Hava Temizleme Cihazları ve Covid-19 - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

01 Mart, 2021

Hava Temizleme Cihazları ve Covid-19 - TeknoCase

Günümüzde özellikle sanayi bölgelerinde ve büyük şehirlerde sandığımızdan çok daha fazla kirli hava bulunuyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile birlikte insanlar hava temizliğinin öneminin daha da farkına vardılar. Peki, hava temizleme cihazlarının işlevleri nelerdir ve insanı korona virüsten koruyabilir mi?

Hava temizleme cihazları havayı belli fitreler aracılığıyla iyonize edip zararlı maddelerden ayrıştırarak temiz ve sağlıklı hale getirir. HEPA, UVC, Negatif İyon gibi bu çok çeşitli ve anlaşılmaz terminolojiler kafa karıştırıcı gibi dursa da temel niteliklerini bilmek hava temizleme cihazı filtrelerinin özellik ve işlevlerini anlamak açısından önemli. Hava temizleme cihazı filtreleme sistemleri temel olarak Ön Filtre, Aktif Karbon Fitre ve HEPA Filtreden oluşur.

Ön Filtre: Polen, evcil hayvan kılı gibi büyük toz parçacıklarını çeker.

Aktif Karbon Filtre: Karbon monoksit gibi zararlı gazları, yemek ve banyo kokuları gibi hoş olmayan kokuları giderir.

HEPA Filtre: Sigara dumanı parçacıkları dahil 0,3 mikron boyutlarındaki tozun çok büyük bir kısmını yakalar.

Bu filtrelerden sadece ön filtre yıkanabilir, koku giderme filtresi ve HEPA filtre yıkanamaz bu nedenle bunların düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Filtrelerin temizlenmemeleri ve değiştirilmemeleri durumunda filtreler işlevlerini kaybederler.

Hava Temizleme Cihazları ve Covid-19 - TeknoCase

Hava temizleme cihazları; evcil hayvan döküntüleri, polen, küf, toz, duman, bakteri gibi 2-10 mikron aralığındaki tanecikleri yakalama kapasitesine sahipken korona virüsün 1,25 mikron oluşu göz önünde bulundurulursa hava temizleme cihazlarının korona virüsü yakalayıp filtreleme açısından pek etkili olduğu söylenemez. Bazı üst düzey hava temizleme cihazlarının 0,1 mikron büyüklüğündeki partiküllerin dahi %90’ını yakalayabildiği iddia ediliyor. Fakat bu cihazlar korona virüsü yakalasa bile çözüm o kadar kolay değil. Korona virüs uzun süre havada kalan bir virüs olmadığından kısa sürede bir zemine yerleşiyor yani tüm hava temiz olsa da virüs zeminlerde ve yüzeylerde kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla virüsün bulaştığı bir yüzeye temas durumunda hava temizleme cihazı kişiyi koruyamayacaktır.

Hava Temizleme Cihazları ve Covid-19 - TeknoCase

Hava temizleme cihazlarının havadaki pek çok zararlı partikülü yakalayarak ortamdaki havayı temizlemeyip ortamı ideal nem oranına getirme, ısıtma ve soğutma gibi işlevleri olmakla birlikte teknolojileri gereği tam olarak ısıtma ve soğutma cihazları değillerdir. Aynı şekilde mevcut iklimlendirme cihazlarının (klima vb.) filtreleri de hava temizleme için yeterli değildir.

Hava temizleme cihazları özellikle sigara içilen ortamların, evcil hayvan beslenen evlerin, herhangi bir şeye karşı hassasiyeti veya alerjisi olan ya da astım, bronşit gibi solunum yolu sorunları yaşayanların yaşam kalitesini arttıran oldukça faydalı cihazlardır fakat konu spesifik olarak covid-19 olduğunda hava temizleme cihazları kişiyi korumak için yeterli olmayacaktır. Virüsün kapalı ortamlarda yayılmasını belli durumlarda bir dereceye kadar azaltabilir ancak sosyal mesafe ve hijyen korunmadığı sürece korona virüsten hava temizleme cihazları ile korunmak pek mümkün değil.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.