Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Teknoloji: Mobil Uygulamalar - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 19 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

19 Nisan, 2021

Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Teknoloji: Mobil Uygulamalar - TeknoCase

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her üç kadından biri şiddete maruz kalabiliyor. Bu oran kadınların yaklaşık %35’ini oluşturuyor. Teknolojik araçlarla bu oranları sıfırlamak mümkün olmasa da kadına yönelik şiddeti önlemede büyük ölçüde yardım sağlıyor. Bu yazımda, ülkemizde ve dünyada kullanılan kadına yönelik şiddeti önlemede etkili mobil uygulamalardan bahsedeceğim.

Teknolojik araçlar, çağlar boyunca hep ihtiyaçlarımız doğrultusunda gelişimlerini sürdürmüştür. Her türlü ihtiyaçlarımıza yönelik teknolojik araçları günden güne daha da geliştiriyor, insanların kullanımına sunuyoruz. Ne yazık ki “kadına yönelik şiddeti önleme” konusu da uzun yıllar sonlandırılamayan, küresel bir sorun haline gelmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her üç kadından biri şiddete maruz kalabiliyor. Bu oran kadınların yaklaşık %35’ini oluşturuyor. Bazı ülkelerin verilerine göre bu oran ulusal anlamda %70’lere kadar çıkabiliyor. Teknolojik araçlarla bu oranları sıfırlamak mümkün olmasa da kadına yönelik şiddeti çeşitli şekillerde sona erdirme mücadelesine önemli ölçüde destek verebilir.

Ülkelerin güvenlik birimleri, yerel yönetimleri ve bazı sivil toplum örgütleri haberleşme temelli mobil uygulamalar sayesinde, birçok kez şiddet görebilecek kişilerle önceden irtibat kurup şiddeti önlemeyi başarabildiler. Bu yazımda, ülkemizde ve dünyada kullanılan kadına yönelik şiddeti önlemede etkili mobil uygulamalardan bahsedeceğim.

  • Kadın Destek Uygulaması (KADES)

Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Teknoloji: Mobil Uygulamalar - TeknoCase

KADES, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddeti önlemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyorlar.

Akıllı telefon kullanıcısı bir kadın uygulamayı indirip T.C. Kimlik Numarasını girerek gelen aktivasyon kodu ile uygulamayı aktif hale getirebilir. Uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşabilir ve yardım talebinde bulunabilir.

  • Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Uygulaması

Türkiye’de kadına karşı şiddetle mücadeleye yönelik çalışmalarını sürdüren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı” adlı yeni bir uygulama başlattı. Bu uygulama sayesinde mağdur olan kadınların akıllı telefonlarına uygulamalarını indirerek daha hızlı yardım talebinde bulunması sağlanıyor. Kadınlar bu uygulama içerisinden acil durumlarda telefon numarası bulma, tuşlama gibi işlemlerle vakit kaybetmeden ilgili numaralara tek tuşla ulaşabiliyor.

TKDF kadınlara teknolojiye erişimde eşit fırsat tanımak adına, Sabancı Vakfı ve Teknosa iş birliğiyle bir de dayanışma hareketine katıldı. “Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma” mottosuyla başlayan proje kapsamında bağışçılar, kullanmadıkları akıllı telefonlarını Teknosa üzerinden bağışlıyor. Bakımları yapılarak çalışır hale getirilen akıllı telefonlar, Sabancı Vakfı desteği ve TKDF aracılığıyla şiddet mağduru kadınlara ulaştırılıyor.

  • Vodafone Kırmızı Işık Uygulaması

Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Teknoloji: Mobil Uygulamalar - TeknoCase

Türkiye Vodafone Vakfı tarafından geliştirilen “Kırmızı Işık” uygulaması sayesinde şiddete maruz kalan kadınlar, şiddet anında kolluk kuvvetlerine ya da yakınlarına tek tuşla ulaşabiliyor. Salla-Uyar özelliği sayesinde telefonun hızlıca sallanması ile belirlenen acil numaralara kişinin konumunu içeren Acil SMS yollanabiliyor.

Aynı şekilde uygulama altında acil numaralar hızlıca aranabiliyor. Uygulamanın “Yol Arkadaşım” özelliği sayesinde kadınlar harita üzerinden belirledikleri üç kişiyle anlık konum bilgisini paylaşabiliyor. Bu sayede güvensiz bir ortam oluştuğunda hemen bir SMS bildirimi gönderilebiliyor. 

  •  Circle of 6

Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Teknoloji: Mobil Uygulamalar - TeknoCase

ABD’de geliştirilen bu mobil uygulama, kadınlara kendilerini her türlü şiddetten koruyacak araçlar sağlamayı hedefliyor. Mart 2012'de piyasaya sürülen Circle of 6, kullanıcıların altı arkadaşını bir "çevre" olarak tanımlamasını sağlıyor. Uygulama, içerisinde "ara ve bana ihtiyacın varmış gibi davran" gibi önceden programlanmış SMS mesajları barındırıyor. Çembere programlanmış kişilere kullanıcının konumu da GPS teknolojisi aracılığıyla gönderiliyor. Her eylem minimum sayıda dokunuşla tamamlanabilir, bu da uygulamanın rahatsız edici veya tehdit edici bir durumda kullanımını kolaylaştırıyor.

Hep birlikte umuyoruz ki; bu tarz uygulamalara gerek duymadan eşitlik içinde yaşayalım.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.