Haziran Ayı İçin Kendine 5 Yatırım Tavsiyesi

Yaşam Tarzı - 24 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

24 Mayıs, 2021

Haziran Ayı İçin Kendine 5 Yatırım Tavsiyesi
Kredi: Unsplash

Hayatınıza yeni deneyimler katmaya karar verip bu yeni kararlarınızın ne olacağına karar veremiyor musunuz? Hep aynı tarz kitaplar okuyup belki de başka tarzlar denemek istiyorsunuz. Bu gibi sorularınız için size ilham olabilecek ve yeni ayda uygulamaya başlayabileceğiniz 5 fikir yazımda!

Her ay başında, her hafta başında yeni alışkanlıklar edinmeyi, bize bir şeyler katacak şeyleri hayatımıza dahil etmeyi hepimiz aklımızdan geçiriyoruz. Ama çoğumuzun aklına hep aynı şeyler geliyor ya da internetten araştırmalarımız sonuçlarında aynı klişe şeyleri görüyoruz. Sizin için normalden biraz daha farklı 5 kendini geliştirme fikrini yazımda bulabilirsiniz, o halde hemen başlayalım!

1. Dopamin Detoksu Yap

Günümüz modern insanına baktığımızda dikkatimiz aslında çok dağınık, her ne kadar donanımsal anlamda dikkat kabiliyetimiz önceki nesillerle aynı seviyede olsa da dikkat kapasitemiz ciddi anlamda azalmış durumda. Çok kolay sıkılabiliyoruz, her güzel şey değerini kısa sürede yitiriyor. Bunun sebebi zihnimizin ya da bedenimizin değişmiş olması değil. Maruz kaldığımız uyaranların artmış olması: sosyal medya, pornografi, aşırı yemek yeme (doyurucu olmayan ama zihnimizi ele geçiren) ... Buna benzer şeylerin artması neticesinde günlük hayatın normalliği bize sıkıcı gelmeye başlıyor. Eğer sen de bu noktada kendini daha mutsuz hissediyorsan, odaklanmada zorluklar yaşıyorsan ve çok çabuk sıkılıyorsan dopamin detoksuna başlayabilirsin. Dopamin detoksu temelde kontrol altına almaya çalıştığımız davranışımızdan belirli sürelerle uzaklaşarak ya da o davranışımızı azaltıp, kendimize limitler koyarak hayatımızda o davranışı uygulama sıklığımıza esneklik kazandırır. Son zamanlarda bu konuyla alakalı oldukça kaynak artışı mevcutı, merak edenlerin mutlaka araştırmasını tavsiye ederim!

 

2. Not Defteri Kullanmaya Başla

Zihnimize bazen fazlasıyla güveniyoruz ve bu fazlasıyla güvenme hali bizim kendi ayağımıza çelme takmamıza sebep olabiliyor. İnsan zihni öyle karmaşık bir oluşum ki; hiç ummadık yerlerde olmadık zamanlarda efsane fikirler, gözlemler, tespitler yapabiliyor. Ama bu zihnimizin beklenmedik hasatlarını bir kenara kaydetmediğimiz zaman hepsi çöpe gidiyor. Yanında not defteri taşıyor musun? Ya da telefondaki not defteri uygulamasını kullanıyor musun? Zihninin, ruhunun ne zaman ortaya efsanevi ve yaratıcı bir fikir ortaya çıkaracağını bilemezsin, sen de aklına gelen fikirlerin çöpe gitmesini istemiyorsan bir not defteri taşı ya da telefonun notlar uygulamasını kullanabilirsin.

 

3. Distopik Kitaplar Oku

Distopya nedir biliyor musunuz? Ütopyayı belki duymuşsunuzdur, ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum şeklinde tanımlanıyor. Bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır diyebiliriz. Bunun tam tersi var bir de: distopya. Yani totaliter, baskıcı, diktatör bir rejimin insanları ele geçirdiği ve çok kötü ortamları tasvir eden kurgulamalar diyebiliriz distopya türüne. Ben ütopyaya göre distopyaları daha gerçekçi buluyorum. Çünkü her zaman insanlık distopyaya, distopik bir geleceğe doğru gidiyormuş gibi geliyor. İşte bunu anlayabilmek, yaşadığımız devire, geçmiş devirlere ve gelecek potansiyellere bakabilmek için en az bir tane distopya romanı okumanı öneririm. Başlangıç için önerebileceğim kitaplar ise: Ursula K. Le Guin- Mülksüzler, George Orwell- 1984, Neal Shusterman-Iskarta, Aldous Huxley- Cesur Yeni Dünya

 

4. Bilim Kurgu Türüne Göz At

Bilim kurguyla aranız nasıldır bilmiyorum ama zihin açan, zihine taze hava girmesini sağlayan eserler diyebiliriz bilim kurgu için. İnsanlığın geleceği konusunda düşünmek için oldukça yeni fikirler üretmemize olanak sağlıyor bu tür, geçmiş dönemlerin bilim kurgu eserlerine baktığımızda o zamanlar uzak ve hayal gözüken şeylerin günümüz dünyasında yaşandığını gözlemleyebiliyoruz. Hem kitaplar noktasında hem de diziler, filmler noktasında bir çok örneği mevcut. Kendini geliştirmek için bilim kurgu romanlar okuyabilirsin, diziler ya da filmler izleyebilirsin. Bu konuda tavsiyelerim ise: Dizi olarak Altered Carbon, kitap olarak ise İthaki’den çıkan Dune Serisi’ ne göz atabilirsin.

 

5- Yalnız Zaman Geçirmeyi Dene

İnsanların genel olarak kalabalık gruplar halinde takılmayı çok sevdiğini söyleyebiliriz. Bir yere gideceğiz, bir şeyler yapacağız; her zaman yanımızda birisi olsun, bir arkadaşımız olsun, ailemiz olsun ki ancak öyle keyif alabileceğimizi zannediyoruz. Ancak bu zaman zaman bizi kısıtlayan, ayağımıza zincirler vuran şeylerden bir tanesi. Başarılı insanlar ya da bir şekilde daha tatminkâr bir hayat yaşayan insanlara baktığımız zaman bu insanların tek başına bir şeyler yapmaktan da keyif alabildiklerini görüyoruz. Her ne kadar sevdiğimiz insanlarla zaman geçirmek oldukça keyifli olsa da hayatımıza bazen yalnız yapabileceğin bir şeyler de koymalıyız. Yalnızlığa katlanabiliyorsanız, katlanma becerinizi artırıyorsanız, siz hem bir şekilde hayatında şartlı bir şekilde başkalarına mecbur kalmadıkça mutlu olma imkanını sağlayabileceksiniz; hem de kendinizi daha az çevrenize bağımlı, daha güçlü bir noktaya getirmeniz mümkün olacaktır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.