Şantiyede Kadın: Sabiha Gürayman - BeautyCase

Yaşam Tarzı - 27 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

27 Aralık, 2021

Şantiyede Kadın: Sabiha Gürayman - BeautyCase

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın İnşaat Mühendisi Sabiha Gürayman, zorlu şartlarda birçok fedakârlık yaparak kadınların İnşaat Mühendisliğinde yolunu açmıştır. Onlarca kamu görevini başarılı bir şekilde üstlenen önyargıları yıkan o yılların tabiriyle Mühendis Hanım’ın hikâyesini kaleme aldım.

Toplum olarak mesleklere cinsel roller atamamız sebebiyle yıllar boyunca çeşitli meslek gruplarında yalnızca kadınlar veya yalnızca erkekler çalıştı. Örneğin bu yazının da içeriğinde olan inşaat işleri. Yıllar boyunca kadınlara inşaat sektöründe genel olarak Mimarlık veya İç Mimarlık meslekleri yakıştırıldı ve “Şantiyede işi ne?” gözüyle bakıldı. Tüm bu genellemeleri yıkıp sektördeki kadın başarısının yolunu açan Türkiye’nin ilk kadın İnşaat Mühendisi, Sabiha Gürayman’ın hikâyesini ele alacağız. Keyifli okumalar!

Bir subay kızı olan Sabiha Gürayman'ın ilkokul yılları Kurtuluş Savaş’ının zor günlerinde geçti. 1925 yılında Nişantaşı Kız Ortaokulu'nu bitirip öğrenimine 1927 yılına kadar İstanbul Kız Lisesi'nde devam etti. Aynı yıl son kez ortaokul öğrencisi alan Yüksek Mühendis Mektebi’ne (İstanbul Teknik Üniversitesi) girdi. Yüksek Mühendis Mektebi’ni 1933 yılında bitirerek Türkiye’nin ilk kadın İnşaat Mühendisi oldu. Gürayman’ın mühendislik mesleğini seçmesinde Atatürk’ün kadınların mühendis olmasını teşvik etmesi de rol oynamıştı.

Şantiyede Kadın: Sabiha Gürayman - BeautyCase

Gürayman, okulu bitirdiği yıl Ankara’da Bayındırlık Başmühendisliği kadrosuna atandı ve 1934-1935 yıllarında, Ankara Beypazarı yolundaki “Kız Köprüsü” olarak bilinen kemer köprüde görev aldı. Kadın olmasına karşın, o yıllarda kendisini şantiyede kabul ettirerek işçilerle ve yöre halkıyla olumlu ilişkiler kurdu. 1935 yılında Bayındırlık Bakanlığı tarafından kurulan Yapı ve İmar İşleri Başkanlığı’na atandı. 1941 yılında koordinasyon bürosu ve bugünkü TBMM inşaatının kontrol inşaatında görev aldı. 1945 yılında ise henüz 35 yaşında iken mesleğinin en önemli aşaması olarak kabul ettiği “Anıtkabir’in İnşaat Mühendisi” görevine atandı. Anıtkabir inşaatı görevinden sonra ise Millî Eğitim Bakanlığı İmar İşleri Başkanlığı’nda Teknik Müşavir kadrosuna atandı ve buradan da kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Şantiyede Kadın: Sabiha Gürayman - BeautyCase

Yalnızca mesleğinde başarılı olmakla kalmayan, sosyal yaşamında da akılda kalıcı izler bırakmış olan Gürayman, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün de ilk kadın voleybol oyuncusudur. Böylece daha o yıllarda mühendislerin, “asosyal bir hesap makinesi” olduğu algısını da yıkmıştır.

Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında zorlu koşullara rağmen ülkesi için hizmet eden ve birçok fedakârlıkla bugünkü kadın mühendislere rol model olmuş, birçok başarının da yolunu açmıştır Gürayman. Bu sayede Kadın İnşaat Mühendislerinin kahramanı olarak tanınmalı kendisi. İyi ki vardın Sabiha Gürayman!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.