Meditasyonun Bilimsel Etkileri Nelerdir?

Yaşam Tarzı - 31 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

31 Mayıs, 2021

Meditasyonun Bilimsel Etkileri Nelerdir?

Hepimize meditasyon yapmamız söylenir ama acaba gerçekten sadece sözde mi yoksa bilimsel etkileri de var mı gelin beraber bakalım.

Sara Lazar ve Harvard Üniverstesi'ndeki meslektaşları uzun süre yapılan farkındalık meditasyonunun, beynin fiziki yapısını değiştirip değiştirmeyeceğini incelemişler ve uzun süreden beri meditasyon yapanların prefrontal kortekslerinin, meditasyon yapmayanlara göre daha kalın olduğu gözlemlemişlerdir. Peki bu ne ne anlama geliyor?

Meditasyonun Bilimsel Etkileri Nelerdir?

Meditasyon sayesinde; kendimize, duygularımıza ve bedensel duyumumuza dair iç görülerimizin artması ilk görülen etkidir. Meditasyon yaptıkça hayata dair bu içgörüler derinleşir ve sabitleşir. Böylece başarıyı ve başarısızlığı soğukkanlılıkla kabul etmemiz, duygusal acılarımıza ''bu da geçer'' zihniyetiyle yaklaşmamız ve hayatımızın her bir değerli anını yakalama cesaretine sahip olmamız daha da kolaylaşacaktır. Acıya karşı daha iyi tepkiler verebilecek ve bedensel duyumlarınızı bastırmak, onlardan kaçmak ya da onların geçmesini sağlamak için savaşmak yerine, her gelen duyguyu olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmek ve doğal sürece izin verip bu duygulara şefkatle yaklaşmak sizin hayatınıza çok şey katacaktır. 

Bir hikayeden örnek vererek meditasyonun günlük hayattaki faydasını daha somut bir şekilde ele alalım:

Meditasyonun Bilimsel Etkileri Nelerdir?

Çocuğu olan bir anne olduğunuzu varsayalım. Küçük kızınızın tüm geceyi hasta olarak geçirdiği bir günün sabahında zihninizin ne durumda olacağını bir düşünün. 3 saat içinde ofiste bir sunum yapmanız gerekiyor. Buzluğun kapısı tüm gece boyunca açık kalmış, dondurmalar yere damlıyor ve bebek bakıcınız da tatilde.

 Pek çok ebeveyn böyle bir durumda mutfak zeminine çöker ve ağlamaya başlar.


Sorunları soğukkanlılıkla ve etkin bir şekilde halledebilecek bir ruh haline sahip olmak meditasyon yaparak geliştirilebilen bir beceridir. Düzenli meditasyon yapmak, bu ve benzeri olaylar karşısında bize ''tepki'' göstermekten ziyade ''yanıt verme'' özgürlüğünü verir. Hayatımızın kriz zamanlarında bile akıllıca karar verebilmemizi sağlar.

Meditasyonun hem hızlı hem de uzun dönemlik faydaları vardır. İlk meditasyon yapışınızda bile meditasyonun yararlarını fark edebilirsiniz. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre 8 haftalık meditasyon pratiği, sadece gerginliği ve endişe halini azaltmakla kalmıyor; aynı zamanda sakinlik ve huzur hissini çoğaltıp beyindeki hafıza, empati, kendimizi algılama ve stresle başa çıkma merkezlerinin de büyümesini sağlıyor. Ayrıca meditasyona yeni başlayan pek çok öğrenci, yıllardır ilk defa bu kadar iyi uyuduklarını söylüyorlar.

Meditasyon her şeyden önce bir yolculuktur. Öncelikle anda olmaya, keyif almaya ve bunu başarılması gereken bir şey olarak görmemeye bakın. Meditasyon, başarmakla ilgili bir süreç değildir. Konu zihninizin doğal akışına izin vermektir. Burda doğru veya yanlış yoktur. Tüm mesele akışın doğallığına izin vermektir. 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.