Kış Aylarının Vazgeçilmez İçeceği: Salep

Yemek - 06 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

06 Aralık, 2021

Kış Aylarının Vazgeçilmez İçeceği: Salep
Kredi: Salep Görseli

Bugün konumuz ülkemizde yaygın olarak içilen, kış içeceği olan ve hemen hemen herkesin sevdiği salep. Hazırsanız salepten bahsetmeye başlayalım!

Öncelikle herkesin aklını karıştıran bir konudan bahsedeyim. Hangi yazılış doğru: salep mi sahlep mi? Türk Dil Kurumuna göre “sahlep” yazımı doğrudur. Ancak Dil Derneği Yazım Kılavuzu “salep” yazımını doğru vermektedir. Hatta çoğu basılı eserde de “salep” yazımı tercih edilmektedir. Yani anlaşılan şu ki iki yazım da doğrudur, fakat “salep” yazımı daha yaygınlaşmıştır.

İçtiğimiz salep nereden geliyor?

Salep Türkiye’de ve Batı Asya’da nadir olarak bulunan bir orkidenin köklerinden elde edilir. Bu orkide genel olarak ormanlık, makilik, çayırlık ve zeytinlik gibi alanlarda yetişir. Ülkemizde Kastamonu, Silifke, Antalya, Muğla, Safranbolu ve Kahramanmaraş illerinde yetiştirilir. Türkiye’de bulunan 150 orkide türünün yaklaşık %30’u salep üretimi için kullanılmaktadır. Salep tozunu üretmek için, doğada bulunan orkidenin soğanları alınır, ayrılır, yıkanır, kaynatılır, kurumaya bırakılır ve sonunda ezilerek küçük parçalara ayrılır. Paketlenme işlemlerinin ardından da market raflarında yerini alır. Genelde ülkemizdeki marketlere salep kış aylarında gelmektedir. Tabii salebi sadece toz halinde değil eğer dilerseniz çekirdek salep olarak da satın alabilirsiniz. Çekirdek salepten bahsetmişken salepten sadece içecek değil, dondurma da yapabilirsiniz. Bu arada asıl önemli olan konu içtiğimiz salebin gerçek olup olmadığı. Biraz da bu konudan bahsedelim:

Salep orkidesi

Gerçek salep içtiğimizi nasıl anlarız?

Gerçek salep krem veya bej rengi tonlarındadır. Ayrıca, salebin gerçek olduğunu anlayabilmek için başka bir yöntem olarak suya az miktarda salep tozu atarak gerçek olup olmadığına bakabilirsiniz. Gerçek salep yüksek miktardaki suyu bile yoğun kıvam haline getirebilir. Gerçek olmayan salep suya kıvam vermez ve sıvı halde kalır. Gerçek olmayan salebi kokusundan da anlayabilirsiniz, çünkü içerisine tarçın ve karanfil gibi maddeler eklenmiş olabilir. Bu yöntemi toz salep kullanarak deneyebilirsiniz. Tabii yine de güvenilir markalardan paket salep almamız çok önemlidir.

Salebin faydaları nelerdir?

Salep Osmanlı döneminde saray doktorları tarafından Osmanlı padişahları için tıbbi reçetelerinde kullandıkları bir bitki olmuştur. İnsan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Biraz salebin faydalarından bahsedelim:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelir,
  • Kalbi kuvvetlendirir,
  • Vücudun ısısını dengeler,
  • Mide rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Özellikle sütle pişirildiğinde vücuda güç ve kuvvet verir.

Son bir bilgi olarak salebin koronavirüse karşı kullanıldığını biliyor muydunuz?

Günümüzdeki en büyük salgın olan koronavirüsten doğal olarak korunmak için bahsedilen bir yöntem de salep tüketimidir. Hemen hemen her doğal yöntemi biliyoruz, fakat salebin bu etkisini bilen çok insan yok. Hiçbir zararının olmamasının yanında oldukça lezzetli ve keyifli bir tadı olması sebebiyle de salep tüketimini arttırarak kendinizi doğal olarak güçlendirip korona virüse karşı korumaya alabilirsiniz. Henüz kar yağmamış olsa da özellikle yağmurlu günlerde sıcak salebinizi alıp camın yanında keyifle içebilirsiniz. Saleple yapılacak tarifler için bir sonraki yazımı beklemede kalın!

Kış Aylarının Vazgeçilmez İçeceği: Salep

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.