Gökyüzünün Hür Kuşu: Sabiha Gökçen - BeautyCase

Yaşam Tarzı - 27 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

27 Aralık, 2021

Gökyüzünün Hür Kuşu: Sabiha Gökçen - BeautyCase

İlk savaş uçağı pilotu Sabiha Gökçen; milliyetçiliğiyle, cesaretiyle, özgürlüğüyle ve toplumsal cinsiyet eşitliğine gösterdiği hassasiyetle her kadının ilham alması gereken bir idol. Gelin Sabiha Gökçen'in hikayesine biraz yakından bakalım!

Atatürk'ün manevi kızı olarak büyümüş, yetişmiş ve kendini geliştirmiş bir kadın olan Sabiha Gökçen; biyolojik anne ve babasını küçükken kaybetmiş ve ağabeyiyle Bursa'da yaşarken Atatürk'ün Bursa'ya gelmesiyle hayallerinin ilk adımını atmış. Atatürk'e ulaşmış ve onunla tanışmış. Bir okula gitmeyi ve eğitim almayı ne kadar çok istediğini dile getiren cesur çocuk Sabiha'dan çok etkilenen Atatürk, onu evlat edinmiş.

Atatürk'ün yanında büyüyen Sabiha, ilkokul ve ortaokul eğitiminden sonra hasta olur ve eğitime ara vermek zorunda kalarak tedavi amacıyla yurt dışına gider. Yurt dışında olduğu zamanları memleket ve Atatürk hasretiyle anımsamış olan ve milliyetçi duygularına dikkat çeken Sabiha Gökçen, tedavisi biter bitmez memleketine dönmüş. Hangi mesleği seçeceği konusunda henüz karar verememiş.

Gökyüzünün Hür Kuşu: Sabiha Gökçen - BeautyCase

Soyadı kanunuyla birlikte 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk, Sabiha'ya "Gökçen" soyadını  verir. Ve tahmin edilenin  aksine Sabiha Gökçen, soyadını pilot olmadan önce almış. Sabiha "Gökçen"  soyadına hakkını vermiş, Atatürk ona bu soyadını verdikten bir yıl sonra "göklere sahip olma" yolunda adımlarını atmış.

Havacılık eğitim kurumu olan Türk Kuşu'nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden çok etkilenen Sabiha Gökçen, Atatürk'e kendisinin de bu gösterilere katılmak istediğini ifade etmiş. Mustafa Kemal Atatürk de bu isteği beğeniyle onaylamış.

Sabiha Gökçen bunun üzerine Türk Kuşu'nda eğitim almış. Rusya'da planör eğiticiliği dersleri aldıktan sonra Ankara'ya gelmiş ve burada motorlu bir uçakla eğitimini sürdürmüş. Bu uçağı tek başına uçurduktan sonra Atatürk ona dünyadaki ilk savaş pilotu olacağı müjdesini vermiş ve Türk kadınının her gurur verici işe yakışacağına vurgu yapmış.

Atatürk'ün isteği üzerine Sabiha Gökçen, Eskişehir Askeri Tayyare Okulu'nda özel eğitim almış. Bir harekata katıldıktan sonra ilk savaş pilotu olarak Türk Hava Kurumu Murassa Madalyası'nı kazanmış. Sabiha Gökçen'in başarılarıyla gurur duyan Atatürk, onu genç bir kız değil genç bir asker olarak nitelendirmiş.

Gökyüzünün Hür Kuşu: Sabiha Gökçen - BeautyCase

Türk kadınının gücünü dünyaya göstermek isteyen Sabiha Gökçen, uçakla tek başına Balkan turuna çıkmış ve indiği her ülkede askeri törenle karşılanmış.

Bir Cumhuriyet Bayram'ı törenine akrobasi gösterileri yaparak katılan Sabiha Gökçen, kadınların da askere alınması konusunu açarak toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapmış.

Cesareti, azmi ve başarılarıyla Atatürk'ü ve tüm dünyayı etkileyen Sabiha Gökçen; özellikle biz kadınlar için güçlü bir ilham kaynağı.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.