Yenilikçi Mimari Uygulamaları: Plastik Yapılar

Alışveriş - 22 Nisan, 2024 - Okuma Süresi: 3 Dk.

22 Nisan, 2024

Yenilikçi Mimari Uygulamaları: Plastik Yapılar

İnşaat alanında plastik tuğlaların devrim niteliğinde potansiyelini hep beraber keşfetmeye hazır mısınız?

Yenilikçi mimari uygulamalar olarak plastik tuğlaların üretimi ve kullanımlarına değinilen bu yazıda, araştırmalar ve gelişen teknolojinin yapı alanında bize çağ atlatacak yeni bir buluşundan bahsedilecektir. 

Yapılan araştırmalarda kullanılmış plastik su şişelerini çevre dostu yapı tuğlalarına dönüştürmenin yeni bir yolu bulundu. İlk olarak plastik atıklar ( su şişeleri, pet bardaklar vb.) toplanıyor. İşleyebilmek için daha küçük şekilde öğütülüyor. Plastiği blok haline getirebilmek için kızgın su ve sıkıştırma kullanılıyor.

Özelliklerini incelemek gerekirse;

  • Daha hafif ve ince
  • Isı yalıtımı özelliği yüksek
  • Geleneksel tuğlalar kadar güçlü
  • Ses yalıtımı özelliği yüksek
  • Bileşimlerinde yapıştırıcı ya da kimyasal içermez

Basınç direnci geleneksel tuğlalarda 5.12 N/mm2 iken plastik tuğlalarda 3.15 N/mm2 dir. Aynı zamanda ısı iletkenliği geleneksel tuğlalarda 0.4-0.7 W/mK iken plastik tuğlalarda 0.15-0.3 W/mK dir. Plastik tuğlalar genellikle binaların hem iç hem de dış cephelerinde duvar malzemesi olarak kullanılıyor. Her bir tuğla sayesinde dünya atık plastikten arınmış oluyor. Bu da gelecek nesiller ve dünyamız için oldukça önemli bir adım. Plastiklerin geri dönüştürülmesi ve gıda sektöründe daha az dönüştürülen madde haline gelmesi de sağlık açısından önemli bir gelişme olabilecek nitelik taşımaktadır.

                                                                                                                                                 Yenilikçi Mimari Uygulamaları: Plastik Yapılar

Yenilenebilir ve sürdürülebilir mimari açısından önemi oldukça yüksek olan bu malzeme ile binalarda kullanılan yalıtım malzemelerine de daha az gerek duyulacaktır. Malzemenin kendinden gelen yalıtıcı özelliği sayesinde binalarda kullanılan asbest ve benzeri yıkım esnasında olumsuz sonuçlara yol açacak malzemelerin kullanımı azalacak bu teknik devam ederse belki de bitecektir.

                                                                                                                                                 Yenilikçi Mimari Uygulamaları: Plastik Yapılar

Karbon ayak izimizi de küçültecek olan bu yapı malzemesi ve tekniği mimariden çevre ve enerjiye, enerji etkin kullanımında doğaya kadar birçok alanda olumlu sonuçlar sunacak gibi görülmekte. Bu malzemenin yaygınlaşması ve kullanımı hayatımız ve gelecek nesiller için geri dönüşüm yolu, dönüşüm potansiyeli gibi yararlı şeylerin ilk adımı olacaktır. Gelişen teknoloji ve değişen yapım yöntemlerinin sonucu olan bu yeni sistem en azından yığma yapılarda kullanılsa hem çevre kirliliğini engellemeye yardımcı olur hem de yeni oluşacak inşaat atıklarını azaltmaya büyük ölçüde etkisi olur. Çevreye sağlayacağı pozitif etkiler yeni ve hassasiyeti yüksek mimar ve mühendislerin tercih edeceği bir yapı nesnesi haline gelmesi öngörülmektedir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.