Yoğurt Nasıl Keşfedildi? - Case101

Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

10 Mayıs, 2021

Yoğurt Nasıl Keşfedildi? - Case101

Günümüzde yoğurdun nasıl yapıldığını bilmeyen yoktur. Sütün yoğurt haline dönüşmesi için önceden ayırdığımız yoğurt maya görevi görüyor. Peki yoğurtsuz yoğurt nasıl yapıldı? İlk insanlar sütü nasıl yoğurt haline getirdi? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız içeriğimde konu ile ilgili tüm detaylardan bahsettim, gelin inceleyelim!

Yoğurt; Asya, Avrupa ve Orta Doğu'daki insanlar tarafından binlerce yıldır kullanılan eski bir besindir. Antik çömleklerden elde edilen kanıtlar, Neolitik insanların saksıları süt depolamak için kullandığını gösteriyor. Geleneksel bir ürün olarak insan beslenme tarihine geçmiştir. Sütün korunmasını sağlar ve ayrıca birçok sağlık yararına sahiptir. Milli yiyeceğimiz olarak kabul gören yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair yeterli ve kesin bir bilgi mevcut olmamakla birlikte, yaşamlarını göçebe olarak  sürdüren atalarımızın yoğurt yapımında kullandığı doğal mayaların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı olduğu düşünülüyor. Yoğurt kelimesi Türkçe kökenlidir  ve "yoğurmak"  fiilinden gelir. Aslında yoğurdun MÖ 6. yüzyıla kadar Türkiye'de yapıldığına inanılıyor.

Yoğurdun ilk kullanımının, fazladan keçi sütünü göçebe atalarımız hareket halindeyken korumak için hayvan midelerinden yapılmış derilerde saklayan Orta Asyalı çobanlar tarafından yapıldığına inanılıyordu. Bu derilerde depolanan sütün bir kısmı, şaşırtıcı bir şekilde kalınlaştı ve ekşi hale geldi. Daha da önemlisi, sıcak güneşte şaşırtıcı derecede uzun bir süre geçtikten sonra bile yenilebilir durumdaydı. Bunun nedeni, süt hayvanın midesindeki torbalarda iyi bakterilerle etkileşime girmesidir. Süt daha sert ve daha sağlam bir gıda maddesi olan yoğurda dönüşmüş oldu. Tarihçiler arasında, sütün ılık iklimlerde ilkel yöntemlerle depolanması sonucunda yoğurt ve diğer fermente süt ürünlerinin tesadüfen keşfedildiği genel olarak kabul edilmektedir.

Yoğurt Nasıl Keşfedildi? - Case101

Yoğurt düne kadar Türklerin yiyeceği iken bugün bütün dünyada tüketilmektedir. Dünyadaki yoğurt tüketim oranı ortalama kişi başı 24 kg ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Yüzyıllar boyunca yoğurt, seri üretim için değil, sadece evde yapıldı. Yoğurt lactobacillus bulgaricus ve streptococcus termophilus adlı iki bakterinin ortak eseridir . Lactobacillus bulgaricus sütü ekşitir ve streptococcus termophilus ise yoğurda özgün tadını veren bakteridir. 1905'te Bulgar mikrobiyolog Stamen Grigorov , sütü yoğurda dönüştüren bakteri türü Lactobacillus bulgaricus'u keşfettiğinde her şey değişti .Şu an Avrupa'nın ve Amerika'nın birçok yerinde yoğurt Bulgar yoğurdu olarak piyasaya sürülmektedir.

Yoğurt Nasıl Keşfedildi? - Case101

Yoğurdun; besleyici, koruyucu ve sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Yoğurdun, Avrupa serüveni ise Fransız tıp tarihine dayanmaktadır. Fransız Kralı I. Francois, tarih boyunca kendisine yoğurt veren bir doktor tarafından gizemli bir bağırsak rahatsızlığından kurtulmuş olarak tanınır. İyileştikten sonra doktor, ticaret sırrını da alarak Konstantinopolis'ten ayrıldı. Bir dahaki sefere yoğurt satın aldığınızda, sadece basit bir atıştırmalık değil, binlerce yıllık geçmişi olan kültürlü bir süt ürünü satın aldığınızı unutmayın.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.