir süreçten geçirdiğinin anlaşılmasına katkı sağlayacağını ve hatta bu amaçla nöromorfik (insan beyni fiziği ve sinir sistemini taklit eden) bir bilgisayarın tasarlanabileceğini düşünmektedir. 

Sonuç olarak robotlar aslında çok uzun zamandır bizim hayatımızda hatta hayatımızın büyük bir parçası haline geldi ve olmaya da devam edecek gibi duruyor. İşlerimizi kolaylaştırmakla birlikte bence ilerleyen zamanlarda bizim yerimize düşünüp karar verebilecekler. Bu durum oldukça endişe verici gelebiliyor değil mi? Hepimizin zihninde "Acaba robotlar bizi ele geçirecek mi?" sorusu canlandığına da eminim. Ele geçirecek mi bilinmez ama uzun bir süre gelişmelere çok şaşıracağız. Şu anda bir ilk olan ve adından çokça söz ettiren bu buluşun farklı örneklerinin de ortaya çıkacağı aşikar. Hep birlikte bekleyip robotların hayatımızı nasıl değiştirmeye devam edeceğini görelim. 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.