İletişimin Anahtarı: Etkin Dinleme

Yaşam Tarzı - 18 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

18 Nisan, 2022

İletişimin Anahtarı: Etkin Dinleme

Etkili iletişim için dinlemek önemlidir. Günümüzde insanların dinleme becerisi git gide zayıflamakta ve bu durum kurulan iletişimin önüne geçmektedir. Etkin dinlemeyi engelleyen unsurlar ve etkin dinlemeyi anlatan bu yazıya gelin birlikte göz atalım.

Günlük hayatta kaçımız %100 verimli iletişim kurabiliyoruz? İletişim kurabilmenin ilk adımı karşı tarafı dinlemekten geçer yani verimli bir iletişim kurabilmenizin ilk şartı dinlemedir. 

Eğer karşındakini dinlersen bilmediğin şey öğrenirsin, konuşursan bildiklerini tekrar edersin, bir şey öğrenmek istiyorsan önce dinle.

Mevlana

Peki ya bizler neden birbirimizi dinlemiyoruz? Sıkılıyor muyuz veya dinlediğimiz kişiye değer mi vermiyoruz? Yoksa sadece tek taraflı iletişim mi kuruyoruz? Günümüzde insanların birbirleriyle etkili iletişim kuramamalarının en büyük nedenlerinden biri iletişim esnasında dinlemek yerine karşımızdakine laf yetiştirme çabası içerisine girmemizdir. Bu tuhaf iletişim türünün esası karşımızdaki insan henüz sözlerini bitirmeden sadece vereceğimiz cevaba odaklanmaktan geçer.

İnsanların çoğu cevap vermek niyetiyle dinliyor, anlamak için değil.

Stephen R. Covey

Biri konuşurken onu sözünü bitirene kadar dinlemek kişiye değer verdiğimizi gösterir. İletişim, karşılıklı birbirini anlayabilme amacına dayanır. Unutmayın ki karşınızdaki insan da anlaşılmak için sizinle iletişim kurar. Kurulan bu iletişim herhangi bir konu üzerine fikir alışverişinde bulunmak veya dertleşmek amaçlı olabilir. Bütün kurulan cümleler duygu ve düşünceleri aktarabilmek içindir.

İletişimin Anahtarı: Etkin Dinleme

Peki dinlemeyi engelleyen unsurlar nelerdir?

  • Görünüşte dinleme: Dinliyormuş gibi yapmak. Bunu kim olursa olsun karşı taraf hisseder. Bu karşınızdaki kişiyi dikkate almadığınızı, ona ve söylediklerine önem vermediğinizi, onun varlığını bile kabul etmediğinizi hissetmesine neden olabilir
  • Saplantılı dinleme: Anlatılanların altında bir şey arama durumudur yani ön yargılı bir şekilde dinleme. Bu karşınızdaki kişiye karşı olumsuz fikriniz olduğunu gösterir, söylediği her şeyi olumsuz ve yanlış anlamaya meyillisinizdir.
  • Yüzeysel dinleme: Detaylı bir şekilde anlatılanları gereksiz görüp sonuna doğru gerekli kısma gelecek diyerek yüzeysel dinleme durumudur.
  • Seçici dinleme: Kendi konumuzla alakalı olan şeyi aradan seçerek şöyle bir şey anlatmaya çalışıyor diyerek aradaki söylenenleri dinlememektir.
  • Savunucu dinleme: Bir şey söyleyerek kendini ispat etmek isteme, kendini savunmak isteme durumudur.
  • Tuzak kurucu dinleme: Bir şey söyleyerek karşıdaki kişiyi sıkıştırmak isteme durumudur.

Bu engellere takılmayıp karşımızdaki kişiyi verimli bir şekilde dinlersek etkili dinlemeyi gerçekleştirmiş oluruz. Bazen sabredemediğimiz zamanlar olabilir fakat bu etkin dinleme yeteneğinizin gelişmesine katkı sağlar. Karşımızdaki kişinin anlattıklarını dinlemek ve anlamak önemlidir. Sesi duyabilirsiniz ama ancak dinlerseniz o sesin ne anlama geldiğini bilirsiniz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.