Kolajen Takviyeleri Hakkında Ne Biliyoruz?

Yaşam Tarzı - 24 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

24 Mayıs, 2021

Kolajen Takviyeleri Hakkında Ne Biliyoruz?

Kolajen nedir? Kolajen nelere etki eder? Bu soruların cevaplarına ve birer protein olan kolajenler hakkındaki bilgilere yazımdan ulaşabilirsiniz!

Merhaba genç kalmaya çalışan ya da halihazırda genç olan ve güzelliğini sürdürmeye çalışan arkadaşımız!

Günümüzde çoğu insan güzel kalmak için binbir türlü yol aramakta. Bunlardan bir tanesi de pürüzsüz bir cilt. Çok eski yıllardan beri bu işin sırrı çözülmeye çalışılmış. Süt banyoları mı yapılmamış, buz küpleriyle dolu sulara mı girilmemiş... Şimdi her şey daha kolay olduğu için cilt sağlığımızı da korumak aslında çok kolay.

Yeni araştırmalara göre bu kolaylığın adı KOLAJEN! Peki nedir bu kolajen? Gerçekten işe yarıyor mu? Zararları yok mu?

Kolajen Takviyeleri Hakkında Ne Biliyoruz?

Kolajen Takviyeleri Hakkında Ne Biliyoruz?

 

Kolajen, vücudumuzda üretilen yapısal bir protein. Hatta vücudumuzda en çok bulunan protein. Kolajenin 4 farklı tipi bulunuyor, görevleri de farklı. Özellikle cilt sağlığı için tip 1 ve tip 3 kolajen önerilmekteyken eklem sağlığı için tip 2 kolajen öneriliyor. Vücudumuzda üretilen kolajen her geçen yılla birlikte yaklaşık %1 azalıyor. Yaşımız ilerledikçe de cildimiz elastisitesini ve parlaklığını kaybediyor. Orta yaş grubunda 114 kişiyle yapılan bir çalışmada günde 2,5 gram hidrolize kolajen almanın kırışıklık hacmini %20 oranında azalttığı görülmüş. Bir başka çalışmada ise 35 yaş üstü 72 kadının, 12 hafta boyunca hidrolize kolajen takviyesi almasıyla kırışıklık derinliği %27 azalıp cilt nemi ise %28 artıyor. Bu faydalar aslında cilt ile bitmiyor. Kolajenin kemik, eklem ve kaslarda da olumlu etkileri kanıtlanmış. Peki biz kolajeni supplement değil de doğal yollardan alamaz mıyız? Size iyi bir haberim var. EVET! aslında alabiliriz. Kolajen birçok hayvansal ve bitkisel gıdada bulunuyor. Kabak, ay çekirdeği, fındık, fıstık, ceviz, kaju, beyaz fasulye ve soya ürünleri gibi bitkisel; sığır, balık, tavuk eti ve yumurta kabuğu gibi hayvansal olarak alınabilir. Ama bu şekilde vücudumuza giren kolajen miktarını takip edemiyoruz. Bu yüzden supplementlar daha pratik bir yol oluyor. Bunlar birçok farklı şekilde bulunabiliyor; kapsül, tablet, toz, sıvı... En kolay uyum sağlayacağınız şekli seçebilirsiniz! Ayrıca kolajen takviyesi alırken Vitamin C de alırsanız, ki bugünlerde hepimizin alması gereken bir takviye, kolajen sentezini artırarak aldığınız tedaviden daha çok verim alabilirsiniz.

Gelelim kolajenin zararlarına... Zaten vücudumuzda oldukça fazla bulunduğu için çok büyük zararlar bekleyemeyiz ama tabiki ilaç ile zehri ayıran faktör dozdur. Kolajenin bazı kullanıcılarda sindirim sisteminde hassasiyet, karında şişlik, ağız tadının bozukluğu gibi hafif yan etkiler oluşturduğu gösterilmiş. Bunların dışında pek bir zararı yok. Ama kolajen üretiminde kullanılan ürünlere alerjiniz var ise (yumurta, kabuklu deniz canlıları gibi) kullanırken dikkat etmenizi öneririm. Aynı zamanda her hangi bir takviyeye başlamadan önce doktorunuza danışmayı da sakın ama sakın ihmal etmeyin.

Uyarı: Sağlığınızı etkileyebilecek her türlü kararı almadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.