Olumsuzluklara Odaklanma Anlayışı: Ters Çaba Kuralı

Yaşam Tarzı - 26 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Eylül, 2022

Olumsuzluklara Odaklanma Anlayışı: Ters Çaba Kuralı

Bu yazımda sadece olumlu düşünceleri değil olumsuz düşünceleri de ele alıp farklı bir bakış açısı sunmak istedim. Dilerseniz bu konuyu daha detaylı bir biçimde irdeleyelim ve netlik kazanmasını sağlayalım. İyi okumalar!

Düşünceler nasıl oluşur ve ne zamandan itibaren var olur hiç düşündünüz mü? Akla geldiği ilk andan itibaren mi yoksa bilinçaltımızda oluşup da hiç beklemediğimiz bir anda karşımıza çıkana dek mi? Bu konuyla lgili birçok söylenti var olsa da aslında insan hep düşünmek istediklerini düşünür. Bu zihinle de alakalıdır. Zihnimiz kötü olayları saklar ve hiç beklemediğimiz anda bu düşünceleri bize hatırlatır. Biz ne kadar hatırlamak istemesek de bilinçaltının da yardımıyla bu durum hep tekrarlanır. Biz ise bu düşünceleri hatırlamak, aklımızda tutmak şöyle dursun bazen silinmesini hatta hiç yaşanmamış olmasını yeğleriz.

Bu durum psikoloji biliminde de kendisine yer edinmiştir. Ters çaba kuralı olarak da bilinen olumsuz düşünceleri sürekli ve tekrarlı olarak düşünme kişinin bu durumla karşılaşma olasılığını arttırır. Örneğin sınavı kazanmak isteyen fakat kazanmaya hiç inancı olmayan bir öğrenci profilini düşünelim. Sürekli olumsuz düşündüğünden düşündüğü bu olumsuzluğun olması an meselesidir. Kişi eğer olmasını istemediği bir düşünceyi düşünüyor ve kendini bu durumdan alıkoyamıyorsa onunla karşılaşma ihtimali de bir hayli yüksek olacaktır. Bu aslında günlük hayatta hepimizin başına gelen bir durumdur. Fakat bu durumu kontrol altına almakta fayda var. Olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirmeli böylece hayatımızda karşılaşacağımız zararları en aza indirmeliyiz.

  Olumsuzluklara Odaklanma Anlayışı: Ters Çaba Kuralı                                                                                                                        

Negatif düşünmek bizi sadece psikolojik olarak etkilemez. Fiziksel ve sosyal açıdan da birçok etkileri vardır. Yeme ve içmede düzensizlik, kaygı, stres, anksiyete bozukluğu, her zaman yapılan işlerle meşgul olmaktan sıkılma, sevilen kişilerle görüşürken araya mesafe koyma bu konuyla ilgili birkaç düzensiz davranış modeli ve rahatsız olma durumudur. Bu konu bir kitapta da kendisine yer bulmuştur. Murathan Mungan’ın Yüksek Topuklar kitabında ifade ettiği gibi ‘’Her şey yolundayken bile onların yanında havada hep bir yağmur sıkıntısı asılı durur.’’ Yani aslında kişi olumsuzluklardan beslenir ve bu negatif tutumu oluşturmayı tam anlamıyla hayatının merkezine koymuştur. Bu durumdan kurtulmak bizim elimizdedir. Kişi kendisine güvenir ve bu konuda motive olmayı sürdürürse, aklına gelen olumsuz her düşünceyi iyi olanla değiştirmeyi başarabilirse, her durumda rahat davranabilmeyi ve bunu hayatının her alanına uygulamayı başarırsa, stresin doğal bir durum olduğunu ve zaman zaman herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunu kabullenirse neden bu durumdan kurtulmak bu kadar zor olsun ki? Daha olumlu düşünüp hayatımızın merkezine pozitif olmayı yerleştirmek adına sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileğiyle...

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.