İnşallah Şansım Döner - Case101

Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

10 Mayıs, 2021

İnşallah Şansım Döner - Case101
Kredi: 800×553

Döner, turşu ve ayran yediden yetmişe her kesimin severek yediği eşsiz lezzetlerdir. Nesiller boyu süregelen bu lezzetler, kültürümüzün parçasıdır. Gelin birlikte bu yemeklerin tarihini öğrenerek kültürlenelim

Aceleniz var. Eliniz, ayağınız titriyor. Bir an önce aç karnınızı doyurmak, ardından hemen işe koyulmak istiyorsunuz. Az ilerlediğinizde, burnunuza gelen kızarmış etin kokusu ve dükkanın tabelası sizi kendine çekiyor. Hemen oradan bir sandalye kapıverip yemeğinizin gelmesini beklersiniz. Tanıdık geldi mi senaryo?

Gelin o halde siz bekleyedururken vazgeçilmez muhteşem üçlünün tarihine bakalım.

1. DÖNER

İnşallah Şansım Döner - Case101

Dünyaya namını salan bu efsanevi lezzet, Türkiye'de 150 yıl öncesine dayanmaktadır. Ancak daha eskilere gidildiğinde Evliya Çelebi Seyahatname eserinde, dönere benzeyen yemekten ve dönerin Kırım Türklerine dayandığını belirtmektedir. Hatta dönerin, Kırımlılar tarafından kılıçların ucuna et takıp kızartmasından esinlendiği de söylenir. Dönerin tarihi net kaynak içermemekle birlikte, ülkemizde ilk dönerci Kastamonulu aşçı Hamdi Usta'dır. Ünlü kebap ustası, eti yatay şekilde pişirmek yerine, üst üste dizip dikey şekilde pişirerek farklı bir yorum getirmiş ve ''Döner Kebabı'' icat etmiştir. Daha sonrasında halk arasında yemeğin adı kısaca ''Döner'' olarak kullanılmıştır. 

İnşallah Şansım Döner - Case101

Fotoğraf hakkında bilgi:
-Solda ahşap masanın üzerinde parçalar halinde kuzu eti ve masanın diğer ucunda da arkasındaki çengele dizilmiş, odun ateşi eşliğinde döndürülerek pişirilen ''Döner Kebap''
-Osmanlı dönercilerine ait en eski fotoğraf.
-Fotoğrafı çeken, James Rodbertson.
-Yıl, 1855.
-Yer, İstanbul.

Biz de döner yalnız yenmez. Her ne kadar döneri, onunla eş zamanlı olarak bitirememekte şikayetçi olsak da diğer vazgeçilmezimiz:

2- Milli İçeceğimiz Ayran


İnşallah Şansım Döner - Case101

Kökü ''ayır'' olan ayran kelimesini, tarihte ilk kez Kaşgarlı Mahmut, eseri Divan-ı Lügat-it Türk'te ''sütten elde edilen bir içecek'' olarak tanımlanmıştır. Göktürkler, bu serinletici içeceği tesadüfi şekilde bulmuşlardır. MS. 552-745 yılları arasında ekşiyen yoğurdun ekşiliğini biraz olsun azaltmak için üzerine su eklerler. Nesilden nesile aktarılan bu lezzet, kültürümüz olmuştur.

Evde yaptığımız ayran neden görseldeki gibi köpüklü olmuyor diyorsanız sebebi: Karıştırma, yöntemidir. Karıştırma işleminin bir  çırpıcıyla yapılmasına dikkat edilmelidir.
Dönere ve ayrana dost olan turşuyu da unutmamak gerek.

3- Turşu

İnşallah Şansım Döner - Case101


İnsanların gıdalarını saklama ihtiyacı ile keşif edilen turşu, tuz ve sirke ile yapılan koruma yöntemidir. Turşunun ilk ne zaman yapıldığı hakkında kesin bilgi yoktur lakin insanların sirke ve tuzu tanımalarından sonra turşu yaptıklarını varsayabiliriz. Denizcilerin uzun süre karadan uzak kalmalarından dolayı, gıdaları saklamada turşu kurma yöntemi halen kullanılır.

Peki, Neşeli Günler filminde Saadet Hanım (Adile Naşit) ve Kazım Bey'in ( Münir Özkul ) tartışmasına sebep olan turşu suyu, limonla mı, sirkeyle mi yapılır? Uzmanlar, saklanacak turşunun saklanmasında sirkeye kıyasla limonun daha dayanıklı ve tadının keskin, ağır değil de hafif, yenilebilir bir kıvamda olmasını sağlar.

Aşağıdaki görsellerden anlaşılacağı üzere döner, ülkemizce mizahta yerini almıştır. 

-Dert etme

İnşallah Şansım Döner - Case101

İnşallah Şansım Döner - Case101

İnşallah Şansım Döner - Case101

İnşallah Şansım Döner - Case101

 

 

İnşallah Şansım Döner - Case101

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.