Yiyecekler Nasıl Saklanır? - Case101

Alışveriş - 18 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

18 Temmuz, 2022

Yiyecekler Nasıl Saklanır? - Case101

Yiyecekleri doğru bir şekilde muhafaza ederek uzun ömürlü olmalarını sağlayabiliriz. Bu sayede mutfak alışverişinde büyük ölçüde tasarruf yapabiliriz. Peki hangi yiyecekleri nasıl muhafaza etmeliyiz? Gelin birlikte yiyeceklerin muhafaza yöntemlerini konuşalım.

Yaz aylarında gıda israfı oranının arttığını biliyor muydunuz? Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte yiyeceklerdeki mikrobiyal bozulmalar daha hızlı gerçekleşir. Yiyeceklerin bozulmalarını önleyerek gıda israfını büyük ölçüde azaltabiliriz. Bunun yolu da yiyecekleri doğru bir şekilde muhafaza etmekten geçer. 

Yiyecekler genel olarak ışığa doğrudan maruz kalmayan, serin ve temiz yerlerde muhafaza edilmelidir. Bazı yiyeceklerin buzdolabında muhafaza edilmesi gerekirken bazıları oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Bu konudaki kafa karışıklığı en çok sebze ve bakliyatlarda yaşanır.

Sebzeler Nasıl Saklanır?

Yiyecekler Nasıl Saklanır? - Case101

  • Sebzeleri buzdolabına yıkamadan yerleştirmek daha uzun ömürlü olmalarını sağlar. Kullanılacak kadarını yıkamak en mantıklı çözümdür. Bu sayede yiyecekler fazla nemden dolayı küflenmeyecektir.
  • Sebzeler saklama kapları veya hava almayan poşetlerde saklanmamalıdır. Bunun yerine filelerde saklamak daha sağlıklı bir yöntemdir.
  • Bilindiğinin aksine salatalık ve biber buzdolabını sevmeyen yiyeceklerdendir. Güneş görmeyen serin bir yerde saklamanız, besin yapısında bozulmayı engellemek için yeterli olacaktır.
  • Tüm sebzeler bir arada bulunmamalıdır. Yapısına göre ayrıştırılmalı, yumuşak dokulu olanlar farklı bir bölmede bulunmalıdır. Yumuşak dokulu sebzelerin üst üste dizilmesi kök ve sapların gevşemesine sebep olur. Böylelikle çürümeye daha erken başlarlar.

Yiyecekler Nasıl Saklanır? - Case101Yeşillikler en çabuk bozulan sebzeler arasında yer alır. Cam kaplarda saklanması en sağlıklı yöntemdir. Daha uzun süre dayanıklı kalmasını istiyorsanız yıkayıp temizlediğiniz yeşillikleri güzelce kurutmalı daha sonra kağıt havluya sararak cam kaplarda muhafaza etmelisiniz. İlk günkü gibi taze ve canlı görünecektir. Ayrıca solmaya başladığını fark ederseniz yeşillikleri içi buzla doldurulmuş büyük bir kabın içerisine koyun ve bir süre karıştırın. 1-2 dakika içerisinde canlanmaya başlayacaklardır.

Yiyecekler Nasıl Saklanır? - Case101Hemen hemen her yemekte kullanılan soğan ve patatesin aynı yerde saklanması da doğru bilinen yanlışlardandır. Bir arada bulunmaları olgunlaşma sürelerini etkileyecek, patateslerde yeşermeler gözlemlenecektir. Bu sebeple ayrı kaplarda saklanmaları tavsiye edilir. Patatesleri saklamadan önce topraklarından arındırmalı, hava alan bir kapta saklamalısınız. Patateslerin yüzeyinde bulunan çatlaklar daha hızlı bozulmaya sebep olur. Yara ve çatlak bulunan patatesler pürüzsüz olanlarından ayrı tutulmalı ve daha önce tüketilmelidir. Ayrıca daha uzun süre dayanaklı olması için patateslerin arasına elma ekleyebilirsiniz. Bu yöntem patateslerin yumuşamasını önleyip patatesleri taze tutacaktır.

Bakliyatlar Nasıl Saklanır?

Yiyecekler Nasıl Saklanır? - Case101

Bakliyatlar diğer yiyeceklere göre daha uzun süre muhafaza ettiğimiz, kullanım alanlarına göre kilolarla veya çuvallarla alınan gıdalardır. Sıcak havalardan etkilenmemeleri, neme ve olası böceklenmelere karşı doğru bir şekilde muhafaza edilmeleri gerekir. Neme maruz kalan bakliyatlarda küflenmeler görülebilir bu durum da aflatoksin tehlikesini beraberinde getirebilir. Bu sebeple sağlıklı bakliyat tüketimi için saklama koşulu büyük önem arz etmektedir.

Bakliyatları paketlerinden alıp doğrudan kaplara aktarmamalıyız. Paketlerden çıkabilecek taş ve yabancı maddelerden ayıklanması gerekir. Daha sonra bakliyatları pamuklu bez torbalara almalıyız. Cam kavanozlar da sıklıkla tercih ediliyor ancak pamuklu torbalar nem problemini daha iyi önlemektedir. Bu torbalar oda sıcaklığında, güneş ışığından uzak alanlarda bulunan dolaplarda muhafaza edilebilir. Ayrıca bakliyatlara tuz ilave etmek daha uzun süre nemden koruyacaktır.

Bu yöntemlerle yiyeceklerinizi daha uzun süre saklayabilir, israf etmeyip tasarruf yapabilirsiniz. Unutmayalım ki yaşadığımız dünyaya çok şey borçluyuz. Yarınlara daha güzel bir dünya bırakmak için mümkün olduğunca bilinçli tüketmeli, sağlıklı gıdalar üretip sağlıklı bir şekilde muhafaza etmeliyiz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.