Evrenle Uyumlanma Öğretisi: Tai Chi

Yaşam Tarzı - 07 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

07 Haziran, 2021

Evrenle Uyumlanma Öğretisi: Tai Chi

Bazen bedenen çok yorulmasak da ruhumuzun ve zihnimizin yorgunluğu kendimizi her açıdan yorgun hissetmemize neden olur. Bunlarla baş edebilmek için pek çok şey yapmayı deneriz. Ben de yazımda sizlere temeli çok eskilere dayanan ve bilimsel olarak etkileri kanıtlanmış bir meditasyon çeşidi sayılabilecek Tai Chi’yi anlattım.

TAİ CHİ NEDİR

Hem ruhsal gelişim için hem de doğal bir şifa ve felsefi savunma sanatı olarak dünyada milyonlarca insan tarafından araştırılıp uygulanmaktadır. Hareketli meditasyon, ayakta zazen, taoist yoga, enerjinin dansı, gölge boksu olarak da adlandırılmaktadır.

Yaşamımızdaki karşıt kavramları dengeleyerek bunların doğadaki uyumlu akış içine dahil edilmeleri amacını taşır. Bu zıtlıkları karşılayan kavramlar ise Ying ve Yang’dır. Örneğin bir çekiş bir itiş; bir ying bir yangdır. Bunların dengeli yapılması ise bize evrendeki dengeyi anlatır. Bir gece bir gündüz veya bir yaz bir kış gibi zıt kavramlar sürekli değişim ve dönüşüm geçirerek evrendeki dengeyi oluştururlar. Bu felsefeden yola çıkılarak kendi içimizdeki uyumsuzlukları, hataları, olumsuz enerjileri yenmek ve onları zıt kutupsal enerjileriyle dengelemek hedeflenmektedir.

Tai Chi’nin ana duruş şekli kişinin vücuduna bol bol enerji girişinin sağlandığı boşluk duruşudur. Bu duruşla birlikte elde edilen gevşeme sayesinde kişi tüm enerjisini karnının alt kısmına yönlendirmelidir. Bu şekilde zihinde Chi adı verilen enerjinin üretildiğine inanılmaktadır. Gelişme sürecinde burundan yapılan derin ve sakin nefeslerle Chi’nin kol, bacak ve vücut hareketleriyle enerji kanallarında akışı gerçekleşmiş olur. Solunumla birlikte bedene yayılan Chi sayesinde oksijenin hücrelere gitmesi sağlanır ve onarım sistemleri desteklenir. Derinleşme sürecinde ise enerjinin içsel açıdan kalpteki enerji merkeziyle bütünleştirilmesi ve aynı zamanda epifiz bölgesine yönlendirilmesi yer alır. Bu da fiziksel, psikolojik ve ruhsal bütünlüğümüzle ilgili tamlık hissini getirir. Sonlanma aşamasında ise bir dizi hareketle peşi sıra gelen "çikong" hareketlerinin yapılmasıyla sağlığımız için ön ve arka bedende bulunan tüm meridyenlere enerji akışı sağlanır.

SAVAŞ SANATI OLARAK TAİ CHİ

‘’Bir Tai-Chi savaşçısıyla savaşmak, serbestçe asılı duran bir çarşafı yumruklamak gibidir.’’

Yumuşak ve dirençsiz olanın, sert ve dirençli olanı yenmesi ilkesi üzerine kurulu olan Tai Chi aynı zamanda etkili bir savaş sanatıdır. Bu kadar yumuşak ve huzur verici hareketlerin nasıl bir savaş sanatı olabileceğini düşünüyor olabilirsiniz ama bir Tai-Chi savaşçısının tek yapması gereken şey rakibiyle içinde zıt kutupları barındıran Yin-Yang bütünlüğü oluşturmaktır. Bu sayede rakibi ne kadar güçlü olursa olsun onu zorlanmadan alt eder. Bu sanat, önce rakibinizin gücüyle uyum sağlamanızı ve ardından da rakibinizi kendi gücüyle yenmenizi sağlar. Tai-Chi sanatçısı tıpkı su gibi hareket ederek rakibinin boşluklarını doldurur ve dirençsizliği sayesinde kendini kavramaya çalışan rakibinin parmakları arasından kayıverir.

Tai-Chi klasiklerinde ise bu konu hakkında şu satırlara yer verilmektedir: ‘Eğer rakibiniz sertse, o zaman yumuşayın. Buna boyun eğmek denir. Eğer rakibiniz devinim halindeyse, onunla aynı yöne doğru devinip ona yapışın. Buna yapışmak denir. Düşmanınıza saldırdığınızda, hızla deviniyorsa hızla devinin, yavaşça deviniyorsa yavaşça devinin, bu sayede devinimleri birbiriyle uyumlu hale getirin.’

FAYDALARI NELERDİR?

Tai-Chi’deki  duruşlarımız ve hareket biçimlerimiz sayesinde yer çekimini üzerimizdeki bir yük olarak değil, hareketlerimize yardımcı bir enerji olarak kullanırız.

İnsana doğadaki uyumu göstermesinin yanı sıra bedeniyle, ruhuyla, zihniyle ve doğayla uyumlu olmayı da öğretir. Bu yüzden bir yaşam sanatıdır diyebiliriz. İnsanı biyopsikososyal bir canlı olarak ele alır ve fiziksel, psikolojik, sosyal olmak üzere bütünsel bir eğitim imkânı sunar.

Bu uygulama sırasında derin bir gevşeme seviyesine ulaşan bedenimiz zihnimizi de gevşetir. Elde edilen zihinsel gevşeme ise duyarlılığımızı arttırır. Böylece evrensel enerjileri hisseder ve bedenimizi her hareketle birlikte bu enerjilerle doldururuz. Hareketler akıcı bir şekilde, yavaş yavaş ve zorlanmadan yapılır.

Çalışmalara düzenli olarak devam edildiğinde güç, denge ve esneklik artar; gerginlik, neşesizlik gibi olumsuz duygular azalır ve romatizma, hafif kireçlenme gibi pek çok rahatsızlık üzerinde olumlu etkiler oluşturur. Bu uygulamaları yapan kişide yorgunluk hissi oluşmaz aksine iyilik halinde artış gözlenir.

Doğru nefesin bir alışkanlık haline gelmesini sağlar.

Vücut yapılarının güçlenmesini ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Zihinsel dinginliği sağlamasının yanında vücuttaki enerji akışını düzenleyerek kişinin stres ve hareketsizlikten dolayı karşı karşıya kalabileceği olumsuz durumlarla da mücadeleyi sağlar.

Dikkat ve koordinasyonu arttırır, bedensel farkındalığı ve dengeyi geliştirir, zihinsel ve bedensel olarak rahatlama, gevşeme sağlar. Kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar ve daha kaliteli bir yaşam sunar.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.