Zeka Düzeyini Olumsuz Etkileyen Alışkanlıklar

Yaşam Tarzı - 20 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

20 Haziran, 2022

Zeka Düzeyini Olumsuz Etkileyen Alışkanlıklar

Günlük yaşantımızda zeka seviyesini düşüren birçok alışkanlık vardır. Bu alışkanlıklar nelerdir? Yapılan tüm araştırmaların sonucunda hangi alışkanlıklar bize ne gibi zararlar veriyor? Tüm soruların cevapları yazımda. Keyifli okumalar…

Günlük yaşantımızda zeka düzeyini olumsuz etkileyen birçok alışkanlık vardır. Fakat bizler bu alışkanlıkların IQ seviyemiz ile ilgili olmadığını düşünerek bu alışkanlıkları sürdürmeye devam ederiz. Yapılan araştırmalarda ise bilim insanları günlük yaşantımızın bir parçası olan bu alışkanlıkların beynimizin çalışma şeklini kesin olarak etkilediğini kanıtlamıştır. Bu alışkanlıklar ise izlediğimiz dizilerden, yediğimiz yemeklere kadar etkili.

Şimdi ise bu alışkanlıklardan bahsederek günlük yaşantımızı daha sağlıklı hale getirmeye gayret gösterelim.

Çok fazla televizyon izlemek zeka seviyemizi olumsuz etkileyen alışkanlıklar arasında yer alıyor.

Zeka Düzeyini Olumsuz Etkileyen Alışkanlıklar

Neredeyse her insanın favori  olarak gördüğü dizi vardır. Hatta sohbetlerimizde sürekli şu cümleyi kullanırız “Şu gün şu dizi olunca televizyonun başından asla kalkamıyorum.”  İşte televizyon bağımlılığı IQ düşüklüğü için büyük risk taşımakta. Sizi saadece pasif kılmakla kalmaz, aynı zamanda beyninizi bir şekilde uyuşturur.

Çok fazla şeker tüketmek de zeka seviyemizi olumsuz etkileyen alışkanlıklar kategorisinde…

Zeka Düzeyini Olumsuz Etkileyen Alışkanlıklar

Çikolatalar, bol şekerli çaylar ve kahveler, ve bunlar gibi birçok şeker kaynağı…

Bir UCLA araştırması, bir kişi 6 hafta boyunca büyük miktarlarda şeker tüketirse, öğrenmeyi ve bilgiyi ezberlemeyi zorlaştıracağını bulmuştur.

Kaliteli uyku alamamak demek zeka seviyemizi olumsuz etkileyen alışkanlık demek…

Kaliteli uyku almak, zihinsel işleyişimizi korumak için en iyi alışkanlıklardan biridir. İyi bir gece uykusu canlanmış, enerjik ve yeni bir güne başlamaya hazır hissetmemizi sağlar.

Araştırmalar, yeterince uyuyamayan veya kaliteli uyku uyuyamayan kişilerin kolayca sıkıldığını, daha fazla hata yaptığını ve duygusal olarak daha dengesiz olduklarını iddia ediyor.

Çoklu görev de bu kategori içerisinde yer alıyor.

Sinirbilimci Earl Miller, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bir araştırma yaptı. Araştırma, çoklu görev gibi bölünmüş bir dikkatle çalışmanın etkilerine odaklandı. Sonuçlar ise beynin çoklu görev için tasarlanmadığını gösterdi. İnsanlar aynı anda birçok şeyi yaptıkları yanılsamasını yaratırlar. Bununla birlikte, gerçekte ve bilişsel bir bakış açısından, süreç ardışık olmayı bırakmaz. Aynı şekilde, iyi entelektüel işleyiş açısından maliyeti yüksektir.

Doymuş yağlar tüketmek

Her gün tükettiğimiz öğünlerin çoğu yüksek oranda doymuş yağ içerebilir. Bunları süt ürünlerinde, yağlı etlerde ve sosislerde bulabiliriz. Bilim, bu tür gıdaların, dolaşım sisteminin işleyişine zarar veren “kötü kolesterolü” artırdıkları için kardiyovasküler sistemi etkilediğini keşfetti. Sonuç olarak, daha düşük kan akışı vardır, bu da beyne daha az oksijen ulaşmasıyla sonuçlanır ve işleyişini uzatır. Ayrıca, merkezi yöneticinin müdahale ettiği ve ruh halimizi değiştirdiği süreçlerin çoğuna zarar vererek, üzüntü gibi olumsuz duyguların artmasına neden olur.

SAKIZ

Temizlik yaparken, ders çalışırken, televizyon karşısında sakız çiğneme alışkanlığı çoğu insanın hayatını etkilemektedir.

Galler'deki Cardiff Üniversitesi tarafından yürütülen bir dizi üç deneyden oluşan bir dizi, sakız çiğnemenin "hem ürün düzeni hem de ürün kimliği için kısa süreli belleği bozduğunu" kanıtlamıştır.

Toplantılar

Zeka Düzeyini Olumsuz Etkileyen Alışkanlıklar

İş hayatında olmazsa olmazlardan birisi toplantılardır. Bu konuda yapılan araştırmaların sonucu ise şöyledir;

Virginia Tech araştırması, "grup ortamlarının, özellikle kadınlar arasında zeka ifadelerini azaltabileceğini " ortaya koydu. Jüri görüşmelerinden kokteyl partilerine kadar uzanan ortamlardaki sosyal geri bildirim, deneklerin problem çözme yetenekleri üzerinde "önemli bir etkiye" sahipti.

Pasif İçicilik

Central Michigan Üniversitesi'ne göre, pasif içiciliğin neden olduğu sayısız diğer zararlı etkilere ek olarak, yeterince maruz kalan çocuklar daha düşük IQ'lar ve okulda ve test puanlarında daha düşük başarı ile sonuçlanabilir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.