Ölüler Günü ve Makyajı - BeautyCase

Yaşam Tarzı - 20 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

20 Eylül, 2021

Ölüler Günü ve Makyajı - BeautyCase

Festivaller, bayramlar ve daha nice sebeple insanlar günlük hayatta kullanmayacağımız oldukça farklı makyajlar yaparlar. Bunlardan biri de çoğunlukla Meksika'da kutlanan Ölüler Günü'nde yapılan makyajdır. Gelin bu festivale ve makyajlara bir göz atalım!

Orijinal ismiyle Dia De Los Muertos, Meksika başta olmak üzere Latin Amerika'nın genelinde iki gün boyunca süren bir anma törenidir. Bu günlerde adlarına anma törenleri hazırlanan ölmüş kişilerin, dünyadaki sevdiklerini ziyaret ettiğine inanılır. İki günlük bu kutlamanın bir gün öncesinden hazırlıklara başlanır. Kostümlerin ve yiyeceklerin hazırlanmasının, mezarların ve evlerin dekore edilmesinin ardından ilk gün ölmüş bebekler için anmalar yapılır. Ertesi gün ise yetişkilerin ruhları içindir. Her ne kadar anma günü olsa da alışılagelmiş anma törenlerinden oldukça farklıdır. Latin Amerikalıların renkli kişiliklerini düşünecek olursak anma günlerinin de karnaval havasında geçmesi pek de şaşırtıcı olmaz. Ölüler Günü'nün olmazsa olmaz figürü ise kurukafalardır. Bununla beraber diğer figürler şunlardır: Calavera denilen ölümün adaletini simgeleyen şık giyimli iskeletler, ölümün çiçeği olarak adlandırılan turuncu kadife çiçekleri, ölülerinin sevdiği eşya, yiyecek ve müziklerle hazırlanan sunaklar ve tabii ki rengarenk sıradışı makyajlar.

Ölüler Günü ve Makyajı - BeautyCase

Makyaj için tercih edilen figür, törenlerin esas sembolü olan iskeletlerdir. İskeletler, Meksikalı sanatçı Jose Guadalupe Posada'nın çizimlerden esinlenilerek makyajlarda ve kostümlerde kullanılmaya başlanmıştır. Posada'nın tasvirine göre “Catrina” isimli iskelet; şık giyimli, kafasında çeşitli tokalar, çiçekler olan ya da çiçekli kocaman şapkalar takan üst sınıf bir kadını anlatıyor. Bu figürün kullanımı aynı zamanda sınıf farklılıklarına rağmen ölümün insanları ne kadar eşit bir duruma getirdiğini gösteriyor.

Catrina görüntüsünü elde etmek için yapılan makyaja yüzün kafatası şeklinde çizilip boyanmasıyla başlanır. Gözlerin etrafı siyah, lacivert, mor gibi koyu tonlarla boyanarak göz çukuru hissi verilir. Göz çukurunun etrafına karnavala yakışır canlı renklerle kadife çiçeği deseni verilir. Etrafına da çeşitli taş ve boncuklar yapıştırılabilir. Yüzün geri kalanı ise beyaza boyanır. Kafataslarının diğer bir önemli unsuru olan dişler için elmacık kemiklerinin altından dudağa kadar uzanan bir çizgi çekilir. Bu çizgiye dik olacak şekilde diğer çizgiler çizilerek yüz makyajı tamamlanır. Boyun ve kollar da anatomiye birebir uygun olarak çizilir ve boyanır.

Ölüler Günü ve Makyajı - BeautyCase

Tüm bu kostümler ve makyajların benzerliği sebebiyle, Ölüler Günü Cadılar Bayramı'yla sıklıkla karıştırılsa da birbirlerinden tamamen farklıdırlar. Cadılar Bayramı'nda da insanlar aynı makyajı kullanırlar ancak Latin Amerikalı makyözler bu iki geleneğin birbirine karıştırılmaması gerektiğini düşünmektedirler.

Son olarak, Ölüler Günü ile ilgili bir de animasyon tavsiyesinde bulunacağım. 2017 yapımı pek çok ödüle layık görülmüş “Coco” animasyonu bu geleneği anlatan bir yapımdır. Filmde ailesi tarafından müzik yasaklanmış olan Miguel'in, yanlışlıkla Ölüler Diyarı'na geçmesi ve orada başına gelenler anlatılır. İzleyecek olanlara şimdiden iyi seyirler.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.