Ne Zaman Terapiye Gidilir?

Yaşam Tarzı - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

17 Mayıs, 2021

Ne Zaman Terapiye Gidilir?

Terapinin ne olduğundan, kimler için olduğundan, terapi konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğinden ve daha terapiyle ilgili birkaç konudan daha bu yazıda bahsettim.

TERAPİ NEDİR?

Yaşadığınız sorunlara, size iç görü kazandırarak çözmenize yardım eden bir tedavi şeklidir. Terapide bir diğer amaç ise sorunun köküne inmek, bir diğer deyişle bilinçdışı itici kuvvetlerin farkına varılmasını sağlamaktır.

Ne Zaman Terapiye Gidilir?

KİMLER TERAPİ YAPABİLİR?

Lisans eğitiminde psikoloji ya da rehberlik ve psikolojik danışmanlık eğitimi almış ve klinik psikoloji yüksek lisans ve süpervizyon eğitimini tamamlamış kişiler terapist olabilir. Ülkemizde psikolog yasası olmadığından size, ancak uzman bir terapistin yapabileceği yardımları vaad edenlere itibar etmemeli ve gideceğiniz terapistin eğitimlerini bilmelisiniz.

Ne Zaman Terapiye Gidilir?

TERAPİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Ortalama terapi fiyatları 100-250 lirasında değişebilir. Online terapi de günümüzde daha uygun bir fiyatlı alternatif olarak online terapi düşünülebilir. Birçok psikolog özellikle öğrenci iseniz indirim yapabiliyor. Ufak bir araştırmadan sonra bulabilirsiniz.

TERAPİ NE KADAR SÜRER?

Bu sorunun cevabı kişinin yaşadığı soruna ve hayatını ne kadar etkilediğine bağlı olarak değişir. Ortalama 18-24 seans süresinde terapi süreci tamamlanır. Terapi tamamlandıktan sonra tekrar bir terapiye ihtiyacınız da olabilir. Bu yazıda verilen süre bir ölçüt değildir.

Gelelim yazımızın asıl konusuna ne zaman terapiye ihtiyacımız olduğunu anlamalıyız.

TERAPİYE NE ZAMAN GİDİLİR?

Sizi rahatsız eden duygu, düşünce ve durumları şu başlıklar altında inceleyebilirsiniz:

1: Tekrar etmesi

2: İşlevinizi ve verimliliğinizi bozması: Günlük işlemlerinizi bile yapmak istememek ya da yapamamak. Önceden kolayca yaptığınız şeylerin zor gelmesi.

3: ilişkilerinizi bozması: Aile ya da arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizde sizi rahatsız eden duygu ya da düşüncelerden dolayı bozulma olması

4: Fizyolojik etkileri: Uyku, iştah, enerji düzeylerinde bozulmalar ve bunların neden olabileceği durumlar.

Bunlar ilk etapta dikkat edebileceğiniz belirtiler olabilir ama en önemlisi kendinizi tanımak ve yardıma ihtiyacınız olduğunda terapi almaktan çekinmemektir.

Terapiye ihtiyacınız olduğunu anlamakta bir diğer önemli yol ise duygu düşünce ve davranışlarınızı gözlemlemek olacaktır.

Duyguları Gözlemlemek:  Duygularda dikkat etmeniz gereken şey geçici olmalıdır. Olumsuz duyguları çok sık ve şiddetli yaşıyor iseniz bu durum terapi ihtiyacının işareti olabilir.

Düşünceleri Gözlemlemek: Kendinizle ve çevrenizle ilgili gerçek dışı ve olumsuz düşünceler bir diğer işaret olabilir.

Davranışları Gözlemlemek: Bağımlılık, saldırganlık gibi aşırı davranışlar da bir işaret olabilir.

Ne Zaman Terapiye Gidilir?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.