Gıda İsrafına Son

Yaşam Tarzı - 22 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

22 Mart, 2021

Gıda İsrafına Son
Kredi: gıda israfı

Gıda israfı gezegenimizi tehdit eden büyük sorunlardan biri. Gelin beraber bu sorun için neler yapabileceğimizi konuşalım.

Tüketicilerin ve gıda işletmecilerinin hatalı davranışları sonucu tüketime elverişli gıdaların kaybedilmesi veya israf edilmesine gıda israfı denir. Günlük hayatımızda gıda israfı yapmıyor gibi görünsek de bilmeyerek de olsa gıda israfı yapıyoruz. Yapılan bir araştırma sonuçlarına göre ülkemizde; en fazla israf edilen gıda gruplarının tahıllar ve ekmekler ile meyve ve sebze grubu olduğu tespit edilmiştir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO)’nün 2017 raporuna göre; dünya üzerinde yaklaşık 820 milyon insan gıdaya ulaşamamakta ve kronik açlık çekmektedir. Buna karşılık her yıl 1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir. 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun beslenme ihtiyacı için yeterli besin kaynağı bulamama tehlikesi vardır.

Peki nasıl gıda israfı yapıyoruz? Doğrusu nedir?

1. Plansız alışverişlerle ihtiyaç fazlası gıdalar satın almak.

Gıda İsrafına Son

Bu sorunu çözmek için alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesi yapılmalıdır. Böylece hem para hem gıda tasarrufu sağlanabilir. Ayrıca daha fazlası daha ucuz diye, yanında bedava ürünler var diye ihtiyacımızla alakası olmayan şeyleri almaktan kaçınmalıyız.

2. Gıda ürünlerinin dayanıksızlığının farkında olmamak ve gıdaların uygun saklama koşullarını bilmeden muhafaza etmek.

Gıda İsrafına Son

Gıdaları satın alırken besin etiketini okursak, üzerindeki saklama koşullarına göre muhafaza edersek gıdaların bozulmalarını önlemiş oluruz. Çiğ et, tavuk ve balıkları hemen tüketmeyeceksek -18 C'de dondurmalıyız. Hububatları serin, kuru ve karanlık ortamlarda saklamalıyız. Patates, sarımsak, soğan gibi kök sebzeleri delikli kaplarda direk güneş ışığı almayan yerlerde muhafaza etmemiz gerekiyor. Bazı meyvelerde olgunlaşma hormonu salgılandığı için sebzelerle beraber saklanmaları sebzelerin daha hızlı çürümesine neden olabilir bu nedenle meyve ve sebzeleri buzdolabında ayrı bölmelere yerleştirmeliyiz.

3. Gıdaları buzdolabında fazla bekletmek/unutmak.

Gıda İsrafına Son

Buzdolabına giren besinler bazen arkada kalıyor ve varlığını unutuyoruz. Bunun için buzdolabında ‘ilk giren ilk çıkar’ kuralını uygulamamız gerekiyor. Yani buzdolabına yeni besin girişi olduysa, tüketme önceliği buzdolabına önce giren besinden yana olmalıdır.

4. Yemekleri yanlış hazırlanması (fazla/az pişirme, yakma vb.)

Gıda İsrafına Son

Yemekleri yaparken gerekli özeni göstermemiz gerekir. Dünyamızda kronik açlıkla mücadele eden milyonlarca insan varken bizim ulaşabildiğimiz her gıda için ne kadar şanslı olduğumuzu unutmamamız, besinlere gereken hassasiyeti ve özeni göstermemiz gerekir. 

5. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ile Son Tüketim Tarihi (STT) arasındaki farkı bilmemek. 

Gıda İsrafına Son

Gıdaların üzerinde yer alan STT; son tüketim tarihi anlamına gelir ve bu tarihten sonra gıdaların tüketilmesi tehlikelidir. TTET ise; tavsiye edilen tüketim tarihidir ve gıdaların uygun şekilde muhafaza edildiği taktirde kendine has özelliklerini koruduğu süredir. Yani gıdaların yüksek kalitede ne kadar dayanabileceğini gösterir. Tavsiye edilen tüketim tarihinin geçmiş olan gıdaları tüketmek tehlikeli olmayabilir, buna dikkat etmek gereklidir.

6. Artan gıdaları iyi muhafaza edememek.  

Gıda İsrafına Son

Artan yemekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletmemek, hızlı şekilde soğumalarını sağlamak ve soğuduktan sonra uygun kaplarda buzdolabında saklamamız gerekir. Buzdolabına kaldırdığımız artan gıdaları mutlaka iki gün içinde tüketmeliyiz.

7. Fazla ekmek alımı.

Gıda İsrafına Son

Türkiye İsraf Raporu’na göre ülkemizde günlük neredeyse 6 milyon, yıllık ise 2 milyar adetten fazla ekmek israf edilmektedir. 2013 yılında yapılan bir ölçüm araştırmasına göre ekmek israfında %18 oranında azalma ile yaklaşık 300 milyon TL tutarında tasarruf sağlanabilir. Ekmek israfının önüne geçmek içinse; fazla olan ekmekler derin dondurucuda saklanabilir. Kurumuş ekmekler kurumuş ekmek içi veya galeta ununa çevrilerek kullanılabilir.

Gördüğünüz gibi gıda israfından kaçınarak hem hane hem de ülke ekonomisine katkı sağlayabilir, en önemlisi de gezegenimizin kaynaklarından yeteri kadar faydalanıp gelecek nesillere güzel bir dünya bırakabiliriz. Küçük gibi görünen bu hamlelerle büyük bir etki yaratmak bizim elimizde. Haydi gıdamıza sahip çıkalım, gezegeni koruyalım!

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.