Sürdürülebilir Gelecek Hakkında Neler Yapılabilir?

Yaşam Tarzı - 06 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

06 Haziran, 2022

Sürdürülebilir Gelecek Hakkında Neler Yapılabilir?

Dünyada yaklaşık 7 milyar insan yaşamaktadır. Simülasyonlara göre 100 yıl içinde bu sayının 11 milyarı bulması tahmin edilmektedir. Enerji Raporu verilerine göre 1 milyar varil petrol rezervinin 48 yıl içinde biteceği öngörülmektedir. Peki enerji ve gıda konularında ne yapacağız?

Dünya var olduğundan beri insanlar hep bir eyleme, objeye ve hatta birbirine ihtiyaç halinde yaşamıştır. Her icat dünyada bir devrim niteliğindedir. Yazı, pusula, matbaa, penisilin, çivi, transistör, elektrik ve daha niceleri. Ama bugünkü duruma baktığımız zaman enerji, su ve gıda ihtiyacı topluluklar arasında tartışmaya ve hatta savaşlara neden olmuştur. Aslında biz kaynaklarımızı tüketmek yerine özellikle enerjide fosil yakıtlar kullanacağımıza kaynaklarımızı yenilenebilir enerjilerden üretmemiz gerekir ama bununla sınırlı kalınmamalıdır. Bugün ürettiğimizden daha çok tüketim vardır ve genel tüketimi ihtiyacımız olan kadar kullanmaya indirgememiz gerekir. Bunun yolu da yeşil şehirler ve ekonomiden geçmelidir. Peki daha yeşil ekonomi veya yeşil şehir olmak ne demektir ?

Sürdürülebilir Gelecek Hakkında Neler Yapılabilir?

Tabloda gördüğümüz üzere:

1- Ormanlarla kaplı şehir

2- Yüzebileceğimiz temiz limanlar

3- Parklar ve açık alanlar

4- Yeşil ve maviye erişim

5- Sulak alanların korunması

6- Biyolojik çeşitliliğin korunması

7- Bahçeler

8- %75 üzerinde yenilenebilir enerji kullanımı

9- Enerji etkili binalar

10- 0 enerji bölgeleri oluşturma

11- Merkezi Isınma

12- Akıllı şebekeler

13- Biyogaz emisyonların azaltılması

14- Toplu taşımayı fosil yakıtlardan arındırma

15- Transit yönelikli kalkındırma (İstediğin yere kolay ulaşım ve yakınlık)

16- Gidiş gelişlerin %35 ve üzerinin bisikletle sağlanması bisiklet yolları(18)

17- Planlanmış toplu servis yönetimi

19,20- İçilebilir ve temiz suya erişim

21- Su tasarrufu

22- Yağmur suyu altyapısı (daha sonra çok güzel bir örnek vereceğim)

23- Kanalizasyon ile yağmur suyunun ayrıştırılması

24, 25, 26, 27, 28- genel olarak geri dönüşümden bahsediyor. Elbette bu maddeler tek başına yeterli değil. Bizlerin doğaya karşı bir sorumluluk içinde olması gerekir. Çoğu zaman insan gücü ve hatta yüksek teknoloji doğayı kirlettiğimiz zaman geri eski haline getirilmesini sağlayamıyor.

G-Cans projesi 22. madde ile oluşturabileceğim bir örnektir. Aslında birçok sürdürülebilirlik projesini incelesem de en etkilendiğim diyebilirim. Proje, 200 ton yağmur suyunu tüm şehirden toplayıp çeşitli sarnıçlara getiren bir sistemden oluşuyor. Yapılış amacı taşkınları önlemek ve büyük ölçüde başarılı da olduğu söylenir. Bu sistem, buharlaşmanın az olduğu büyük sarnıçlarda her bir lokasyona yetecek biçimde yapıldığı takdirde baraj ve nehir sularının azalmasına tıpkı ateşböceği ve karınca masalı misali kışın yağan yağmur ve karda hazırlığımızı yaparak su stresimizi azaltabiliriz.

Sürdürülebilir Gelecek Hakkında Neler Yapılabilir?

Kenya, Kitonyoni köyünde ise 13.5kW güneşten panellerle üretim sağlanıyor mini dağıtıcılarla şebekeye oradan da hanelere, sağlık merkezine, okula, marketlere dağılıyor. Ülkemizde karşılığı kooperatif olan bu dağıtım şeklinde ekstra bir enerji santraline ihtiyaç duymadan kesintisiz (bir hanede üretilen fazla enerji ihtiyaç olan başka bir haneye dağıtılıyor şu anda enerjiyi depolama yetkimiz sınırlı olduğu için üretilen enerji genelde hemen tüketilir) bir şekilde sağlanıyor.

 Sürdürülebilir Gelecek Hakkında Neler Yapılabilir?

Şu an internet alışverişi çok yaygın olduğu için kargolar ve kuryeler dünya geneli yoğun çalışmaktadır. Amerikan Posta Merkezi şu an sipariş ettiği kargo araçlarının yaklaşık %30'unu elektrikli sipariş vermiştir. Fakat bu da yeterli değildir. Şehir trafiğini rahatlatmak, hızlı ve komplike hale getirmek, karbon salınımını azaltmak için hyperloop gibi tüp projeleriyle şehirlerde kargo merkezleri arasında teslim yapılıp adreslere elektrikli küçük araçlarla teslimi yapılabilir.

Bu yazıda gördükleriniz belki de tüm çözümlerin %0.001'idir. Ama doğayı bozmada en büyük problem bizleriz. İnternette göz atabileceğimiz bir sürü kaynak var. Belgeseller, yazılar,diziler... Önemli olan teorik bilgilerimiz değil pratikte uyguladıklarımızdır. Bundan dolayı çok daha fazla çalışmalıyız.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.