Enerji ve Gıda Tasarrufunu Nasıl Sağlarız?

Yaşam Tarzı - 28 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

28 Mart, 2022

Enerji ve Gıda Tasarrufunu Nasıl Sağlarız?

Şimdi, evimizdeki elektrikli mutfak ürünlerimizi kullanmadaki küçük değişimlerin ve tabağımızdaki yemeğin hikayesine yakından bir dokunuşun vakti. Yani ekolojik ayak izimizi azaltmanın vakti! Not defterleriniz hazırsa birkaç ipucu vereceğim.

Teknolojik ürünleri akıllıca kullanmak hem ev içi tasarrufu sağlar hem de doğayla olan etkileşimimizin negatif etkisini yani ekolojik ayak izimizi azaltır. Teknolojinin nimetleri saymakla bitmez ve bunu değerlendirip dönüştürmesi de tamamen bize bağlıdır. Gündelik hayatımızda mutfağın yeri, orada harcadığımız zaman, kullandığımız ürünler ve ürettiğimiz yemeklere paralel olarak çok önemlidir. Mutfaktaki yemek yapma/tüketme serüvenimiz ve bu serüvendeki en büyük yardımcımız elektrikli mutfak aleti ürünlerini kullanım alışkanlıklarımızı küçük adımlarla değiştirmeye hazır mısın?

Mutfağımızın baş unsuru buzdolabını verimli kullanmak için birkaç ipucu

Enerji kaybını engellemek için yemekleri buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına getirmek önemli. Çünkü buzdolapları sıcak bir yemeği soğutmak için çok enerji harcıyor. Doldurulmuş gıdaları buzdolabında çözdürmek hem daha sağlıklı hem de buzdolabının soğuk kalmasına, dolayısıyla daha az enerji harcanmasına yardımcı oluyor.

Son kullanma tarihi yaklaşan ve öncelikli tüketilmesi gereken gıdalar buzdolabında gözümüzün daha rahat görebileceği yerde saklanmalıdır. Neticede gıdaları tüketim sırasına göre tüketmiş, israf etmemiş olacağız. Genellikle buzdolabında en üst raflar en alttaki raflara göre daha sıcaktır. Dolayısıyla, boazulma ihtimali daha az olan yemek soslarını, turşuları, baharatları ve salçaları buzdolabının üst rafında veya kapı rafında saklamakta fayda var. 

Enerji ve Gıda Tasarrufunu Nasıl Sağlarız?

Peki ya su ısıtıcıları ve çay/kahve makineleri? Onlar için de birkaç ipucumuz var.

Her şey için 100 derece su gerekmeyebilir. Çam demlemek için 85 derece, kahve için 95 derece ısıda su yeterli. Böylece enerji tasarrufu sağlarız. Tüketeceğimiz çay/kahve miktarı oranında su ısıtılmalıdır. 1 bardak kahve için birkaç bardak su kaynatmak fazla enerji harcanmasına sebep olur.

Elde bulaşık yıkmayı hayatınızdan çıkarın. Elde bulaşık yıkama ortalama bir bulaşık makinesine göre 10 kat daha fazla su harcar. Yemek pişerken son 10 dakikada fırınınızı kapatırsanız, o ısıyla yemek pişmeye devam edecektir. Buna ek olarak pişirme esnasında fırın kapağını açmamak enerji tasarrufu sağlar.

Bunlara ek olarak, pişirdiğimiz yemekleri veya ekmeği saklama ve dönüştürme yöntemleri de mevcut. Çağımızın en büyük sorunlarından birisi israfken bunlara dikkat etmekte fayda var. Örneğin ekmeği israf etmemek için fazlasını almamak ve arta kalanı buzdolabında dondurmak ve tüketeceğimizde ise doğrudan ekmek kızartma makinasında veya tost makinasında kızartmak oldukça pratiktir. Ayrıca bayatlamış ekmeklerin üzerine su serperek fırında ısıtabiliriz ve hatta baharatlar ve taze yeşilliklerle lezzetli bruschettalar yapabiliriz. Hatta bayat ekmekleri kırıntı yapıp köftede, salatalarda, çorbalarda ve galeta unu gibi tavuk kızartmalarında kullanabiliriz. Veya kalan yoğurtları biriktirip peynir yapabiliriz. Kalan peynirleri ise omletlere, böreklere kullanabiliriz. Lahanaların damarlı kısımları veya kereviz saplarını blenderdan geçirip çorbalara kullabiliriz. Aynı şekilde makarna ve tavuk suyunu muhafaza edip birkaç gün içerisinde çorba yapabiliriz. 

Sıktığımız limonun kabuklarını dondurucuda biriktirip robot veya blenderdan geçirip şeker ile limonata yapabiliriz. Ve yine, limon kabuklarını biriktirip çaydanlıkları temizlerken kireç sökücü göreviyle değerlendirebiliriz. 

Enerji ve Gıda Tasarrufunu Nasıl Sağlarız?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.