Hiç Giyecek Kıyafetim Yok Sorununa Çözüm: Proje 333

Yaşam Tarzı - 21 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

21 Haziran, 2021

Hiç Giyecek Kıyafetim Yok Sorununa Çözüm: Proje 333

Hiç 3 ayınızı 33 parça eşya ile geçirmeyi denediniz mi? Kulağa uçuk mu geliyor yoksa makul mu? Acaba nedir bu proje 333? Eğer merak ettiyseniz gelin birlikte inceleyelim.

Proje 333 nedir?

Proje 333 hareketi 2010 yılında Courtney Carver tarafından başlatılmıştır. 3 aylık periyotlarla uygulanan bu proje seçilen 33 parça eşya ile 3 ayı geçirmeyi hedefler. 33 parça eşya ile 3 ayı geçirmek kulağa biraz ütopik gelse de seçilecek basic ve birbiriyle uyumlu parçalar ile çok da zor olmayacaktır.

Proje 333’te 33 parça eşyaya neler dahil?

Dış giyim, kıyafet, aksesuar, ve ayakkabı.

Proje 333’te 33 parça eşyaya neler dahil değil?

Evde giydiğiniz pijama vs. kıyafetler, iç çamaşırı.

Proje 333’ün faydaları

  • Öncelikle zaman tasarrufu! Evet, bazen dolabın karşısında saatlerce “Acaba yarın ne giysem?” diye düşünürüz. Dolabımızda daha az parça olması, kıyafet seçimimizi daha kısa sürede yapmamıza olanak sağlıyor.
  • Kararlarımızı azaltıyor. Günlük hayatta pek çok şeyde karar vermemiz gerekir. Çay mı meyve suyu mu? Metrobüs mü dolmuş mu? O dersi mi almalıyım bu dersi mi almalıyım? Günlük meşgalelerimiz zaten zihnimizi yeterince yorarken bir de kıyafet seçimleri ile zihnimizi meşgul etmemizi engelliyor.
  • Neye ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Gerçekten o turuncu çantaya ihtiyacın var mı? Yoksa her kombinle uyumlu siyah çantan yeterince iş görüyor mu? 4 tane aynı renkte kabana ihtiyacın var mı? Yoksa ana renklerdeki 2 farklı kabanın daha çok mu iş görüyor? 33 parça eşyaya sadık kalarak projeyi tamamlarsak dolabımızda neyin ihtiyaç neyin fazlalık olduğunu görmüş oluyoruz.
  • Alışverişte seçicilik. Proje 333’ün özelliklerinden birisi de her eşyanın her eşya ile kombinlenebilmesi. Alışverişe çıktığımızda diyelim bir gömlek gördük. Bayıldık! Ama sadece tek bir pantolonumuzla kombinlenebiliyor. O zaman o gömleği yavaşça yerine bırakıyoruz ve tüm alt kıyafetlerimize uyabilecek temel ve ömürlük bir parçaya yöneliyoruz. Böyle bir parça almamız bizi bir gün değil her gün kurtaracaktır.
  • Maddi tasarruf. Sadece ihtiyacımız için alışveriş yapmaya yöneldiğimiz takdirde ihtiyaç dışı masrafları minimize ederek cebimize katkı sağlayabiliriz.
  • Elimizdekileri değerlendirmek. Dolabın köşesine itilmiş, ne zaman aldığını unuttuğun pantolonu dolabı düzenlerken görmek acı veriyor değil mi? Bu projeyle giymediğiniz, kenarda köşede kalmış kıyafetlerimize bir şans verebiliriz.
  • Doğaya verdiğimiz zarar azalacak. Şimdi bu ne alaka ya hu? Demeyin. Bir t-shirt’ün üretimi için 2700 litre su harcanıyor. Hızla su kaynaklarımız tükenmekte bu yüzden bu sayı büyük önem arz ediyor. Bunun yanı sıra ham madde için kullanılan gübre, tarım ilaçları, fosil yakıtlar ve doğaya salınan karbondioksit de doğaya verilen zararı artırıyor. İhtiyacımız olmayan eşyayı almayı bırakıp elimizdekini kullanmaya yönelirsek doğaya verdiğimiz zararı bir nebze olsun azaltabiliriz.

Proje 333’ü denemeye var mısınız?

Örnek bir Proje 333 gardırobu:

Hiç Giyecek Kıyafetim Yok Sorununa Çözüm: Proje 333

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.