Yediden Yetmişe Herkesin Sevdiği Lezzet: Simit

Yemek - 20 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

20 Eylül, 2021

Yediden Yetmişe Herkesin Sevdiği Lezzet: Simit

Simit, açlık bastırmada kurtarıcı olması ve ekonomik avantaj sağlamasıyla gönlümüze taht kurmuş bir lezzettir. Her yaş grubuna hitap eden ve kolay ulaşılabilirliğiyle damak çatlatan geleneksel bir lezzet olan simidi işleyeceğiz. Keyifli okumalar!

Simit, Türkiye'ye özgü geleneksel lezzetler ve sokak lezzetleri arasında yer alan bir susamlı halkadır. Simit, açlık bastırmada kurtarıcı olması ve ekonomik avantaj sağlamasıyla gönlümüze taht kurmuş bir lezzettir. Türk milletinin baş tacı olan simidin kelime kökeni Arapça'da has beyaz un anlamına gelen ''samid''  kelimesinden gelmektedir. Türkçeleşmiş ilk hali Evliya Çelebi'nin Seyahatname kitabında geçmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde de padişaha özel olarak hazırlanan yemekler arasında ''sakızlı simit'' olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda simit, II. Dünya savaşından sonra yaşanılan buğday krizi sonucu üretimi durdurulan yiyecekler arasına girmiştir.

Yediden Yetmişe Herkesin Sevdiği Lezzet: Simit

Türk kültürü içinde ulusal gastronomik kimlik olarak tescillenen simit her bölgede çeşitlilik göstermektedir. Yöreye has özellikler yansıtan 6'sı tescillenmiş 11 tane simit çeşidi mevcuttur. Bu simit çeşitleri şunlardır:

• Samsun Simidi: Hamurunu az maya ile mayalandırarak üzüm, dut, elma veya armut pekmezi karışımına batırılıp susamla buluşturulan bir simit çeşididir.

• Ankara Simidi: Ünü sınırları aşmış bir lezzettir. Pekmezli susamlı suya batırılıp hafifçe kuruttuktan sonra pişirilmeye bırakılan bir simit çeşididir. 

• Manisa Taban Simidi: Özellikleri arasında şeklinin yassı olması ve nohut mayası ile yapılması yer almaktadır. Sultaniye bölgesinde yetişen üzüm pekmezi bu simidin yapımında kullanılmaktadır.

• Rize Simidi: Temel özelliği susamsız olması ve pekmezli suya batırılmasıdır.

• İzmit Simidi: Özellikleri arasında gevrekliği, kızarmış susamları ve odun ateşiyle pişirilmesi mevcuttur.

• Kastamonu Simidi: Kel simit olarak da adlandırılan Kastamonu simidinin temel özellikleri, elma pekmezine batırılması ve susamsız olmasıdır.

• Osmaniye Simidi: Simitlerin en tatlısı adıyla bilinmekte olup ağza şeker tadının geldiği bir simit çeşididir.

• Giresun Simidi: Hamuru ekşi mayalı olup, üzüm pekmezli suya batırılarak, susamsız ve tuzsuz olarak odun ateşinde pişen bir simittir.

• İzmir Simidi: O bir simit değil gevrek! Kaynayan pekmez içine atılıp susama batırıldıktan sonra fırına verilmektedir.

• Zonguldak-Devrek Simidi: Yumurta, yeşil/siyah zeytin, sucuk, soğan, maydanoz, sivri biber, kaşar ve tereyağı kullanılarak hazırlanan bir simittir.

• Antakya Simidi: Kahke olarak bilinen bu simit çeşidi un, yaş maya ve sudan hazırlanan hamuru susama bulayıp taş fırında pişirip, tuz ve kimyon karışımına batırılarak elde edilen bir simit çeşididir.

Simit, Türk gelenekleri gibi gelecek kuşaklara sürdürülebilir bir kültür olarak aktarılmalıdır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.