Yediğiniz Bir Hamburger için 2400 Litre Su Kullanıldığını Biliyor Muydunuz?

Yaşam Tarzı - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

18 Ocak, 2021

Yediğiniz Bir Hamburger için 2400 Litre Su Kullanıldığını Biliyor Muydunuz?
Kredi: Unsplash

Hepimiz bin kişinin yaptığı pasta hikayesini duymuşuzdur. Üretimden tüketime insan ihtiyacının karşılanması noktasında birçok alanda suyu kullanıyoruz. Giydiğimiz tişört, A4 kağıtlar, bir mikroçip. Aklınıza gelen bir çok şeyin üretilmesinde litrelerce su kullanılıyor. Üzerinde çok durmadığımız ama her sene gündeme gelen bir konu olan kuraklığın son zamanlarda adını sıkça duyurması sebebiyle gelin kuraklık nedir, bilinçli su tüketimi için neler yapabiliriz birlikte bakalım.

Kuraklık belli bir zaman diliminde yağış miktarının azalmasından ya da dengesizliğinden meydana gelen aslında doğal olan iklimsel bir olaydır. Ancak kuraklığı tehlikeli yapan şey yağışların süresi ve sıklığıdır. O zaman bizim burada dikkat etmemiz gereken şey elimizde var olan kaynağı tasarruflu kullanmaktır. Türkiye'de bir insanın günlük olarak tükettiği su oranı yaklaşık 190 litre. Globalde bakıldığında ise bu oran 80 litre. Afrika'nın Cape Town şehrinde 2018 yılında uzun süreli bir kuraklık yaşandı ve bunun sonucunda hükümet suyun kişi başı kullanımını 25 litre olarak sınırladı. Öyle ki insanlar arasındaki olası Su Savaşları'nı önlemek için güvenlik güçleri su dağıtım noktalarında kontrol sağladı. CNN muhabirinin bu konudaki dikkat çekici açıklaması ise şöyle " yıkanmamış saçlar artık toplumsal bir sorumluluk simgesi haline geldi." 

Türkiyede suyun dağılımı ise tarımda %75, sanayide %10 ve evsel kullanımda %15. Bahsettiğimiz gibi bir bardak kahvenin yapılması için 140 litre su, bir adet pamuklu tişört için 4100 litre su, 1 kg et için 155 litre su kullanılıyor. Yaşamımızın her alanında suyu doğrudan ve ya dolaylı olarak kullandığımızı düşünürsek aslında tasarruf yaşam biçimimizin bir parçası haline gelmeli.

Bu noktada hem bireysel hem de kurumsal olarak dikkat etmemiz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

- Su ayak izimizi hesaplayarak tükettiğimiz suyun payını hesap ederek buradan bir farkındalık oluşturabiliriz.

- Evimizde ve ya işyerimizde gereksiz akan musluklara müdahale edebiliriz.

- İşyerlerimizde yahut evlerimizde bu konuyla alakalı eğitim verebiliriz.

- Atık olarak düşündüğümüz suların değerlendirilmesi hakkında günlük yaşamda daha bilinçli hareket edebiliriz. (Örneğin haşlanan makarna sularını döküyorsak bunun yerine bakliyat ıslatmak için kullanabiliriz, içerisindeki vitamin ve mineraller sebebiyle bitkilerimizi sulamak için oldukça idealdir yalnız suyun çok tuzlu olmamasına dikkat edin :) )

- Tükettiğimiz her şeyin dolaylı ve ya doğrudan su ile üretildiğini unutmadan israfı önlemeliyiz (Aldığımız sebze ve meyvelerin nasıl korunacaklarını öğrenirsek bozulmalarını da azami ölçüde önlemiş oluruz. Alışverişe gitmeden liste hazırlamak ihtiyacımızdan fazla şey almamamızı sağlar).

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.