Olumlama ile Hayatınızı Değiştirmek Mümkün

Yaşam Tarzı - 01 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

01 Ağustos, 2022

Olumlama ile Hayatınızı Değiştirmek Mümkün

Bilinçaltınıza inerek düşüncelerinizi ve yaşamınızı değiştirmeye hazır mısınız? Adını sıkça duyduğumuz "olumlama" nedir, işe yarıyor mu? Detaylar yazımda.

Çok eskilerden beri duyduğumuz bir söz vardır; İnanmak başarmanın yarısıdır. Hepimiz bir şekilde denk gelmişizdir bu cümleye. Kimimiz inanmış ve başarmış, kimimiz de olur mu canım öyle sadece inanmakla diyip kulak asmamıştır. Peki bilimsel olarak beynimizi başarmaya programlarsak böyle bir şey mümkün olabilir mi?

Olumlamayı en anlaşılır şekilde; beyne yeni bir gerçeklik öğretmek ve bilinçaltında yeni bir düşünce oluşturmak olarak tanımlayabiliriz. Olumlamalarda amaç, tekrar eden telkinlerin bir süre sonra düşünceleri değiştirmesi, düşüncelerin de hareketleri olumlu yönde etkilemesidir. İnsan beyni aslında hayal ettiğimizden çok daha fazlasıdır. Beyin, hareketlerimizi ve düşüncelerimizi şekillendiriyor gibi dursa da bir bakıma bunun tam tersini de yapmaktadır. Düşüncelerimiz ve hareketlerimiz ile beynimizi istediğimize inandırabiliriz.

Olumlama ile Hayatınızı Değiştirmek Mümkün

Nasıl Olumlama Yapılır?

Olumlama yapmak için belli bir konuyu ele alalım. Örneğin, ''Ben başarısızım.'' demek yerine ''Ben başarılıyım ve gün geçtikçe daha da başarılı olacağım.'' dediğinizde yine yarından daha az başarılı olduğunuzu söylemiş oldunuz. Ancak pozitif bir cümle kurduğunuz için bilinçaltınızda bu işe odaklanıp koşullanmanızı sağlayan onaylama sürecini başlattınız. Zihin, iki zıt düşünceyi aynı anda var edemez. Yani siz pozitif düşündüğünüzde, negatif düşünce zihninizde yer edinemez. Buna "Bilişsel Uyumsuzluk Yasası" denir. Olumlamalard a bizim daha iyi taraflarımızı ortaya çıkarmayı ve onaylamayı sağlıyor.

Olumlama için en önemli kural istemediklerinize değil, istediklerinize odaklanmaktır. "Sabahları artık geç uyanmayacağım." dediğinizde bu olumlu bir cümle gibi görünse de aslında beyniniz direkt olarak geç uyanmak fiiline odaklanıyor. Bunun yerine "Sabahları erken uyanacağım." demeyi tercih edin. Olumsuzluk eki olan ''-me, -ma'' eklerini olabildiğince kullanmayın. ''Bir daha abur cubur yemeyeceğim.'' yerine ''Artık sağlıklı, dengeli ve düzenli besleneceğim.'' diyebilirsiniz.

En önemli diğer bir husus ise duygu. İnsanoğlu, duyguları tarafından yönetilir. Eğer olumlamalarınızda duygu yeterince var olmazsa bilinçaltı tarafından kabul görmez. Söylediğiniz olumlamaları zihninizde var olmuş gibi canlandırın. Çok başarılı olduğunuzu, başardığınızda geleceğiniz yeri, o an ki sevincinizi, gururunuzu hissedin. İnsanın bir şeye alışma süresi araştırmacılar tarafından 21 gün olarak belirlenmiştir. 21 gün boyunca aralıksız olarak yaptığımız bir şeyin alışkanlık haline gelmesi oldukça olasıdır. Bu nedenle, bu olumlama cümlelerini de kendinize en az 21 gün boyunca tekrar etmelisiniz. Tekrar ettiğiniz bu telkinler sonucu bilinçaltınız artık öğrenir.

Pozitiflik ve olumlu enerji ile sağlıcakla kalın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.