Hukukumuzda Kişilik Hakkının Konusu Olan Değerler: Cinsiyet Değişikliği

Yaşam Tarzı - 24 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

24 Mayıs, 2021

Hukukumuzda Kişilik Hakkının Konusu Olan Değerler: Cinsiyet Değişikliği

Günümüzde kişilik haklarının önemli bir konusunu oluşturan cinsiyet değişikliği hukukumuzda birçok şarta bağlanmıştır. Bu yazımda cinsiyet değişikliğinin hukuktaki yerinden bahsedeceğim. Gelin beraber inceleylim.

Günümüzde gittikçe önem kazanan gelişmelerden biri cerrahi müdahale ile cinsiyet değişikliğidir. Aslında bu konu 1988 yılına kadar hukukumuzda düzenlenmemiştir ancak 4 Nisan 1988 tarihinde 3444 sayılı kanunla 743 sayılı Türk Medeni Kanunu m.29'a eklenen ikinci fıkra ile hukukumuza girmiştir. Bu düzenlemeyle cinsiyet değişikliğinin sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi şartı ile nüfus sicilinde değişiklik yapılabilmesi mümkün görülmüştür. Aslında m.29’a eklenen ikinci fıkra cinsiyet değişikliğinin hangi koşul ve amaçlara yöneldiğini açıkça belirtilmemiştir ve bu da cinsiyet değişikliğinin keyfi olarak yapılabileceği olarak algılanmıştır. Yeni eklenen bu ikinci fıkra ile uzun süre tartışma konusu olan cinsiyet değişikliği kanunumuzda yer almaya başlamış ancak cinsiyet değişikliğinin ne gibi durum ve amaçlarda yapılabileceği konusunda açık bir düzenleme getirilmediğinden doktrinde birçok tartışma meydana gelmiştir. Ancak yargıtay bu konu ile ilgili bir kararında şunları söylemiştir: Zira bir kimsenin kanunda açıkça yer verilmeyen hallerde beden bütünlüğü tasarruf etme yetkisi yoktur. Buna cinsiyet ve bunun idamesi de dahildir. O halde serbest irade ile kişi cinsiyetini keyfince değiştiremez.

Günümüzde uygulanmakta olan Medeni Kanun m.40 cinsiyet değişikliği konusunda eski Medeni Kanun m.29’a göre daha açık bir ifade kullanmıştır. Kanunumuza göre kişi şahsen mahkemeye başvurarak cinsiyet değişikliği konusunda mahkemenin izin vermesini isteyebilir. Ancak bu başvuru için kanunumuz bazı şartlar öngörmüştür. Bu şartlar şunlardır; cinsiyetini değiştirmek isteyen kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı, evli olmamalı olmasıdır. Aynı zamanda ameliyat olmak isteyen bireyin transseksüel yapıda olup cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğunu mahkemeye mutlaka kanıtlaması gerekmektedir. Yaşadığı psikolojik travmalar, çevresi tarafından dışlanma, cinsel anlamda yalnızlık, ruhunun bulunduğu bedene aidiyetinin olmaması, geçimini sağlayabilmesi açısından iş bulmakta zorluk çekmesi gibi sorunlarını mutlaka mahkemeye açıklamalıdır.

Kişide cinsiyet değişikliği için aranan şartların gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin raporun bir eğitim ve araştırma hastanesi tarafından belgelenmesi şarttır. Mahkemenin izni ile cinsiyet değişikliğinin gerçekleştirildiğinin az önceki cümlede belirttiğim şartlarda verilen sağlık raporu ile saptanması halinde mahkeme cinsiyet değişikliği için nüfus sicilinde değişiklik izni verecektir.

Görüldüğü üzere kanunumuz keyfi ve acele verilen cinsiyet değişikliği kararlarının önüne geçebilmek amacıyla durumun gerçekleşebilmesini çok zor ve katı koşullara bağlamıştır.

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.