Bayram Yemeklerinin Hikayeleri - Case101

Alışveriş - 09 Mayıs, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

09 Mayıs, 2022

Bayram Yemeklerinin Hikayeleri - Case101

Türkiye’de bayramların önemli bir yeri vardır. Bayram gelenekleri her açıdan yaşatılmaya çalışılır. Her şeyiyle önem verdiğimiz ve özendiğimiz bayramların yemekleri de bizim için bir ayrıdır. Peki bayramlarda yaptığımız geleneksel yemeklerin hikayelerini biliyor musunuz?

KELEDOŞ 

Bayram Yemeklerinin Hikayeleri - Case101

Van’a özgü olan keledoş yemeğinin ismi oldukça ilginçtir. Eskilerde İpek Yolu dediğimiz yol üzerinde olan Van şehri doğal olarak birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Farklı medeniyetlerin harmanlanmasıyla bugünkü halini alan keledoş yemeği Van için önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar sadece bir yemek olsa da halk için önemi yüksektir. Van’da özellikle bayramlarda bu yemek hazırlanır ve ailenin tüm üyeleri kalabalık bir yemek sofrasında bir araya getirilirdi. Tescilli Van yemeği olan keledoş aile ilişkilerini güçlendirmek için bayram dışında da tüketilir. Ayrıca bu yemeği yaptıktan sonra komşulara dağıtmak da adettir.

TUTMAÇ

Bayram Yemeklerinin Hikayeleri - Case101

Tutmaç çorbası yüzyıllar boyunca Türk kültürünün çok tüketilen ve önemli yemeklerinden birisi olmuştur. Her ne kadar günümüzde unutulmaya yüz tutmuşsa da, Türk tarihinde bu yemeğe çokça rastlamak mümkün. Hatta Kaşgarlı Mahmut’a ait olan ilk Türkçe sözlük olan Divan-ı Lügatit Türk’te de adının geçtiğini biliyoruz. O zamandan beri de Türk dünyasında her mutfağın ve sofranın vazgeçilmez bir yemeği haline gelmiştir.

OVMAÇ ÇORBASI

Bayram Yemeklerinin Hikayeleri - Case101

Ovmaç çorbası ise Rumeli lezzetlerinden birisidir. Mübadele döneminde Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen göçmenler tarafından yöreye getirilmiştir. Trakya’nın hemen hemen her yerinde bu çorbaya rastlamak mümkündür. Yumurta ve az miktarda su ile yoğrulan hamur avuçta ovularak küçük küçük parçalara ayrılmasından dolayı bu isim verilmiştir. Öte yandan bu çorba şive gereği Uvmaç veya Umaç olarak da isimlerle de anılabilir. 

BAKLAVA

Bayram Yemeklerinin Hikayeleri - Case101

Geleneksel Türk tatlısı olan baklava, tüketimi en çok olan tatlılardan birisidir. Eşsiz bir lezzete sahip olan bu tatlının tarihine baktığımız zaman ise kökeninin Orta Asya Türklerine kadar gittiğini görürüz. Ayrıca Osmanlı Devleti’nde de çokça tüketilen ve ikram edilen bu tatlı bugünkü gibi bayram veya kutlamalarda halka ve askerlere devlet sultanları tarafından dağıtılırdı. Bunun dışında Ramazan ayında yeniçerilere ikram edilirdi ve buna ‘Baklava Alayı’ denirdi. Sonuç olarak bu tatlı tarih boyunca Türk düğün veya kutlamaların vazgeçilmez bir lezzeti haline gelmiş ve bu özelliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir. O yüzden hala günümüzde özel günlerde tepsi tepsi baklava yapılarak misafirlere ikram edilmeye devam edilir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.