İçimizdeki Güç: Motivasyonu Anlamak

Yaşam Tarzı - 01 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

01 Şubat, 2021

İçimizdeki Güç: Motivasyonu Anlamak

Yaşamımızda gösterdiğimiz motivasyonu tanımlar, motivasyona neden ihtiyacımız olduğunu açıklar, iç ve dış olmak üzere motivasyon türlerini açıklar, temel ihtiyaçlarımızın aslında motivasyon sağladığını anlatır.

Motivasyon kelimesi Latincede ‘’hareket etmek’’ anlamına gelen movere kelimesinden gelir. İhtiyaçlarımız, amaçlarımız, hedeflerimiz… Hayatımızda neyi yapmak istiyorsak belirlediğimiz faaliyetler için ihtiyacımız olan en önemli şey: MOTİVASYON. 

Peki neden motivasyona ihtiyacımız var? Psikologlara göre beş temel amaç için kullanılır:

  1. Biyolojik Davranışlar: Vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri almak için ve vücudumuzun dengesini bozmamak için harekete geçiren bedensel tepkilerimizdir.
  2. Davranışlarımızdaki Çeşitlilik Durumu: Başladığımız herhangi bir işi neden ilk günkü gibi heyecanla yapmıyoruz? Arkadaşlarınız dışarı çıkmak istedi ama siz her ne kadar dışarı çıkmak isteseniz de ders çalışmayı tercih ettiyseniz davranışınızdaki bu değişiklik sizi o işe karşı yapma arzunuzun fazla olmasına götürür.
  3. Yaptığımız Hareketleri Anlamlandırmak: Otobüste veya herhangi bir yerde ağlayan bir insan gördüğümüzde neden ağladığını çoğumuz merak eder kendimizce anlamlar yükleriz. Aynı şey kendi hareketlerimiz için de geçerli. Yaptığımız işleri ya da hareketleri anlam yükleyerek yaparız bunun sebebi de içsel veya dışsal motivasyondan gelir.
  4. Hareketlerimize Sorumluluk Yüklemek: Motivasyon, yaptığımız hareketlere yüklediğimiz sorumluluklarımızı belirler. Mesela sınava girdik ve sonucun kötü gelmemesi için sınava hazırlık sürecinde yaptığımız hareketlere sorumluluk bilinciyle yaklaşırız.
  5. Her Zorluğa Rağmen Azimli Olmak: Bazı işleri veya davranışları yapmamak daha kolayken neden yapıyoruz? İşte burada ihtiyacımız olan şey devreye giriyor motivasyon.  

5 amaçta motivasyonun varlığını açıkladık gelin bir de iç motivasyonumuzu ve dış motivasyonumuzu tanımlayalım.

İÇ MOTİVASYON: Bireyin iç dünyasından gelen kişisel bir hazza çözüm bulma şeklidir. Yapılan faaliyetin ilgi çekici ve eğlenceli olması önemlidir. İçsel olarak motive olan birey, ödüllere veya baskıya ihtiyaç duymadan, özgürce ve kendi iradesiyle faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Örneğin oyun oynarken oyunu kazanma isteği vs.

DIŞSAL MOTİVASYON: Davranışın bir sonuç için gerçekleştirildiği motivasyon çeşididir. Birey bir davranışı, davranıştan ziyade davranışın sonuçları için sergilemektedir. Para kazanmak vs.

TEMEL MOTİVASYON KAYNAĞI: MASLOW’UN İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ

İçimizdeki Güç: Motivasyonu Anlamak

Hümanist psikolog Abraham Maslow’a göre temel dürtüler ihtiyaçlar hiyerarşisini oluşturur. Maslow’a göre hiyerarşinin daha alt kısmında olan ihtiyaçlar tatmin edilmedikçe bir bireyin motivasyonuna baskın gelirler. Bu ihtiyaçlar karşılandıktan sonra daha üst seviyedeki ihtiyaçlar bireyin ilgisini çekmeye başlar.

Çok genel bir konu olan motivasyonu kısaca sizin için tanımladım. Bir işi yapmamız için ilk önce onun ne olduğunu iyice bilmek gerekir. Motivasyonunuzu artırmak için motivasyonun ne olduğunu anlamak son derece önemlidir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.