Neden İnsanların 1 Ağzı 2 Kulağı Var?

Yaşam Tarzı - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

23 Ağustos, 2021

Neden İnsanların 1 Ağzı 2 Kulağı Var?

İletişim deyince akla sadece konuşmak, fikir sunmak gelmemelidir çünkü iletişimin en kritik noktası dinlemektir. Şimdi hep birlikte ‘Ben nasıl bir dinleyiciyim?’ diye sorup bunun cevabını hep birlikte öğrenelim.

İletişim deyince akla sadece konuşmak, fikir sunmak gelmemelidir çünkü iletişimin en kritik noktası dinlemektir. Günümüzde çoğumuz çok konuşuruz, her konuda fikrimiz vardır her olayı farklı yorumlayıp fikrimizi dayatırız fakat kendimize ne kadar etkili bir dinleyiciyim diye sorulduğumuzda eksik noktaları görmek çok da zor olmayabilir. Çünkü alışkın olduğumuz davranışlar öyle bir yapışır ki yakamıza farkına bile varamayız nerede eksiklik yaptığımızın iletişimlerde yaşadığımız problemlerde aslında bu yüzdendir. Alışkın olduğumuz gibi konuşur ve alışkın olduğumuz gibi dinleriz birbirimizi. Şimdi hep birlikte ‘Ben nasıl bir dinleyiciyim?’ diye sorup bunun cevabını hep birlikte öğrenelim.

Etkin Dinleme

Sözlü iletişimde temel noktayı oluşturur, konuşan ve dinleyen arasında bir diyalog söz konusudur. Dinleyen konuşanın ne demek istediğini anlama çalışır, mesajı almaya odaklanır; konuşan ise dinleyen kişinin söylediklerinden ne kadar yararlandığını analiz etmeye çalışır. Daha çok soru-cevap üzerinden ilerlerler. Geri iletim esas bir konumdadır, konuşanın anlattığıyla dinleyenin anladığı birbirini desteklemelidir.

Empatik Dinleme

Bu dinleme çeşidinde temel durum dinleyicinin kendisini konuşanın yerine koymasıdır onu yaşadığı koşulları anlamaya çalışarak dinlemesidir. Bunu yapmak konuşmacıyla aynı fikirde olmak değildir aksine onu tam anlamıyla derinlemesine hem duyusal hem de zihinsel açıdan anlamaya çalışmasıdır. Bu dinlemenin asıl amacı karşıdaki kişinin ruhunun derinliklerindeki mesajı anlamaya çalışmasıdır.

Savunmacı Dinleme

Dinleyici gardını alarak konuşanın karşısındadır. Konuşan kişi ne anlatırsa anlatsın kendine yöneltilmiş bir saldırı olarak kabul edip savunmaya geçer.

Görünüşte Dinleme

Bu dinleme türü en sık görülen çeşittir. Dinleyicinin amacı kesinlikle konuşanın ne anlatmak istediği üzerinde veya çözüm aramakla meşgul değildir aksine kendi yapacağı işleri düşünüp kendi iç dünyasında farklı konuları vardır.

Pasif Dinleme

Dinleyici burada konuşulanlara oldukça yüzeysel yaklaşır asıl mesajı anlatılmak isteneni yakalayamaz çünkü dinliyormuş gibi gözükür.

Seçerek Dinleme

Dinleyici ne arıyorsa onu diler, ilgisini çeken konuları dinler ve dikkatini çekmeyen konulardan uzak durur.

Yaratıcı Dinleme

​​​​​​​Soru sorma tekniği temel hedefidir. Konuşmacının ne hissettiğini ne anlatmak istediğini sorular sorarak ulaşmaya çalışır.

Gönüllü Dinleme

​​​​​​​Dinleyici tamamen istediği için baskı altında kalmadan yaptığı bir dinleme türüdür. İçten gelen bu dinleme türünde eğiticilik ve yetiştiricilik öne çıkar.

Duygusal Dinleme

​​​​​​​Konuşmacıya duyulan his neyse ona göre sonuçlanan bir dinleme türüdür. Örneğin konuşmacıya sevgi duyuluyorsa dinleyici konuşulanları yargılamadan benimser tam tersi konuşmacıya nefret duyuyorsa konuşulanları reddetmekle sonuçlanan bir iletişim ortaya çıkar.

Eleştirel Dinleme

​​​​​​​Konuşmacının söylediği şeyleri en doğru biçimde anlamak için onu nasıl dinlediğimizi gözlemleme biçimidir. Dinleyici konuşma sırasında ‘neden, nasıl, sebep-sonuç’ gibi sorular sorarak daha dikkatli ve eleştirel bir tarafla dinlemeye başlar.

Dikkatli Dinleme

​​​​​​​Dinleyici tüm dikkatini konuşana yönelterek saygı ve ilgiyle cevap vermeye hazır bir biçimde beklemededir. Bu davranış sonucu konuşmacı konuşmaya daha çok teşvik edilerek daha aktif bir biçimde konuşmaya başlar.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.